El Museu Marítim obri a ses Voltes una exposició de juguetes sobre els mestres d’aixa
«Mestres d’aixa de butxaca» és la primera exposició a la seu central del Museu Marítim de Mallorca, organitzat amb la col·laboració amb el Museu Marítim de Barcelona», que avui ha obert les portes al Centre Cultural ses Voltes de Palma.
La presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets Hidalgo, i el director del Museu Marítim de Mallorca, Albert Forés Gómez, juntament amb la directora general de Cultura, Catalina Solivelles, i el director General de Difusió i Promoció Cultural de l’Ajuntament de Palma, Marcos Augusto, han presentat avui l’exposició de juguetes «Mestres d’aixa de butxaca», a més d’iniciar l’obertura de la seu central del Museu Marítim de Mallorca.
«Durant el confinament ens vam plantejar, juntament amb el Museu Marítim de Barcelona, que no volíem deixar d’oferir contingut patrimonial i cultural a la nostra comunitat i d’aquí va sorgir la idea de fer, mentre érem a casa, joguines de temàtica marinera a l’antiga, és a dir, tal com les fèiem quan érem nins», ha explicat Albert Forés Gómez.
«”Mestres d’aixa de butxaca” és l’aventura del joc de molts infants i grans de construir vaixells amb el que hi havia per casa; de teles sobrants per a les veles, a closques de nous per fer els bots, i, de tot això que ens han anat cedint per fer l’exposició, hi hem construït un relat de la infància, el joc i el patrimoni marítim.»
Albert Forés Gómez ha destacat que tots els materials emprats en l’exposició són reciclats o reciclables, complint amb els compromisos amb el medi ambient i la sostenibilitat iniciada pel Govern de les Illes i seguint l’Agenda 2030. Així, la fusta emprada per al suport de les joguines ve dels sobrants del material de boscos sostenibles.
La presidenta del Consorci del Museu Marítim de Mallorca, Bel Busquets Hidalgo, ha assegurat a la presentació que «aquesta exposició neix de la voluntat de col•laboració que té el Museu Marítim de Mallorca amb altres museus, i la inauguració d’avui és una fita molt important, ja que és l’inici de l’obertura al públic de ses Voltes com a espai museístic».
Bel Buquets ha volgut agrair a l’Ajuntament de Palma la cessió de l’espai de ses Voltes per instal•lar la seu central del Museu «i que es converteix, a partir del pròxim dissabte, 8 de maig, en un espai que els mallorquins i mallorquines, a més dels visitants que pugui acollir Ciutat, tendran per poder gaudir com a oferta cultural».
«És una molt bona notícia, amb el temps que estam vivint, que puguem obrir ja al públic aquest espai, que complementa el Museu de la Mar al Port de Sóller, ja que el Museu Marítim de Mallorca és un espai deslocalitzat, amb diverses seus», ha finalitzat.
Per la seva banda, la directora general de Cultura, Catalina Solivelles ha assegurat que «com a Govern, poder obrir aquest espai és un motiu d’alegria, ja que és un espai que en el seu moment va ser un lloc de molta efervescència creativa».
«Aquesta exposició i el projecte del Museu Marítim constaten la importància de la cultura i el patrimoni, la importància de la conservació i difusió per entendre la història de les Illes. I més concretament, revela la importància del patrimoni cultural immaterial pel qual vetllam des de la Direcció General de Cultura amb el desplegament de la Llei per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial», conclou Catalina Solivelles.
El director General de Difusió i Promoció Cultural de l’Ajuntament de Palma, Marcos Augusto ha volgut destacar que «estam molt contents d’aquesta obertura al públic de la seu central del Museu Marítim de Mallorca i vull agrair a tots els implicats, perquè aquest espai sigui avui una realitat».
Marcos Augusto ha volgut remarcar que «aquest espai és una demanda de la ciutadania de Palma, que no entenien per què no hi havia un espai que dignificàs el patrimoni marítim, tan vinculat a la nostra història com a l’illa i ha estat possible gràcies a la col•laboració i treball interinstitucional», ha conclòs.
Cal recordar que la seu central del Museu Marítim de Mallorca obre, aquest dissabte 8 de maig, les portes al públic en horari de dimarts a dissabte, d’11.00 hores a 14.00 hores i de 18.00 hores a 20.00 hores. A més, també estarà obert al públic els diumenges, de 10.00 hores a 14.00 hores, i es podrà visitar, a més de la nova exposició, «Mestres d’aixa de butxaca», la sala de les barques i també la sala de la «Xarxa dels desitjos».
A més, el Museu Marítim de Mallorca continua amb les seves activitats; aquest dissabte 15 de maig gaudirem del cicle de xerrades «Converses amb la mar», a càrrec de Rafel Perelló Bosch, sota el títol «Tradicions, supersticions i paraules oblidades dels pescadors mallorquins».
L’exposició «Mestres d’aixa de butxaca»
Durant segles, les juguetes solien ser elaborades a casa, de manera molt habitual per les mateixes criatures. Eren juguetes sense més pretensió que entretenir-se mentre les feien, durant els primers estadis de joc i d’aprenentatge.
Fer-se un vaixell tenia una fascinació especial, perquè disparava la imaginació amb tota mena d’aventures, traslladava a paisatges llunyans i a altres realitats. Es feien navegar en safaretjos, basses, abeuradors, cubells, etc.
Aquestes juguetes no han tingut mai gaire consideració, sigui per la seva senzillesa, per la seva fragilitat o perquè s’han associat a un món popular, que desapareix, juntament amb els seus coneixements.