Ara llegint
Els rastrejadors del Consell d’Eivissa detecten 7 festes il·legals, però la manca d’efectius sols permet dissoldre’n una

Els rastrejadors del Consell d’Eivissa detecten 7 festes il·legals, però la manca d’efectius sols permet dissoldre’n una

El departament de Lluita contra l’Intrusisme del Consell Insular d’Eivissa ha presentat avui les conclusions del Pla Pilot de suport als Ajuntaments en la lluita contra les festes il·legals, per les què la institució insular contractà durant el mes d’agost un equip de rastrejadors que han detectat i actuat en un total de 7 festes i en el que han identificat a un total de 29 persones com a responsables de les mateixes. En tots els casos es va donar avís urgent a la Policia Local corresponent, però la manca d’efectius i la legislació antiquada han provocat que la policia només en pogués dissoldre una.

En total s’han detectat 4 festes a Sant Josep de sa Talaia, 2 a Sant Antoni de Portmany i una a Santa Eulària des Riu. Cap d’elles a un habitatge amb llicència de comercialització turística. En aquestes festes s’han recollit les dades de 29 persones, 17 relacionades amb la recaptació i 12 amb la logística, que han estat denunciades als ajuntaments corresponents, al Govern balear per l’incompliment de la normativa COVID-19 i, en el cas de les persones encarregades de la recaptació, també a l’Agència Tributària.

De l’actuació dels detectius, el conseller de Lluita contra l’intrusisme, Mariano Juan, ha explicat que se n’extrauen tres conclusions: la manca d’efectius policials, la necessitat de canviar les actuals lleis i que cap activitat ha estat realitzat en un habitatge turístic. Al primer respecte, Juan ha instat “a totes les forces polítiques del Parlament de les Illes Balears, que donin suport a aquelles iniciatives que serveixin per a augmentar les plantilles de policies locals  i de cossos i forces de seguretat de l’Estat a Eivissa”. Respecte del canvi normatiu, el conseller ha explicat que “un ajuntament ha demanat més temps, però confiam en poder elevar, la setmana que ve, al Govern balear la proposta de canvi normatiu que va ser presentada fa un mes a ajuntaments, policies locals, mesa de diàleg social i grups polítics, i que preveu més sancions per als infractors i la possibilitat que la policia local pugui entrar en un lloc on s’està fent una festa il·legal i que, és obvi, no és un domicili”.

Finalment, respecte del fet que cap habitatge fos turístic, el conseller ha recordat què “les festes il·legals en quant a incompliment de la normativa autonòmica COVID-19 i de la Llei d’Activitats no són en cap cas una infracció competencial del Consell d’Eivissa, però lluny de donar l’esquena als ajuntaments hem decidit actuar i ajudar. Ara el Govern balear i els consistoris hauran d’instruir aquestes denuncies i fer les investigacions adients”.

Per la seva banda la directora insular Naihara Cardona ha explicat que l’anunci de la posada en marxa d’aquesta prova pilot va tenir efectes dissuasoris, “tal com ja van explicar les policies locals en una reunió prèvia a l’entrada en marxa d’aquest servei”, i com han constatat els propis rastrejadors què, en el seu informe, manifesten que “alguns promotors de festes creuen que la policia els està vigilant i, fins i tot, asseguren haver vist en premsa que s’infiltraran detectius privats estrangers”.

D’altra banda Cardona ha posat un exemple d’una persona que es dedica a la promoció mitjançant grups de WhatsApp de festes il·legals, que treballa sota el pseudònim d’Anita Dinamita, i que ha realitzat venta d’entrades als rastrejadors contractats pel Consell d’Eivissa, amb l’agreujament d’haver referit ser treballadora del Servei de Salut de les Illes Balears. Per aquest motiu “posarem en coneixement del Govern balear aquest cas concret, per si escau realitzar alguna investigació interna”.

Per tot això, el conseller Mariano Juan ha qualificat la prova pilot de “molt satisfactòria” i ha avançat que “tots els ajuntaments, per unanimitat, han demanat la seva continuïtat l’any vinent”. Per això el conseller ha avançat que aquesta presència de rastrejadors serà més duradora en el temps i més intensa a partir de l’any vinent, per seguir ajudant els ajuntaments en aquesta lluita.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt