Ara llegint
L’atenció a les desigualtats, les emocions i les tecnologies, claus del futur educatiu en el context postpandèmia

L’atenció a les desigualtats, les emocions i les tecnologies, claus del futur educatiu en el context postpandèmia

La divuitena edició de l’Anuari de l’Educació de les Illes Balears subratlla la importància d’atendre les desigualtats, l’educació emocional i les tecnologies educatives com elements centrals per abordar el futur educatiu. El volum es presenta avui mateix, en un acte que tindrà lloc a la Cambra de Comerç a les 19 hores amb la ponència «Abordant la desigualtat educativa», a càrrec d’Aina Tarabini, professora de la Universitat Autònoma de Barcelona. 

En primer lloc, quant a les desigualtats educatives, la ponent destaca que la desigualtat social no desapareix a l’escola i que el professorat és l’aliat principal d’una política educativa que doni la màxima importància a la justícia educativa i social. A més, l’Anuari aborda especialment les desigualtats socials i educatives amb capítols sobre programes, com el PROA+, orientats a compensar aquestes desigualtats, que s’han accentuades amb la pandèmia. També enfoca el tema amb capítols sobre les iniciatives contra la segregació escolar a municipis com Inca o Manacor, o capítols sobre bones pràctiques educatives en centres escolars situats a zones vulnerables, com el CEIP Es Secar de la Real o el CEIP Verge de Lluc, tots dos a Palma. 

En segon lloc, l’educació emocional és una altra clau per al futur educatiu en el context postpandèmia, especialment tenint en compte l’estrès que va provocar en les relacions i la dimensió sentimental i emocional de les persones. A l’Anuari, es planteja la incorporació de l’element emocional en el currículum. Són les experiències del programa Edemind, a l’IES Calvià, i l’acompanyament emocional al centre d’educació de persones adultes de La Balanguera (Palma). Segons aquests capítols, el desenvolupament d’habilitats emocionals contribueix al benestar de l’alumnat, potencia l’autoestima, l’empatia i els vincles saludables. En aquest sentit, cal potenciar les competències emocionals entre l’alumnat, però també entre el professorat i les famílies. 

En tercer lloc, per superar el context pandèmia i postpandèmia, les tecnologies educatives han esdevingut molt rellevants. Una incorporació de les tecnologies no merament com a dispositius, sinó emmarcades en projectes d’educació que tenen com a objectius: millorar la comunicació i les habilitats tecnològiques de professorat, alumnat i famílies; ser un facilitador i un suport clau en l’aprenentatge; i fomentar competències com la creativitat, la responsabilitat, la cooperació o la superació, entre d’altres. Són els casos d’experiències de l’IES Joan Alcover i el col·legi Sant Pere, de Palma. 

L’Anuari fa un recull de les noves experiències pedagògiques fruit de les adaptacions a la pandèmia, en relació amb les desigualtats, les emocions i les tecnologies. S’ha volgut fer ressò de les múltiples iniciatives desenvolupades en un marc d’urgència i alhora amb altes dosis d’imaginació als centres de les Illes, tant de titularitat pública com concertada, i també de manera específica en centres ubicats en zones especialment vulnerables. Per primera vegada, recull estudis referits a les quatre illes, que fan un total de vuit contribucions d’Eivissa, de Menorca i Formentera. 

Amb el suport de la Fundació Guillem Cifre de Colonya

L’Anuari de l’Educació de les Illes Balears és el resultat d’un conveni de col·laboració entre la Fundació Guillem Cifre de Colonya i la Universitat de les Illes Balears. Així, i d’acord amb el present conveni, l’Anuari de l’Educació de les Illes Balears és una iniciativa del Grup d’Investigació i Formació Educativa i Social de la Universitat de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt