Ara llegint
A exposició pública el Pla de Gestió de la Xarxa Natura de la costa Oest d’Eivissa

A exposició pública el Pla de Gestió de la Xarxa Natura de la costa Oest d’Eivissa

En el Butlletí Oficial dels Illes Balears (BOIB) s’ha publicat avui l’anunci d’inici d’exposició pública del Pla de Gestió de la Xarxa Natura 2000 “Costa Oest d’Eivissa”. Els interessats disposen de 30 dies naturals, fins el 24 d’abril, per presentar al·legacions, si ho estimen oportú.

El Pla de Gestió abasta un total de 7.649,23 hectàrees repartides en cinc espais terrestres i marins de la Xarxa Natura 2000, tots ells pertanyents al municipi de Sant Josep de sa Talaia, i identificats amb els codis i noms següents:

  • ZEC/ZEPA ÉS0000078 És Vedrà–Es Vedranell
  • ZEC/ZEPA ÉS5310023 Illots de Ponent d’Eivissa
  • ZEC ES5310032 Cap Llentrisca – Sa Talaia
  • ZEC ES5310104 Costa de l’oest d’Eivissa
  • ZEC ES5310031 Porroig

Aquestes cinc ZEC i ZEPA contenen 15 tipus d’hàbitats reconeguts per la Unió Europea (UE) dels quals dos resulten prioritaris. Destaca, a més, la riquesa i diversitat de vegetació, així com d’avifauna que troba recer en els penya-segats costaners presents en els illots d’aquests espais. Algunes de les espècies que habiten la zona són endèmiques de les Illes Balears.

Entre les mesures que es proposen, el Govern Balear ha volgut destacat, mitjançant un comunicat emès avui, la prohibició de construir nous habitatges unifamiliars aïllades, tal com dicta la norma 10.5 del Pla Territorial Insular d’Eivissa. D’aquesta manera, es reforça la protecció actual de la zona amb una figura mediambiental superior a la urbanística.

A més, es proposa la creació de les Reserves Marines de ses Bledes i es Vedrans. Cadascuna d’aquestes zones comptarà amb un nivell de protecció diferenciat que es desenvoluparà en el marc de la creació de les reserves marines, de manera que quedi garantida la protecció de les comunitats de gorgònies i la recuperació de les poblacions íctiques, d’acord amb el potencial de la zona.

L’òrgan competent en matèria de pesca serà l’encarregat d’aprovar el decret de declaració d’aquestes Reserves Marines, tenint en compte l’establert en el present pla.

Una altra de les actuacions que es destaca és la creació d’un corredor ecològic en el Torrent de s’Aigua que connecta les ZEC Cap Llentrisca – Sa Talaia i Porroig. Es tracta d’un àrea en la qual podem trobar diversos hàbitats d’interès comunitari, entre ells el bosc de ribera, i espècies singulars de la illa d’Eivissa.

El torrent, per exemple, és zona d’alimentació i cria de l’única subespècie de mamífer endèmic Genetta genetta subsp. isabelae i de nombroses espècies d’interès comunitari com el falcó pelegrí (Falco peregrinus) o el calàpet (Bufotes balearicus). Aquest amfibi ha sofert una fortíssima regressió a la illa d’Eivissa per la pèrdua de les característiques ecològiques i hídriques necessàries per completar el seu cicle reproductiu. Les primeres actuacions que recull el Pla en aquest espai estan relacionades amb la detecció i control d’espècies invasores.

Les mesures

Les mesures de conservació planejades es divideixen en cinc grans grups: increment del coneixement per a la millora efectiva dels hàbitats i les espècies Natura 2000; afavorir la recuperació dels tipus d’hàbitats que ho requereixin; evitar i/o corregir la degradació de l’estat de conservació d’hàbitats i espècies; incrementar el nivell de coneixement, sensibilització i participació social activa en la conservació dels espais Natura 2000; i afavorir la cooperació entre administracions competents.

El valor global estimat per a l’execució de les mesures de conservació en l’espai objecte de gestió ascendeix a 2.689.100 €. El finançament anirà a càrrec de fons propis de la conselleria i també línies d’ajudes europees. La mesura que compta amb el pressupost més alt és la reforma i dotació del far de sa Conillera per a la creació del centre d’interpretació ambiental i de suport a campanyes científiques, valorat en un milió d’euros i que hauran d’assumir les administracions competents.

Les mesures de conservació es plantegen a un termini de sis anys. El Pla de gestió no té data de caducitat encara que s’haurà d’anar revisant periòdicament. En aquest sentit, s’estableix l’elaboració d’una Memòria de gestió trianual en la qual es verifiqui anualment que les accions del pla s’executen segons el previst i que s’avaluen els resultats obtinguts en funció dels objectius.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt