Ara llegint
El Govern inverteix 2 milions per lluitar contra les serps invasores a les Pitiüses

El Govern inverteix 2 milions per lluitar contra les serps invasores a les Pitiüses

El Govern inverteix 2 milions per lluitar contra les serps invasores a les Pitiüses

El Govern Balear, mitjançant la Comissió de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), ha aprovat una inversió propera als 2 milions d’euros destinada al control d’espècies invasores a les Pitiüses i la construcció d’un centre de recuperació i interpretació de fauna a Eivissa.

Aquest projecte, que recau en el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB), pretén fer front a l’amenaça que representen les espècies invasores per a les espècies autòctones de les Pitiüses i els seus illots deshabitats.

El principal focus d’aquesta actuació serà el control de les serps invasores, com la serp de ferradura (Hemorrhois hippocrepis) i la serp blanca (Rinechis scalaris), que suposen una amenaça per a la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis).

Aquesta inversió permetrà detectar ràpidament nous ofidis introduïts i evitar-ne l’establiment a Eivissa i Formentera. També es lluitarà contra el Penissetum, una espècie de gramínia amb alta capacitat invasiva.

Biodiversitat única

El conseller d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha subratllat la importància d’aquesta inversió per preservar la biodiversitat única de les Pitiüses. “La intenció és controlar la densitat poblacional de serps invasores per assegurar la conservació de les sargantanes. Continuarem amb el parament de trampes, especialment a les zones d’expansió d’aquestes espècies”, ha afirmat Simonet.Durant els propers quatre anys, es destinaran gairebé 1,5 milions d’euros per al control d’espècies invasores, mentre que 448.369 euros es destinaran a la construcció del centre de recuperació i interpretació, que estarà ubicat a sa Coma, Eivissa.

Aquest centre, que començarà a construir-se el 2025, serà clau per coordinar el control d’espècies invasores i promoure la divulgació de les accions del COFIB. Es contractaran set operaris, un administratiu i un coordinador, i es compraran dues furgonetes i dos vehicles 4×4.

Simonet ha destacat que aquest centre és una fita històrica per a Eivissa, ja que permetrà dur a terme iniciatives d’educació ambiental per protegir i conservar la biodiversitat.

Conservació de la sargantana pitiüsa

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, amb la col·laboració dels ajuntaments d’Eivissa i Formentera i el suport dels consells insulars, va impulsar al maig la creació de reserves urbanes per conservar la sargantana pitiüsa. Aquesta iniciativa busca augmentar la densitat d’aquesta espècie i minimitzar els riscos de depredació.

Un dels objectius és sensibilitzar la població sobre la sargantana pitiüsa i involucrar la societat en la seva conservació. Aquesta espècie autòctona i endèmica és exclusiva d’Eivissa i Formentera i simbolitza la convivència de la natura amb les activitats humanes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt