Ara llegint
Ports de Balears executa un projecte per incrementar la biofauna als ports d’Eivissa i Palma

Ports de Balears executa un projecte per incrementar la biofauna als ports d’Eivissa i Palma

Ports de Balears executa un projecte per incrementar la biofauna als ports d'Eivissa i Palma

Transformar els ports en agents de regeneració ambiental i lluita contra el canvi climàtic és l’objectiu del projecte OASIS, desenvolupat per l’empresa espanyola Ocean Ecostructures i que l’Autoritat Portuària de Balears (APB) implementarà als ports d’interès general d’Eivissa i pròximament també al de Palma.

Aquesta innovadora tecnologia permet transformar les infraestructures marines grises en oasis blaus, regenerant biodiversitat i recuperant la capacitat de la mar per absorbir CO2. Així, gràcies a una cobertura de carbonat càlcic o mineral adossada als molls o esculleres —coneguda com a LifeSkin— es generarà una biofauna que donarà com a resultat una reducció del CO2 per compensació.

OASIS ha estat seleccionat per rebre una subvenció de 566.000 euros en la modalitat de projectes comercials en el marc del pla d’impuls a l’emprenedoria per a la innovació al sector portuari Ports 4.0. S’instal·laran en un primer moment 40 unitats al port de Barcelona i 15 repartides als de Palma i Eivissa.

L’APB, com a agent facilitador, posarà a disposició del projecte les instal·lacions i equips per col·locar les unitats necessàries per dur a terme el projecte a les àrees acordades i col·laborar-hi en l’execució, participant dels resultats obtinguts.

Es treballarà amb diferents perfils d’ubicació (profunditats, nivells de terbolesa i qualitat, corrents…) i amb diferents tipologies de substrat (material, textura i forma). Això permetrà identificar les millors solucions per a cada tipologia d’entorn, resultant en una segmentació dels ports i perfils de disseny.

Regeneració ambiental

S’ha demostrat que aquesta cobertura de carbonat càlcic és el substrat òptim per a la repoblació d’espècies concretes, com esponges, cystoseira, posidònia o gorgònies, entre d’altres i refugi per a altres espècies, fins i tot zona de cria. Es converteix així en una eina de regeneració ambiental de primer ordre, cosa que unida a la seva versatilitat la fa aplicable a qualsevol infraestructura marina.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt