Ara llegint
La UIB presenta el seu pla per per assolir la neutralitat climàtica l’any 2030

La UIB presenta el seu pla per per assolir la neutralitat climàtica l’any 2030

La UIB presenta el seu pla per per assolir la neutralitat climàtica l'any 2030

La Universitat de les Illes Balears treballa en cinc eixos per esdevenir una institució modèlica en sostenibilitat i compromís amb la preservació del medi ambient: eficiència, energia, mobilitat, renaturalització i sensibilització. L’any 2021 la UIB es va comprometre a assolir la neutralitat climàtica el 2030 i a elaborar un pla per aconseguir-ho i, per això, avui ha presentat el seu pla.

Des de fa dos anys, la Comissió per a la Transició Energètica, el Servei Tècnic i d’Infraestructures i el Consell de Direcció treballen en l’estratègia de sostenibilitat de la Universitat, que recull els eixos i actuacions per transformar la UIB en una institució modèlica en sostenibilitat i compromís amb la preservació del medi ambient.

Els cinc eixos

Cinc eixos defineixen el compromís de la UIB amb la sostenibilitat: l’eficiència en l’ús dels recursos, l’energia, la mobilitat, la renaturalització i la sensibilització dels col·lectius que formen la comunitat universitària.

L’objectiu d’aquest eix és minimitzar i optimitzar el consum d’energia i aigua i la producció de residus. Per fer-ho possible està previst actuar, entre d’altres, en la remodelació d’edificis: aïllar parets exteriors i sostres, instal·lar finestres d’alt rendiment, llum de baix consum i sensors de presència; incorporar programes de tractament de residus, incloent-hi mesures de reciclatge i compostatge, i mesures per captar l’aigua de pluja i reutilitzar-la.

Energia

Pel que fa a l’energia, l’objectiu de la UIB és assolir el 100% d’autoconsum, per la qual cosa ha de canviar el model de generació energètica. Per avançar en la descarbonització, el Servei Tècnic i d’Infraestructures i el Departament d’Enginyeria Industrial i Construcció han elaborat un informe sobre les possibilitats de captació d’energia solar, aprofitant les cobertes dels edificis, els aparcaments i tota l’àrea afectada pel metro, per assolir l’autoconsum. Es preveu també estendre la xarxa de districte d’energia tèrmica del campus a tots els edificis.

Mobilitat

Tot i que els darrers anys s’han adoptat mesures per afavorir una mobilitat més sostenible, com són el préstec de bicicletes i la instal·lació de punts de càrrega de vehicles elèctrics, accedir al campus amb vehicle privat és un dels elements que contribueix més a la petjada de carboni de la UIB. Per aquest motiu, s’impulsa l’elaboració d’un pla de mobilitat per augmentar les opcions de transport accessibles i sostenibles: transport públic, bicicletes i vehicles elèctrics. A més, es preveu establir directrius de compra de vehicles per a la flota de la UIB i canviar a opcions més eficients, quan els vehicles actuals acabin la vida útil; millorar l’accés al campus per fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport actiu i, especialment, col·laborar amb les administracions públiques per millorar l’accés al campus amb transport públic i incentivar l’elecció d’un mitjà de transport actiu més net i compromès amb la sostenibilitat.

Renaturalització

L’estratègia de sostenibilitat inclou un eix de renaturalització per restaurar i millorar el patrimoni natural del campus creant un entorn harmònic que contribueixi a la reducció CO2. Per això, es crearà un corredor verd que connectarà les zones agràries (en desús), zones humides i jardins del campus, i que serà zona d’esbarjo i per passejar-hi. S’hi instal·larà informació didàctica, i ocuparà tot al voltant del campus fins arribar al Parc Bit. Està previst també sembrar i recuperar espècies vegetals autòctones i d’interès, i crear horts urbans a les zones més adequades.

Sensibilització i participació

Com a eix transversal, s’ha proposat la sensibilització, que abraça mesures per conscienciar la comunitat universitària perquè faci un ús més responsable dels recursos i adopti la perspectiva de la sostenibilitat i l’equilibri amb el medi ambient en la docència, la recerca i la transferència del coneixement, incloent-hi la projecció cultural.

Avui, el Rector, el doctor Jaume Carot Giner; el vicerector de Campus i Universitat Saludable, Adrià Muntaner Mas; el doctor Maurici Mus Amézquita, vicerector de Gestió i Política de Postgrau i Formació Permanent i professor del Departament de Biologia, i el secretari de la comissió i arquitecte del Servei Tècnic i d’Infraestructures, Benito Mas Gracia, han presentat a la comunitat universitària les línies mestra d’aquesta estratègia, amb la intenció d’emprendre un procés de reflexió i participació per incidir en el futur ambiental de la UIB amb vista a l’any 2030.

Foto: A. Costa / UIB

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt