Ara llegint
El Govern inverteix 479 milions en el TIB a Mallorca en quatre anys

El Govern inverteix 479 milions en el TIB a Mallorca en quatre anys

Des de dia 1 de gener l’illa de Mallorca compta amb nous autobusos TIB i amb canvis en els trajectes, les freqüències i les tarifes. Un total de 223 vehicles nous s’han incorporat al servei aprofitant que s’han renovat les concessions. Es tracta d’un nou mapa que avui s’ha presentat en societat.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, i el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, han presentat avui a Alcúdia, acompanyats de la batlessa del municipi, Bàrbara Rebassa, el nou servei de transport públic per carretera a Mallorca. L’acte s’ha organitzat de manera descentralitzada a tres punts de l’illa, corresponents a les zones en què s’ha dividit l’illa pel que fa a la gestió de les concessionàries, i també hi han participat els batles de Manacor, Miquel Oliver; Calvià, Alfonso Rodríguez; Inca, Virgilio Moreno; el gerent del Consorci de Transports de Mallorca, Mareen van Bemmelen, i representants de les tres empreses concessionàries: Moventis, Grupo Ruiz i Sagalés-Caldentey.

La presidenta Armengol ha mostrat la seva satisfacció per la posada en marxa «d’un nou servei que suposarà una revolució en el transport públic per carretera a Mallorca» i que és una mostra de «l’aposta estratègica d’aquest Govern i d’aquesta societat per avançar en sostenibilitat, accessibilitat i dret a la mobilitat a les nostres illes». Així, ha destacat que la inversió en les noves concessions, de 479 milions d’euros en quatre anys, és la més alta feta en la història de la comunitat.

Armengol també ha destacat que la posada en marxa del nou TIB suposa avançar en el desplegament de la Llei de canvi climàtic i de la Llei d’accessibilitat aprovades pel Govern durant la passada legislatura. «Amb la nova flota de vehicles participam en la reducció de les emissions contaminants i milloram l’accés al transport col·lectiu per a tothom».

Per la seva banda, el conseller Marc Pons ha recordat que el nou servei és el resultat de cinc anys de treball i d’un ampli procés participatiu «per fer un redisseny total del servei, amb un model de gestió integral, amb un sistema tarifari més competitiu, amb una flota sense petroli», que situarà el transport públic de Mallorca al nivell de les principals ciutats europees.

La finalització de la totalitat de les concessions de transport públic regular de viatgers per carretera de Mallorca va oferir l’oportunitat d’ajustar l’oferta de transport a les necessitats presents de mobilitat de Mallorca, així com de modernitzar la flota d’autobusos i incorporar innovacions tecnològiques en el conjunt de la xarxa, segons han explicat des del Govern Balear.

Al Ponent

A la zona de Ponent, operada per l’empresa Moventis, s’incrementa el servei i es milloren les connexions directes entre els diferents nuclis de la zona i Palma. Per exemple, els usuaris de Peguera disposen de connexió directa amb Palma sense passar per Santa Ponça, amb pujada i baixada al bulevard de Peguera. Igualment, es crea una línia molt més directa entre Santa Ponça i Palma.

D’altra banda, amb la línia des Capdellà i Calvià a Palma es crea una connexió directa amb Palmanova i Son Caliu, a través de noves parades a la carretera Ma-1C i, a més, s’incrementa notablement el nombre d’expedicions diàries, que passen de 4 a 11. Palmanova i Magaluf disposen d’una línia directa per autopista cap a Palma, sense circular per la carretera vella d’Andratx ni pel passeig Marítim de Palma. Això suposa un estalvi de fins a 30 minuts de temps de trajecte. A més, Son Caliu passa a ser capçalera d’una línia cap a Palma amb freqüència de 50 minuts per garantir una capacitat suficient per als usuaris residents en aquesta zona.

Zona Nord

El servei de la zona Nord operat pel Grupo Ruiz millora, entre d’altres, l’oferta de les tres línies troncals que connecten la zona amb Palma. A més, la línia Palma-Sóller, via túnel, passa a prestar servei cada 30 minuts en les hores punta, actualment ho fa cada hora. Per la seva banda, les línies de Platja de Muro a Palma i Port de Pollença a Palma passen de 10 a 14 expedicions diàries entre setmana. També s’ofereix més servei de la línia suburbana que connecta Pollença amb el Port de Pollença, Alcúdia i el Port d’Alcúdia.

Una altra millora a destacar és que els usuaris de sa Pobla disposen ara de més busos per anar a Inca i a Pollença i, a més, tenen una nova connexió amb Alcúdia i la Platja de Muro. Els pobles de Llubí, Muro, Campanet, Búger, Santa Margalida i Can Picafort augmenten les connexions amb Inca. I la llançadora a l’estació de Consell/Alaró es reforça a primera hora.

Inca i el Llevant

D’altra banda, els punts d’enllaç més importants d’aquesta zona són el d’Inca-Llevant i el d’Estació d’Inca, on conflueixen múltiples línies comarcals amb dues línies troncals o el tren cap a Palma. Altres parades d’enllaç de la zona Nord es troben a Sóller, Pollença, Port de Pollença, Alcúdia, Platja de Muro i Can Picafort.

Una de les millores destacables de les zones operades per l’empresa Sagalés Caldentey és la creació de dues línies troncals d’alta capacitat i freqüència que connecten el Llevant i el Migjorn amb Palma. Es tracta, en primer lloc, de la línia 401 Cala Millor-Manacor-Vilafranca-Palma, amb 15 freqüències d’anada i 16 de tornada, de dilluns a divendres, que representa un increment de més del 50 % del servei respecte de la línia que substitueix. La segona línia troncal és la línia 501, que fa el recorregut Manacor-Felanitx-Campos-Llucmajor-Palma, amb 14 freqüències d’anada i 14 de tornada, de dilluns a divendres. Per primera vegada, s’ofereix una connexió directa entre Llucmajor, Felanitx i Manacor i es crea una connexió més directa i amb més oferta entre Campos i Manacor. En aquestes dues línies troncals hi ha múltiples parades d’enllaç que ofereixen connexió horària amb les línies que recorren els diferents municipis de les zones. Les més importants són la parada del Molí d’en Polit i la de l’Estació de tren/sa Mora a Manacor; la parada d’avinguda de la Verge a Campos i la parada del passeig d’Ernest Mestre a Felanitx. Les parades d’enllaç fan possibles noves connexions entre els pobles. Un primer exemple d’això és la nova connexió entre Algaida i la parada d’enllaç de Manacor, que permet l’accés als nuclis del Llevant.

Un exemple de la reducció del temps de trajecte és el cas dels usuaris que viatgen des de Llucmajor i Campos cap a Palma. Ara ja no passen mai per s’Arenal per arribar a Palma, el que significa un estalvi entre 10 i 15 minuts.

Els municipis del Llevant ―Capdepera, Artà, Son Servera, Sant Llorenç i Manacor― tindran serveis cada hora dels dies feiners. També els municipis del Migjorn ―Santanyí, ses Salines i Felanitx― tenen més freqüències per anar tant a Palma com a Manacor.

Nova flota

La nova xarxa estrena també nova flota amb vehicles més sostenibles. Un total de 223 busos nous, dels quals 198 són de gas natural comprimit i 18 de propulsió elèctrica. Només 7 busos, un 3 % de la flota, es mouen amb dièsel.

A més s’incrementa la capacitat dels busos: es passa de busos de 12 metres a vehicles de 15 metres i 18 metres a les línies de més demanda. I el 68,6 % de la nova flota TIB són busos de pis baix (en la 1a. porta i en la 2a. porta) per facilitar l’accés a l’interior del bus.

Està previst reforçar-ne, en breu, la senyalització interior amb pantalles i megafonia. Les persones amb discapacitat visual o auditiva podran estar informades de les properes parades durant el recorregut i de les informacions rellevants del servei.

Nou sistema tarifari

Amb el nou servei també s’implanta un nou sistema tarifari en tota la xarxa TIB (bus, tren i metro). Un canvi fonamental és que la targeta intermodal ara és un moneder i desapareixen així els abonaments. Les tarifes del nou sistema moneder es calculen en funció del nombre de salts del trajecte i també del perfil social de l’usuari (jove, pensionista, membre de família nombrosa, etc.).

La targeta només necessita un saldo que es pot carregar en línia a la web del TIB, dins els busos i a través de les màquines d’autovenda de les estacions de tren i metro. S’incorpora a més un sistema de punts que premia els usuaris habituals, perquè fa que com més viatgin més estalviïn. A tots els busos del TIB ara s’ha de cancel·lar la targeta tant en pujar com en davallar del bus.

A més també s’introdueix la targeta bancària com a mètode de validació en tota la xarxa, amb descomptes per a grups de fins a cinc persones. I en breu es podrà comprar el bitllet en línia.

Des del 10 de desembre i fins al 17 de gener un equip d’informadors comunica als usuaris, a peu de parada i dins els busos, els canvis i les millores a les seves línies.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt