Ara llegint
Els panells solars bifacials de l’aparcament de l’Hospital de Manacor entren en fase de proves

Els panells solars bifacials de l’aparcament de l’Hospital de Manacor entren en fase de proves

Els pannells solars bifacials de l'aparcament de l'Hospital de Manacor entren en fase de proves

En unes poques hores (durant la nit del dissabte al diumenge) s’iniciaran les proves de funcionament de la nova instal·lació de plaques solars situades en l’aparcament de l’Hospital de Manacor, que permetran que l’Hospital ja utilitzi energia neta per al seu funcionament.

Així ho han explicat des del Govern Balear, que també han detallat que la instal·lació creada té 770 kW de potència renovable, que produirà 1.029 MWh d’electricitat a l’any, i que permetrà la reducció de les emissions de 790.601 kg de CO2 anuals i un estalvi net en la factura de la llum de l’hospital de 146.195 euros a l’any.

Assenyalen que amb aquesta instal·lació la factura elèctrica de la Comunitat Autònoma s’abaratirà en 221.813 euros, però l’IBE en rebrà 75.618 cada any, ja que roman com a titular de la instal·lació i facturarà a preu de cost l’electricitat a l’IBSalut. Cal assenyalar que l’IBE reinvertirà aquest retorn econòmic en noves instal·lacions.

Aquest projecte, que ha incorporat cinc punts de càrrega doble per a vehicles elèctrics, s’ha realitzat sobre els 5.436 metres quadrats d’aparcament de l’hospital, en compliment de la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix que s’han de cobrir amb plaques solars els aparcaments de més de 1.000 metres per a l’any 2025.

En aquesta instal·lació s’han incorporat, per primera vegada a la comunitat autònoma, panells bifacials que es caracteritzen per captar la llum solar pels dos costats, de manera que aprofiten no només la insolació directa, sinó també el reflex d’aquesta sobre el sòl i així augmentar la producció del panell.

El projecte havia sortit a licitació per un pressupost d’1.231.784,77 euros més IVA i l’Institut Balear de l’Energia (IBE) el va adjudicar per un import de 997.203,72 euros a Ferrovial Construcción, SA. Cal assenyalar que aquesta empresa va obtenir la major puntuació en les ofertes econòmiques, socials i tècniques, per davant dels deu licitadors que s’hi havien presentat.

L’Hospital de Manacor és el segon hospital de les Illes que tindrà l’aparcament completament cobert de plaques solars, després de l’Hospital Mateu Orfila de Maó. La Direcció General d’Energia i Canvi Climàtic té previst realitzar accions similars en els hospitals d’Inca i Son Llàtzer. Aquest projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració entre la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, i la Conselleria de Salut i Consum.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt