Ara llegint
Les noves pèrgoles fotovoltaiques a la plaça Sant Jaume de Manacor permeten estalviar més de 41.000 euros anuals

Les noves pèrgoles fotovoltaiques a la plaça Sant Jaume de Manacor permeten estalviar més de 41.000 euros anuals

La primera fase de reforma de la plaça de Sant Jaume ha finalitzat aquest dilluns. L’empresa municipal de serveis de l’Ajuntament de Manacor, SAM, ha instal·lat dues pèrgoles fotovoltaiques construïdes aprofitant part del material de les petites pèrgoles de fusta que hi havia als laterals de la plaça. Les noves pèrgoles estan fetes amb pilars de ferro i bigues de fusta i compten amb uns cossiols laterals on s’hi han sembrat plantes trepadores.

«Creim en l’energia neta i apostam per solaritzar espais urbans», ha assegurat el batle de Manacor, Miquel Oliver, a la presentació del nou espai, a la que també hi han assistit la presidenta de la SAM, Cristina Capó; el vicepresident de la SAM, Sebastià Nadal; i el gerent de la SAM, Francesc Grimalt.

Aquesta instal·lació de generació solar fotovoltaica consta de 173 mòduls solars amb una potència unitària de 540 vats-potència, que generen una potència total instal·lada de 93,42 quilovats. Els mòduls instal·lats són de doble cara, és a dir, que capten radiació solar per les dues cares i produeixen més energia per unitat de superfície que els seus homòlegs estàndard, arribant a produir un 30% més d’energia. La producció estimada de les pèrgoles és de 126.227 kWh anuals, que implicaran un estalvi estimat de 41.655 € anuals a les arques municipals, pel que «en tres anys l’Ajuntament haurà rescabalat la inversió», ha apuntat el batle Oliver.

L’objectiu de la instal·lació d’aquest sistema de generació d’energia és cobrir les necessitats de subministrament elèctric de l’aparcament públic de Sant Jaume, situat en dues plantes soterrades davall la plaça, i inclou l’alimentació dels punts de recàrrega de vehicles elèctrics que hi ha a l’interior.

Les noves pèrgoles solucionaren el problema d’excés de sol i altes temperatures que té la plaça de Sant Jaume els mesos més càlids i que la convertien en un espai sense pràcticament cap ombra i, per tant, en limitaven molt els usos. Les pèrgoles també disposen de jardineres als peus dels pilars per sembrar-hi plantes trepadores amb l’objectiu que puguin créixer i donar verdor a les noves estructures.

La instal·lació d’aquestes dues pèrgoles fotovoltaiques ha tengut un cost de 494.244 euros, dels que 300.000 euros han estat subvencionades per la Conselleria de Vicepresidència i Transició Energètica del Govern de les Illes Balears.

El projecte reorganitza el conjunt de la plaça amb l’objectiu de dotar-la de coherència, harmonia i funcionalitat.

Segona fase de remodelació de la plaça de Sant Jaume

El pressupost de 2023 preveu una partida de prop de 200.000 euros per executar la segona fase de reforma. «Canviam la fisonomia de la plaça amb l’objectiu de millorar un dels espais emblemàtics de Manacor, com és la plaça de Sant Jaume», ha explicat la presidenta de la SAM, Cristina Capó. Davall la pèrgola grossa hi quedarà un espai prou gran per fer-hi concerts, trobades o actes, amb ombra a l’estiu. Pel que fa a la pèrgola petita, davall és on s’hi instal·laran els nous jocs infantils orgànics, de fusta, construïts a partir de les jàsseres de les pèrgoles existents, que es reciclaran, i el terra serà d’escorça d’arbre, un material natural i saludable, per amortir possibles impactes i caigudes.

El projecte de remodelació de la plaça de Sant Jaume cobreix una sèrie de necessitats detectades: el safareig s’eliminarà, el joc infantil actual és insuficient i està ubicat al punt més perillós de la plaça i les jardineres metàl·liques, que estan la majoria o totes espenyades, es trauran.

A un dels extrems de la plaça s’eliminarà el joc infantil actual i s’hi construirà una zona verda on es reubicaran tots els arbres que actualment estan sembrats a les jardineres individuals i se’n sembraran de nous, més adaptats a les característiques del clima mediterrani i amb l’objectiu de crear nous espais d’ombra. A l’interior també s’hi construirà un laberint amb caminets perquè petits i grans hi puguin discórrer i jugar, fet aprofitant la fusta de les pèrgoles actuals que es desmuntaran.

A més, amb un canvi de paviment també es marcarà el punt on s’hagi de fer el fogueró cada any per Sant Antoni, per estar segurs que no farà malbé ni les noves pèrgoles ni la resta d’elements constructius.

Tot el projecte, tant la primera com la segona fase, aposta per la reutilització dels materials existents, reduint residus i costos, aprofitant els recursos existents, alhora que pretén afegir verdor a la plaça amb la sembra de nous arbres i plantes. «La nova plaça de Sant Jaume serà un espai més agradable i adaptat climàticament, amb més ombres, materials naturals com el marès, nous espais per als infants i més vegetació», ha explicat el batle de Manacor, .

Més punts de recàrrega elèctrica per a vehicles

El projecte que s’ha presentat aquest dimarts també inclou la instal·lació de 5 punts de recàrrega semi-ràpida dobles per a vehicles elèctrics a l’aparcament subterrani, útils per a 10 places d’aparcament. Aquests se sumen als 6 punts de recàrrega que hi ha actualment a l’aparcament soterrat. Hores d’ara, a Manacor hi ha 4 punts de recàrrega a l’estació del tren, un a la plaça del rector Rubí i se n’estan instal·lant 8 més a via Majòrica, el que suma un total de 29 punts de recàrrega de vehicles elèctrics i es fa feina per ampliar els existents arreu del municipi.

La presidenta de la SAM, Cristina Capó, ha apuntat que «amb aquesta iniciativa, la SAM fa una passa més per aconseguir els objectius marcats en el marc del Pacte de Batles i Batlesses pel Clima i l’Energia Sostenible (PAESC) i les polítiques engegades en el programa per a la transició energètica sostenible (PANGOLÍ). Seguint la línia d’aquest programa, d’acord amb els objectius de transformació econòmica de la UE, un dels punts clau és la descarbonització i el foment de la mobilitat no motoritzada al municipi de Manacor». És per això que la SAM s’ha marcat com a objectiu per al 2028 que la petjada de carboni de l’empresa sigui negativa. Una fita que s’aconseguirà mitjançant varies actuacions a tots els nivells, com ara la instal·lació de dues pèrgoles fotovoltaiques per a generació d’energia elèctrica d’origen renovable a la plaça de Sant Jaume, entre d’altres.

Actualment, la SAM també disposa de les següents instal·lacions fotovoltaiques per millorar l’eficiència energètica i col·laborar en la lluita contra el canvi climàtic:

• Instal·lació fotovoltaica al pou de sa Gravera, amb un total de 98 kW instal·lats i una generació durant el 2022 de 110.190 kWh.

• Instal·lació de pèrgoles fotovoltaiques a l’aparcament de l’Estació del tren, amb un total de 99 kW instal·lats i una generació de 128.247 kWh destinada a subministrament de punts de recàrrega de vehicles elèctrics i compensació de l’excedent generat amb el consum del pou de sa Moladora.

• Inici de les obres d’instal·lació fotovoltaica al pou de ses Tapereres, que disposarà de 56,71 kW instal·lats i una generació estimada de 86.550 kWh que suposarà un estalvi estimat de 26.830 €.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt