Ara llegint
El Formatge de Maó amb denominació d’origen genera 24 milions d’euros l’any 2022

El Formatge de Maó amb denominació d’origen genera 24 milions d’euros l’any 2022

El Formatge de Maó amb denominació d'origen genera 24 milions d'euros l'any 2022

La venda i comercialització del formatge amb Denominació d’Origen Formatge Mahón-Menorca es consolida i incrementa vendes, suposant un 6% més que l’any 2021. Aquesta ha estat la principal dada que han compartit, en roda de premsa, el conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, acompanyat pel President del CRDOP Formatge Mahón-Menorca, Bosco Triay, i la gerent del CRDOP, Piedad López, durant la presentació dels resultats de l’any 2022.

El conseller d’Economia i Territori, Josep Pastrana, ha destacat que “tot i les dificultats existents després de la sortida de la pandèmia i actualment amb la inflació de preus, és una gran notícia que la DO Formatge Mahón-Menorca gaudeixi d’aquests resultats. Des de l’administració pública seguim donant suport a través de l’acord PROVILAC i els ajuts directes al Consell Regulador per continuar impulsant un sector estratègic per l’economia de la nostra illa i que forma part de la nostra història i identitat”.

El president del Consell Regulador, Bosco Triay ha comentat que al 2022, l’increment de vendes estaven essent molt superiors al 6% i que es perfilava un any record, que s’ha vist frenat per la problemàtica de la llet, deguda a l’increment dels costos a les explotacions ramaderes, que es van veure obligades llevar o eixugar vaques abans, situació que va provocar una manca de llet per elaborar formatge Mahón-Menorca, que es va deixar de vendre. Actualment s’han hagut d’incrementar preus tant de la llet, com del formatge, per poder mantenir la viabilitat del sector.

Cal recordar que per l’any 2022, el Consell Insular, amb la col·laboració del Govern balear, va augmentar els ajuts destinats a l’acord PROVILAC passant dels 80.000 euros als 300.000 euros.

Les dades

El Consell Regulador compta amb 46 formatgeries inscrites, de les quals 40 són artesanes. Durant el 2022, van produir un total de 3.427,76 tones de formatge Mahón-Menorca, dels quals se’n van comercialitzar 2.516,41. Així, el valor del formatge venut suposa un valor de 23,9 milions d’euros, repartits entre les 37 empreses que comercialitzen el producte.

Actualment, la D.O.P. formatge Mahón-Menorca està present en 51 països. Cal destacar que en el 2022, el 13,74% del total de la comercialització es van destinar a mercats internacionals, dels quals el 36% es va exportar als Estats units, seguit d’Alemanya (10%) i el Regne Unit (10%). Tot i així, les Illes Balears segueix sent el principal mercat del nostre formatge amb un pes del 66%.

Les dades anuals mostren una clara recuperació de la comercialització respecte a l’any anterior a la pandèmia, igualant pràcticament els resultats: 2.513,06 tones comercialitzadess l’any 2019 per les 2.516,41 l’any 2022.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt