Ara llegint
La Menorca de 1953, vista a partir de la peregrinació de la Mare de Déu del Toro

La Menorca de 1953, vista a partir de la peregrinació de la Mare de Déu del Toro

Avui ha quedat oberta al públic a Can Victori l’exposició sobre la Verge Peregrina de 1953-1954 que ha preparat l’Arxiu d’Imatge i So de Menorca, del Consell Insular, que rememora l’itinerari que va realitzar la imatge de la Mare de Déu del Toro pels camins de Menorca.

“Retrats d’un poble. El passeig de la Mare de Déu del Toro pel camp i els pobles de Menorca els anys 1953 i 1954” és el títol de l’exposició que inclou moltes de les fotografies que l’Arxiu ha anat recollint a les activitats que s’han anat fent a diferents clubs de jubilats i que han permès obtenir informació de les persones i els llocs que surten a les imatges, testimonis i anècdotes. La pandèmia, adverteixen els responsables de la mostra, ha obligat a deixar pendents la visita a un parell de pobles, però s’espera que es puguin fer en un futur.

A més dels panells i les fotografies, l’exposició s’acompanya d’un audiovisual creat a partir dels testimonis de les persones que varen participar a les activitats dels clubs de jubilats i que ajuden a entendre la importància social i religiosa d’aquella volta.

Testimonis

Va ser al llarg dels anys 1953 i 1954 quan la imatge de la Mare de Déu del Toro i tres reproduccions seves fetes anteriorment, ubicades a Ciutadella, Alaior i Maó, varen recórrer bona part dels llocs i totes les poblacions de Menorca. El bisbat celebrava aleshores el centenari de la definició dogmàtica de la Immaculada Concepció fent que la verge del Toro, patrona de Menorca, pelegrinés pels camins de Menorca i tots els menorquins li retessin el seu fervor cristià.

De fet, l’exposició conté un gran mapa on es pot veure tot els recorreguts que varen fer les imatges, on també es pot observar com ha canviat el paisatge de l’illa, aleshores amb més superfície de conreu i menys zones urbanes.

La societat que apareix a les fotografies és majoritàriament rural en una Menorca que vivia en bona part de la producció del camp. Les fotografies retraten la societat d’un temps ja passat i s’hi veuen la indumentària popular, la dels senyors i la del clero, a més dels costums i el paisatge.

#Foravila

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt