Ara llegint
Menorca participa a la trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera celebrada a Austràlia

Menorca participa a la trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera celebrada a Austràlia

Menorca participa a la trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera celebrada a Austràlia

Sota el lema ‘We are all Connected’, s’ha celebrat la XI Trobada de la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera Illes i Zones Costaneres, que ha tingut lloc del 3 al 8 de setembre 2023 a l’illa de K’gari, dins la Reserva de Biosfera de Great Sandy a Austràlia. Aquesta trobada ha reunit un grup de més de 40 participants de 18 reserves de biosfera provinents de 16 països. S’han presentat experiències i resultats sobre restauració dels ecosistemes, carboni blau, coneixements indígenes/tradicionals, zero plàstic, i impactes del turisme.

Menorca ha estat representada per David Vidal Seguí, director insular de Reserva de Biosfera, Maria Murcia Diaz, i David Carreras Martí, director de l’Observatori Socioambiental de Menorca (OBSAM-IME). Carreras ha exposat el projecte “Conservació i restauració de badies someres a la Reserva de Biosfera de Menorca”.

Durant la XI trobada, s’ha aprovat, en presència dels membres participants, la secretaria del programa MAB i els comitès nacionals MAB Corea i MAB Espanya, el nou Pla de Treball de la Xarxa 2023-2027. Aquest document, elaborat de manera conjunta i participativa amb els membres de la Xarxa, dibuixa un ambiciós full de ruta per els cinc anys vinents, coincidint amb el recentment establert memoràndum d’enteniment (Memorandum of Understanding, MOU), per continuar els projectes i programes de la xarxa durant cinc anys més.

En total, hi han participat aquests territoris que són Reserves de Biosfera: Great Sandy (Austràlia), Menorca (Espanya), Jeju (República de Corea), Noosa (Austràlia) , Sunshine Coast (Austràlia), Mornington península and Western Port (Austràlia), Fitzerald (Austràlia), Yakushima and Kuchinoerabu Jima (Japó), Palawan (Philipines), Wakatobi (Indonèsia), Fuvahmulah (Maldives), Cinturão Verde de São Paulo (Brasil), Cat Ba (Vietnam), Mata Atlantica (Brasil), Isle of Wight (Regne Unit), Archipelago Sea Area (Finlàndia), Kiunga Marine (Kenya), North-east Tobago (Trinitat i Tobago).

A més, la trobada ha comptat amb la presència dels comitès MAB de Vietnam, MAB Espanya, MAB Corea, i de la secretaria del programa MAB de la UNESCO.

La comunitat Butchulla, amos tradicionals d’illa de K’Gari, han acollit als participants de la trobada i els han ofert una finestra als seus coneixements indígenes, la seva cultura i tradicions. Durant més de 5.000 anys, potser fins a 50.000 anys, la gent Butchulla va viure en harmonia amb les estacions, la terra i el mar, mantenint un equilibri entre les connexions espirituals, socials i familiars. Avui el poble Butchulla segueix caminant pel camí cultural dels seus
avantpassats.

La Reserva de Biosfera de Great Sandy, Austràlia, ha acollit la trobada
La Reserva de la Biosfera Great Sandy es troba a la bioregió del sud-est de Queensland, a l’est d’Austràlia. Comprèn 1.416 milions d’hectàrees, incloses 542.000 hectàrees d’ecosistemes marins i 874.000 hectàrees de paisatge divers. Great Sandy és un lloc important per a la conservació a nivell regional, estatal, nacional i global. Coneguda per la seva importància cultural i ecològica, la reserva conté el Gran Estret de sorra, una zona humida catalogada per
Ramsar i l’illa K’Gari, patrimoni mundial de la UNESCO. La reserva incorpora l’illa de sorra i la massa de sorra costanera més gran del món.

A més, aquesta reunió ha comptat amb la presència dels representants de les RB de Kiunga, Kenya; Isle of Wight, UK; i Sunshine Coast, Austràlia, tres RB que s’han adherit recentment a la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres .

Forum #10 Zero Plastic a Reserves de la Biosfera
Durant la trobada es va celebrar el 10è fòrum del grup Plàstic Zero a les Reserves de la Biosfera, en format de taller, on els participants de les diferents reserves de la biosfera van treballar conjuntament per identificar els reptes clau als quals ens hem enfrontat en els últims 5 anys i els que vindran en el període 2024-2029.

El grup de treball “Zero Plastic” en Reserves de Biosfera, és una iniciativa iniciada a Lanzarote el 2009 i que des de 2018 Menorca coordina juntament amb Lanzarote i la xarxa científica Marine Sciences For Society. Aquest grup de treball acull fòrums periòdics de discussió, formació i intercanvi, i compta actualment amb 27 Reserves de la Biosfera que treballen conjuntament per a destinar esforços per erradicar la contaminació per plàstics a les àrees
protegides.

Totes les aportacions del taller es dirigiran a la redacció del llibre blanc “Zero Plastic in Biosphere Reserves”, per tal de contribuir al Tractat de Plàstics de l’ONU per avançar en polítiques, coneixements i accions a les reserves de la biosfera com a àrees protegides i peces clau transformadores de lluita enfront de la contaminació plàstica. El Tractat de Plàstics de l’Organització de les Nacions Unides es preveu adoptar a finals de 2024.

Pla de treball 2023-2027
En aquest context, el nou Pla de Treball consolida i renova el compromís de la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres, la coordinació de les secretaries tècniques de Jeju i Menorca i les reserves de biosfera que en són membres.

En aquest pla de treball es determinen cinc objectius generals de la Xarxa de Reserves de Biosfera Illes i Zones Costaneres:

1. Millorar la cooperació i l’intercanvi de coneixements i experiències sobre la gestió sostenible de les illes i zones costaneres entre els gestors de les reserves de la biosfera, els científics i els responsables polítics.
2. Promoure la formació i la creació de capacitats per als gestors de reserves de biosfera insulars i costaneres.
3. Millorar el coneixement sobre la gestió sostenible de les illes i zones costaneres que s’enfronten al canvi global, amb especial atenció als valors culturals i els coneixements indígenes i locals.
4. Incrementar la relació i col·laboració entre les reserves de biosfera insulars i costaneres i el món acadèmic.
5. Millorar la visibilitat de la Xarxa i l’enllaç amb programes internacionals relacionats amb qüestions marines i costaneres, biodiversitat, geodiversitat, geopatrimoni i patrimoni cultural.

Aquest ambiciós pla de treball inclou 11 objectius operatius que contemplen 36 accions a dur a terme en els pròxims cinc anys, i comptarà amb un innovador sistema d’indicadors per realitzar el seguiment del procés de compliment dels objectius establerts.

Durant aquests dies d’intercanvi, també s’ha proposat la creació de dos possibles nous grups de treball: un sobre restauració de manglars i recerca científica en diàleg amb els coneixements tradicionals; i l’altre sobre praderies maines, recerca, innovació, comunitat i embornals de carboni.

Llibre d’actes
La Secretaria de Jeju, amb la que Menorca treballa conjuntament, publicarà el llibre d’actes de l’11a Reunió i el difondrà entre els membres, que podran col·laborar en la seva posterior distribució. Aquest recollirà nombrosos exemples d’experiències de reserves de biosfera illes i zones costaneres en els diferents aspectes de la política mediambiental i tindrà com objectiu servir de guia a totes les reserves de biosfera de la Xarxa així com inspirar a altres reserves a unir-se a la Xarxa.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt