Ara llegint
Retirats pins joves i l’excés de fusta morta per a millorar la conservació del Savinar de Mongofra

Retirats pins joves i l’excés de fusta morta per a millorar la conservació del Savinar de Mongofra

Retirats pins joves i l'excés de fusta morta per a millorar la conservació del Savinar de Mongofra

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, a través de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, ha duit a terme durant les darreres setmanes feines de restauració i millora del Savinar de Mongofra, al Parc Natural de s’Albufera des Grau. El savinar creix damunt sòl arenós i, per la seva escassetat i fragilitat, conforma un dels hàbitats de conservació prioritari a Europa. A Menorca és poc extens i només es troba a les zones dunars més madures.

En el cas de Mongofra, el savinar es trobava en un estat de conservació millorable a causa de la caiguda de nombrosos arbres vells i l’elevada presència de pins. Per això, s’ha fet una actuació que ha consistit, principalment, en la poda i eliminació d’alguns pins joves per minvar la competència amb les savines. Igualment, s’ha retirat l’excés de fusta morta per disminuir el risc d’incendi forestal. Finalment, s’han sembrat alguns peus de savina per accelerar el procés de recuperació.

Aquestes tasques formen part del programa de gestió per a la conservació dels hàbitats del Parc Natural de s’Albufera des Grau. L’Institut Balear de la Natura (Ibanat) ha estat l’encarregat de dur a terme aquesta actuació, emprant eines manuals com motoserres i desbrossadores. Els troncs i les restes vegetals s’han triturat in situ mitjançant una biotrituradora forestal, generant estella que enriquirà el sòl. S’ha actuat fora de l’època de nidificació i d’incendis per tal de minimitzar els possibles impactes al medi natural.

Cal recordar que la savina és una espècie molt ben adaptada als ambients arenosos litorals i clau per a la conservació de les dunes, malgrat tenir un creixement molt lent. D’aquesta manera, es continuarà fent una gestió activa dels hàbitats per assegurar un bon estat de conservació a llarg termini.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt