Ara llegint
Audi converteix un molí de Son Ferriol en un generador de corrent utilitzant motors recuperats

Audi converteix un molí de Son Ferriol en un generador de corrent utilitzant motors recuperats

Un molí de vent de Sant Jordi ha estat equipat amb motors recuperats de vehicles Audi e-tron i l’ha convertit en generador d’electricitat capaç de subministrar una potència de fins a 15 kW, que equival al consum de dues llars.

La casa Audi, que ha duit a terme aquest projecte sota el nom (M)icrogrid, vol demostrar que una de les maneres de fer que la tecnologia sigui més respectuosa amb el medi ambient és “mantenir-la en ús el major temps possible”. L’economia circular i els cicles efectius de segona vida, asseguren, permeten estalviar recursos de distintes maneres: d’una banda, en utilitzar materials recaondicionats s’estalvien matèries primeres, amb l’estalvi d’energia corresponent que suposa la seva producció; a més, en necessitar produir menys material primer es redueixen les emissions; finalment, amb la reutilització es redueix la quantitat de material que, altrament, acabaria com a deixalles residuals.

Audi posa com a exemple clar d’aquesta economia circular, en què s’apliquen els principis de reduir, reutilitzar i reciclar, el projecte (M)icrogrid, que ha permès transformar un molí de vent mallorquí tradicional en un sistema de generació d’energia. El projecte s’ha duit a terme sota la direcció tècnica de Francisco Trigueros, enginyer espanyol de desenvolupament tècnic a l’Àrea d’Innovació d’AUDI AG.

Per a aquesta transformació s’ha recorregut a motors de segona vida reacondicionats procedents dels vehicles elèctrics de la flota interna d’Audi. Acoblat al mecanisme del molí mitjançant els components necessaris (transmissió, coixinets, unitat de control electrònic, etc.), i convenientment adaptat per treballar al rang adequat, les aspes impulsades pel vent fan girar el motor elèctric, que transforma l’energia mecànica en energia elèctrica de manera similar a com ho fa el sistema de recuperació d’energia en un vehicle elèctric. Aquesta energia elèctrica es pot utilitzar per a autoconsum, i el romanent es bolca directament a la xarxa.

Com que la capacitat màxima de generació de potència d’aquest sistema està limitada en gran part per les característiques del molí, el motor elèctric procedent de vehicles Audi e-tron funciona molt per sota de la capacitat. Tot i així, la potència estimada que pot generar és d’uns 15 kW.

El molí generador d’electricitat està equipat amb diferents sistemes de seguretat, destacant l’anomenat tancament de cua, que permet modificar automàticament l’angle d’incidència de les pales per evitar riscos en cas de vents forts.

Una vegada el projecte ha estat en marxa, Audi estudiarà el comportament del sistema i el funcionament en diferents condicions d’ús, per definir futurs models de cooperació i d’ampliació. Per exemple, una expansió del concepte permetria acoblar bateries de segona vida i crear sistemes de generació i emmagatzematge d’energia estacionària, que serviria per esmorteir els pics de demanda d’electricitat.

Destinat originalment a l’extracció d’aigua del subsòl, el molí escollit per a aquest projecte està situat Son Ferriol, concretament a Son Espanya.

A Mallorca, els primers molins per moldre gra documentats daten del segle XIV, encara que no es varen generalitzar fins al segle XV. L’aprofitament de la força del vent utilitzant molins per a l’extracció d’aigua es remunta a mitjan segle XIX per influència holandesa. Els primers molins d’aigua van passar ràpidament a utilitzar pales de fusta en substitució de les de tela. El molí Son Espanya, que data del 1925, va ser dels primers a incorporar pales metàl·liques.

L’acte d’inauguració del molí, que va tenir lloc el 8 d’abril, va reunir responsables del projecte i diverses autoritats del Govern Balear i del Consell de Mallorca.

Per a Julia Sendtner, Responsable de Gestió de la Innovació R&D a Audi AG, “aquest projecte mostra el potencial de reutilitzar components de segona vida. Fins i tot després que el motor elèctric hagi complert el seu propòsit original a l’Audi e-tron, proporciona energia a altres models elèctrics per impulsar encara més la mobilitat sostenible”.

Per part seva, Juan Pedro Yllanes, vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica del Govern Balear, veu aquest projecte com “un exemple que conjuga transició energètica, economia circular i restauració del patrimoni. Tres eixos estratègics de les polítiques que impulsem des del Govern per avançar en la descarbonització del nostre model i la transició a un de més sostenible i respectuós amb el nostre entorn. Un projecte que recupera aquests molins tan emblemàtics al nostre paisatge i els incorpora com un element més de la transició energètica que impulsem”.

Foto: Tomàs Moyà.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt