Ara llegint
El COFIB trasllada 20 ous més de la tortuga de Can Pere Antoni a la incubadora

El COFIB trasllada 20 ous més de la tortuga de Can Pere Antoni a la incubadora

El COFIB trasllada 20 ous més de la tortuga de Can Pere Antoni a la incubadora

El personal tècnic del Servei de protecció d’espècies i del Consorci per a la Fauna de les Illes Balears (COFIB), ha conclòs, després d’analitzar la temperatura del niu de tortuga marina a la platja de Can Pere Antoni (Palma), que l’opció més òptima és traslladar 20 ous més a les incubadores del Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA). L’objectiu és propiciar, amb unes temperatures més altes que les de l’arena, que els exemplars que neixin siguin femelles, en coordinació a les directrius marcades des de l’estratègia nacional per a l’espècie.

Així mateix, els seixanta ous restants quedaran al niu de la platja, ja que és una incubació viable. Per incrementar lleugerament la temperatura de l’arena i mantenir-la durant tot el temps d’incubació, s’instal·laran estructures per millorar la insolació.

Des del COFIB han destacat la importància de poder mantenir el niu a la platja, no només perquè surtin endavant els exemplars que hi queden sinó com a eina d’educació ambiental per conscienciar sobre els efectes del canvi climàtic i com actuar en cas de trobar una tortuga marina o un rastre.

En aquest sentit, cal recordar que, en cas de veure una tortuga a la platja, ningú l’ha de tocar ni acostar-se a menys de quinze metres. A més, no se les ha de fotografiar amb flaix i cal trucar immediatament a l’112 perquè es pugui posar en marxa el protocol d’actuació. Es prega màxima precaució i prudència a l’hora de publicitar aquest tipus d’esdeveniments a través de les xarxes socials per tal de garantir que les tasques s’efectuïn sota la menor pressió possible.

Igualment, des del COFIB han remarcat la importància de respectar els tancats que protegeixen els ous i tenir la màxima cura del niu. És per això que es demana que, en cas de presenciar algun incident, es comuniqui a través de l’112.

Cal tenir en compte que la temporada de reproducció d’aquesta espècie acaba de començar, per la qual cosa és probable que es registrin més intents de nidificació. Aquesta és la sisena posta que es registra a les Illes Balears. D’aquestes, 3 s’han produït a l’illa de Menorca i les altres dues a Eivissa.

La tortuga marina (Caretta caretta) és una espècie catalogada com a vulnerable que se sol reproduir a la Mediterrània oriental i que no ha estat fins a principis del segle XXI que ha començat a nidificar a la Mediterrània occidental, molt probablement per mor de l’increment de la temperatura de la mar.

Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori s’ha volgut agrair la col·laboració en tot el procés i gestió del niu de la Fundació Palma Aquàrium, així com de l’Ajuntament de Palma.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt