Ara llegint
La UIB digitalitza el Fons de la Universitat Literària de Mallorca, amb més de 12.000 documents

La UIB digitalitza el Fons de la Universitat Literària de Mallorca, amb més de 12.000 documents

La UIB digitalitza el Fons de la Universitat Literària de Mallorca, amb més de 12.000 documents

La Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears ha incorporat la digitalització del Fons de la Universitat Literària de Mallorca, de manera que els més de 12.300 documents que integren aquest conjunt documental de gran valor patrimonial són ja accessibles des del web <https://arxiu-historic.uib.cat/>.

La presentació de les tasques de catalogació, descripció i digitalització del Fons de la Universitat Literària de Mallorca s’ha fet en el marc de l’acte organitzat per la Universitat de les Illes Balears amb motiu del Dia Mundial dels Arxius. Durant l’acte s’ha donat a conèixer també l’estat dels projectes de col·laboració amb altres institucions a través de la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears.

L’acte l’han presentat el vicerector de Política Científica i Investigació, doctor Víctor Homar, i el director del Servei de Documentació i Arxiu de la UIB, senyor Joan Espina. Tot seguit, el doctor Rafael Ramis, catedràtic de l’àrea d’Història del Dret i de les Institucions, ha impartit la conferència «Fonts i historiografia de la Universitat Lul·liana i Literària de Mallorca».

Fotografia posterior a l’acte de presentació a la UIB.

Catalogació, descripció i digitalització

Posteriorment, el doctor Miquel Amengual, membre de l’Arxiu Històric de la UIB, ha presentat la nova catalogació, descripció i digitalització del Fons de la Universitat Literària de Mallorca, i el senyor Miquel Pastor, cap de la unitat de Projectes Documentals, ha explicat l’estat dels projectes de col·laboració amb altres institucions que conformen la Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears.

Al final de l’acte, els assistents han tingut l’oportunitat de visitar l’exposició «Fotografia i construcció als fons de l’Arxiu Històric de la UIB», comissariada per la doctora María Sebastián, professora de l’àrea d’Història de l’Art.

Fons de la Universitat Literària de Mallorca

Aquest valuós conjunt documental aplega 13 metres lineals de documentació (llibres i lligalls) procedents de l’Estudi General d’Arts i Ciències, creat l’any 1483, i de la Universitat Literària de Mallorca, que el substituí a partir de l’any 1673 i fins a l’any 1835.

El fons documental de la Universitat Literària de Mallorca estava dipositat a l’Institut Ramon Llull de Palma, successor de l’antic Institut Balear que s’havia creat l’any 1835, quan va desaparèixer la Universitat, i hereu de tots els seus béns, entre els quals hi havia l’arxiu. Fruit d’una donació, el Fons s’incorporà a la Universitat de les Illes Balears el febrer de 1988. Aquests documents són l’origen de l’Arxiu Històric de la UIB.

Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears

La Plataforma d’Arxius Històrics de les Illes Balears és una iniciativa de la UIB oberta a la cooperació amb altres institucions per facilitar la catalogació informatitzada, la digitalització, la preservació a llarg termini i la difusió en obert de la documentació que contenen els arxius històrics de les Illes Balears, amb l’objectiu principal de difondre la memòria històrica i facilitar la investigació.

El projecte, inicialment pensat per informatitzar l’Arxiu Històric de la UIB (AHUIB), es va obrir a encabir altres arxius, i ara en formen part la Reial Acadèmia de Medicina, el Col·legi Oficial de Metges i els arxius municipals de Campanet, Deià, Esporles, Montuïri, sa Pobla, Santa Maria, Porreres i Mancor; Puigpunyent i Santa Margalida estan en procés d’incorporació. Recentment, s’ha iniciat també la digitalització del fons documental de més de 100.000 volums que es conserva a la Biblioteca del monestir de la Real, en el marc del conveni que ha permès reobrir aquest espai al públic.

El fruit de la feina feta fins ara amb tots aquests projectes és oferir des d’un mateix portal els fons històrics de 19 institucions, les quals poden utilitzar la mateixa eina per a la gestió diària. En conjunt, aquests arxius ofereixen als usuaris i investigadors 84 fons documentals, amb gairebé 65.000 registres de descripció arxivística i més de 20.500 objectes digitals, amb més de 325.000 pàgines digitalitzades que són consultables i permeten cerques des d’internet. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt