Ara llegint
L’aparcament del Parc Bit, el tercer més gran de les Illes Balears, es cobrirà amb 30.000 metres quadrats de plaques

L’aparcament del Parc Bit, el tercer més gran de les Illes Balears, es cobrirà amb 30.000 metres quadrats de plaques

L'aparcament del Parc Bit, el tercer més gran de les Illes Balears, es cobrirà amb 30.000 metres quadrats de plaques

El Govern Balear cobrirà de plaques solars els 30.000 metres quadrats de l’aparcament del Parc Bit i es convertirà així en un dels autoconsums més grans de la comunitat autònoma en sumar un total de 3.400 kW de potència renovable instal·lada, el que permetrà un estalvi anual de 986.500 euros.

Així ho ha explicat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; juntament amb el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura, Miquel Company; el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava; el gerent del Parc Bit, Toni Roig, i el director gerent de l’IBE, Ferran Rosa.

Durant la presentació del projecte a les instal·lacions de l’aparcament on s’instal·laran les plaques, Yllanes ha defensat que «aquest és el projecte més gran d’autoconsum que des de l’IBE tenim projectat i permetrà cobrir el 100 % de la demanda dels edificis públics del Parc Bit, a més d’altres consums situats a 2 quilòmetres. Els projectes d’autoconsum de grans instal·lacions són imprescindibles per avançar cap a la sobirania energètica i, a més, acomplim la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que estableix l’obligació de solaritzar tots els aparcaments públics de més de 1.000 m² abans de 2025. Espais com aquests són la prioritat del Govern a l’hora de solaritzar i seguir impulsant les renovables i la fotovoltaica. A més, demanam al sector privat que segueixi aquest exemple del sector públic i s’involucri també en la transició energètica. Amb el Pla d’Inversions tenen ja disponibles multitud de convocatòries, entre les quals una d’específica per solaritzar aparcaments dotada amb 15 milions».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha declarat que «aquest projecte forma part del Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma, començarà a executar-se enguany, un cop finalitzats tots els tràmits, i té un pressupost d’uns 6,7 milions d’euros. Vull recordar que el Pla d’Autoconsum de la Comunitat Autònoma té com a objectiu autoabastir l’Administració pública i arribar a un 35 % de tot el consum del Govern. Recordem que som un gran consumidor d’energia junt a hospitals, infraestructures, trens, etc., i farem totes les passes necessàries per tal de consumir energia neta i reduir, no només les emissions, sinó també la factura de la llum de la ciutadania».

Detalls del projecte

El projecte ja està redactat i, un cop es tengui el punt de connexió, se’n licitarà l’execució per començar les obres aquest 2023. Una vegada posat en funcionament, sumarà un total de 3.411 kWp de potència instal·lada.

La instal·lació preveu cobrir amb plaques solars els més de 30.000 m2 que té el pàrquing i tindrà una producció prevista de 4.932.444 kW h anuals. El cost previst del projecte és de 5.542.819,20 euros més IVA.

Amb aquests panells solars es preveu un estalvi anual de 986.500 euros en la factura de la llum de la CAIB i deixar d’emetre un total de de 2.564,88 tones anuals de CO2. Val a dir que, amb aquesta instal·lació es podrà abastir pràcticament el consum de la CAIB al Parc Bit (Fundació Bit, AETIB, així com altres edificis) i la resta d’energia es podrà subministrar a altres consumidors ubicats en un radi de 2 quilòmetres. Aquest aparcament és el tercer més gran de Balears (el primer és el de Festival Park i després el de la UIB).

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt