Ara llegint
El IV Pla de Fosses arranca aquest gener per Son Coletes i també estudiarà el desembarcament de Bayo

El IV Pla de Fosses arranca aquest gener per Son Coletes i també estudiarà el desembarcament de Bayo

El IV Pla de Fosses arranca aquest gener per Son Coletes i també estudiarà el desembarcament de Bayo

El pressupost per executar aquest el IV Pla de Fosses i Estudis de Memòria Democràtica del Govern Balear és d’1,3 milions d’euros, la qual cosa triplica el pressupost del Pla anterior. Les primeres accions es duran a terme a finals del mes de gener al cementeri manacorí de Son Coletes.

A més dels treballs d’exhumació del cementeri de Manacor, aquest nou pla inclou la intervenció a diverses localitzacions vinculades al desembarcament de Bayo: la platja de sa Coma, les fosses de Son Escrivà i de l’hospital de sang, l’interior i l’exterior del cementeri de Son Carrió, la segona fase d’intervenció al cementeri de Sant Francesc de Formentera, així com la primera intervenció a Cala Sant Vicenç, a Pollença.

També inclou la realització de cinc estudis històrics sobre la viabilitat d’una sèrie de fosses catalogades com a dubtoses que permetran confirmar o descartar futures intervencions; la restauració dels objectes recuperats al costat de les restes òssies en les diferents exhumacions; la programació de dotze exposicions destinades a fer pedagogia per a la no repetició; o la realització d’una quinzena d’estudis multidisciplinaris.

«Aquest és el Pla més ambiciós dels que ha posat en marxa el Govern. De fet, ja no és només un pla d’exhumacions, sinó d’exhumacions i memòria democràtica, amb quatre lots que van més enllà de les fosses, abasten tots els àmbits de la memòria des de diferents perspectives i que estan pensats per tenir continuïtat durant anys», ha destacat el vicepresident Yllanes.

El vicepresident, a més, ha explicat que el IV Pla de Fosses comptarà per primera vegada amb psicòlegs per acompanyar les víctimes durant tot el procés d’exhumació i que incorpora com a requisit per a l’execució de les tasques la formació en memòria democràtica i drets humans: «quan parlam de memòria democràtica parlam de drets humans, base fonamental de qualsevol Estat democràtic. En aquest Pla quedarà constància d’aquest fet».

L’adjudicatària del contracte ha estat l’UTE formada per Aranzadi i ATICS.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt