Ara llegint
Mae de la Concha es compromet a facilitar la transformació cap a l’agricultura ecològica

Mae de la Concha es compromet a facilitar la transformació cap a l’agricultura ecològica

La Universitat de les Illes Balears acull aquests dies el XVI Congrés Internacional de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica (SEAE), que enguany commemora el trentè aniversari, que reuneix especialistes reconeguts dels àmbits de la producció ecològica i l’agroecologia, la sobirania alimentària i el canvi climàtic.

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern Balear, Mae de la Concha, ha destacat que el model agrari de les Balears facilita la transformació dels cultius a ecològic. Ho ha dit a la mesa de diàleg per a la transició agroecològica ‘El paper de la producció ecològica a l’Estratègia de la Granja a la Mesa’.

La mesa en la qual hi ha participat la consellera ha estat moderada per Tomàs García Azcárate, del CSIC; i hi ha participat Isabel Peña-Rey, de l’Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), del Ministeri de Consum; José Miguel Herrero Velasco, director general d’Indústria Alimentària, del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació; Xisco Llompart, del Consell Balear de l’Agricultura Ecològica (CBPAE); Luis Antonio Lascorz, ramader d’Osca; Jesús Ochoa, agricultor ecològic de la SEAE; i Estefanía Díez, representant de Vallaecolid.

Durant la seva intervenció, De la Concha, ha destacat que s’han «d’aprofitar els avantatges que tenim com a comunitat autònoma: tenim molta consciència mediambiental, amb un model de finques familiars i petites, molt diversificades» i això facilita la conversió. La consellera ha recordat la inclusió dels aliments ecològics, un mínim del 16%, als plecs de contractació de la compra alimentària feta des de l’administració pública.

Ha afegit que l’agricultura ecològica a les Balears «creix cada any, en hectàrees de cultius, en incorporació de joves i dones, molt professional i amb molt de futur». En aquest sentit, ha explicat que hi ha dues maneres d’ampliar la producció. D’una banda, ha dit, «posar terra a l’abast de la gent jove i la PAC oferirà avantatges extraordinaris als joves i a les dones que s’incorporin». També s’ha referit a eines com el banc de terres o el Parc Agrari de Palma. I d’altra banda, aconseguir la reconversió dels cultius convencionals a ecològic. Actualment, un 16,4% de la superfície agrària útil (SAU) està cultivada en ecològic a les Illes Balears.

Els temes centrals del congrés són la sobirania alimentària i l’emergència climàtica, com a qüestions imprescindibles que s’han d’abordar per a la transició agroecològica del sistema agroalimentari. S’hi analitzen les polítiques públiques i la seva dinamització; els factors limitants de la producció, com l’aigua i l’accés a la terra, i propostes i experiències que poden contribuir al canvi, com ara els anomenats ecoterritoris i ecomunicipis, així com les possibilitats d’un turisme sostenible i de proximitat connectat amb l’agroecologia.

Enfront de l’emergència climàtica i ambiental, el congrés també tracta l’estratègia de la producció ecològica i l’agroecologia com a garants del dret a una alimentació sana i segura, capaç d’alimentar la població d’un planeta de recursos finits, a més d’una estratègia científicament demostrada de mitigació i adaptació al canvi climàtic.

El congrés reuneix bona part dels agents del sector de la producció ecològica, des d’investigadors, tècnics i assessors, agricultors, elaboradors, comercialitzadors, distribuïdors i ambientalistes, que intercanviaran i debatran els resultats dels estudis més recents, les seves experiències i projectes, i iniciatives socials per impulsar la transició agroecològica. El nombre d’inscrits és de gairebé 150.

Organitza el congrés la SEAE, juntament amb la Universitat de les Illes Balears i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern de les Illes Balears, amb la col·laboració del Consell Balear de la Producció Agrària Ecològica (CBPAE), l’Associació de la Producció Agrària Ecològica de Mallorca (APAEMA), l’Associació de Productors i Productores d’Agricultura Ecològica de Menorca (APAEM), l’Associació de Productors d’Agricultura Ecològica d’Eivissa i Formentera (APAEEF) i l’Associació de Varietats Locals.

La SEAE s’adhereix al Parc Agrari de Palma

Durant la jornada també s’ha anunciat l’adhesió de la Societat Estatal de l’Agricultura Ecològica (SEAE) al Parc Agrari de Palma. El passat 23 de febrer, el Govern i la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, l’ajuntament de Palma, el sector agrari i la UIB varen signar el protocol de creació del parc agrari de Palma. L’objectiu és convertir la zona rústica de Palma en espai de referència de l’agricultura per recuperar i augmentar l’activitat agrària a la ciutat, protegir les zones agrícoles i que el que s’hi produeixi contribueixi a la sobirania alimentària i reverteixi en benefici de la població. A la vegada és, també, una eina per a la lluita contra el canvi climàtic.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt