Ara llegint
Arranca la verema amb menys raïm a la planta i els cellers amb excedents a causa de la pandèmia

Arranca la verema amb menys raïm a la planta i els cellers amb excedents a causa de la pandèmia

La Denominació d’Origen Binissalem arranca avui la verema d’una temporada amb ritmes marcats per la meteorologia. Un any més, es preveu una menor producció de raïm i per tant un menor volum d’elaboració de vi, fet que incidirà sobre les existències de vi als cellers, encara elevades degut als efectes de la Covid-19 sobre la comercialització.

Segons les dades d’AEMET, hem tingut una primavera freda. L’abril va esser un mes sec i fred amb una anomalia tèrmica de -0,6ºC. El maig fou humit i fred també, amb una anomalia de temperatura de -0.1ºC. La primera meitat de juny va esser càlida. Al mes d’abril, es va registrar una gelada important que afectava de manera desigual a les diferents zones i, fins i tot, dins la mateixa vinya. Era el moment, on les varietats més primerenques ja havien tret la flor, i per tant, aquest fenomen meteorològic, afectava negativament a la producció de raïm.

Iniciàvem l’estiu amb una segona meitat de juny considerada freda. Al juliol es van registrar alguns dies de temperatures molt elevades, però que no es perllongaven en el temps i no es va produir cap onada de calor, i l’agost començava amb temperatures moderades.

Aquestes condicions, feien preveure un retard en l’inici de la verema, però la calabruixada del 30 de juliol, ho va trastocar una mica. El calabruix i el vent, que pareixien haver seguit el Camí de Muro en el seu mal fer, van afectar als municipis de Santa Maria, Consell, Binissalem i la zona de Biniali, de forma desigual a la vinyes i dins la mateixa vinya.

Les ferides provocades per la pedra als grans de raïm, es van tractar ràpidament amb cicatritzants, per evitar que el raïm es podrís i afectés a altres raïms intactes. Es calculen uns efectes negatius sobre la producció. Els directes, que oscil·len entre un 5 i un 20%, i els indirectes, per podridura dels raïms, que no es podran valorar fins que hagi acabat la campanya.

I, ja als inicis de la verema, ha vingut la primera onada de calor de l’estiu, on s’han enregistrat temperatures que en algun cas ha superat els 40ºC i que s’ha prolongat durant quasi una setmana. La meteorologia i la verema.

Tot plegat ha marcat l’inici de la verema del 2021 als cellers de la Denominació d’Origen Binissalem, que comença avui, 16 d’agost, als cellers Bodega Biniagual i Bodega Santa Catarina, en els propers dies seguirán altres cellers com Bodegas José L. Ferrer, Vins Nadal, Can Ramis, amb les varietats més primerenques (Giró ros, Chardonnay o Moscatell). La resta de cellers s’aniran afegint progressivament en funció del grau de maduració de les diferents varietats de raïm i que seguiran veremant fins entrat el mes d’octubre.

A pesar que la meteorologia marca el ritme de la verema, la tipologia de sòls de la comarca de la DO Binissalem, amb gran quantitat de elements gruixats, permeten un bon drenatge i, juntament, amb les pràctiques de cultiu i l’orientació de les vinyes, són factors claus per minimitzar els efectes provocats per les condicions meteorològiques. Cal destacar que les varietats locals, generalment, tenen molt bona resposta a les condicions climàtiques pròpies de la zona a les que estan ben adaptades, permetent obtenir vins de qualitat amb característiques diferencials i singulars de la DO Binissalem.

Per iniciar la verema, els viticultors valoren el grau de maduració idoni, és a dir, tant la concentració de sucres com la maduració fenòlica, que determinarà el moment òptim en funció del vi al que es destini aquest raïm, paràmetres condicionats per la disponibilitat d’aigua i la temperatura ambiental.

Cal mencionar que hi ha hagut una recuperació en les vendes que es començava a percebre a la primavera i s’ha mantingut a l’estiu del 2021, per l’activitat del sector de l’Hosteleria i restauració, així com les visites d’enoturisme als cellers.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt