Ara llegint
Cinc comerços d’Algaida, distingits amb el cartell d’Emblemàtics

Cinc comerços d’Algaida, distingits amb el cartell d’Emblemàtics

Un total de cinc comerços d’Algaida ja llueixen la placa que els distingeix com a Emblemàtics Balears, un projecte impulsat per la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, que té com a objectiu fer visible i protegir l’activitat comercial tradicional dels municipis.

El secretari autonòmic de Sectors Productius i Memòria Democràtica, Jesús Jurado, i la regidora de Desenvolupament Local i Econòmic, Fires i Mercats, Margarita Fullana, han lliurat avui migdia als propietaris els distintius que s’instal·laran a les façanes dels comerços. L’acte també ha comptat amb la presència del director general de Comerç, Miquel Piñol, i de la directora gerent de l’IDI, Mariona Luis.

Els comerços d’Algaida catalogats com a emblemàtics són:

  • Can Salem (forn i pastisseria): arrelat i amb patrimoni.
  • Cerrajería Ferragut (ferreria): amb història.
  • Forn de Plaça (forn i pastisseria): arrelat i amb història.
  • Forn Can Bernat (forn i pastisseria): arrelat i amb història.
  • Vidrios de Arte Gordiola (vidrieria artística): emblemàtic.

El projecte «Comerços Emblemàtics de les Illes Balears» neix de la necessitat de protegir l’activitat comercial de proximitat i, més específicament, la dels establiments amb més tradició dels municipis. Un dels objectius d’aquest projecte és donar a conèixer la singularitat de cada municipi a través dels seus establiments emblemàtics.

L’Institut d’Innovació Empresarial de les Illes Balears (IDI), entitat dependent de la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica i responsable del projecte juntament amb la Direcció General de Comerç, ha editat un manual perquè siguin els mateixos ajuntaments els que identifiquin els negocis que compleixen els requisits per ser emblemàtics. De fet, s’han establert una sèrie de categories per unificar els criteris entre tots els participants en el projecte. Així, un comerç pot ser catalogat com a arrelat (amb un ofici o producte singular), amb història (amb més de 75 anys de vida com a norma general, amb excepcions a partir dels 50 anys), i amb patrimoni (amb elements arquitectònics destacats). Els establiments que compleixen aquestes tres categories són emblemàtics.

«Emblemàtics de les Illes Balears» és un projecte viu, que creix a mesura que s’hi incorporen més ajuntaments i comerços. Actualment, hi ha 19 municipis d’arreu de les Illes Balears amb un total de 238 comerços catalogats. Els municipis que ja compten amb establiments catalogats són Alaró (4), Algaida (5), Consell (6), Esporles (5), Inca (14), Lloseta (7), Llucmajor (11), Manacor (25), Marratxí (11), Palma (75), Pollença (9), Porreres (8), Santanyí (7), Alaior (5), Ferreries (11), Maó (19), Santa Eulària des Riu (5), Sant Josep de sa Talaia (5), Formentera (Sant Ferran, 1 i Sant Francesc Xavier, 5). Per categories, hi ha 59 establiments emblemàtics; 77 d’arrelats i amb història; 26 amb patrimoni i història; 43 amb història; 28 d’arrelats; tres arrelats i amb patrimoni, i dos amb patrimoni.

La plataforma a través de la qual es dona a conèixer el projecte és la web www.emblematicsbalears.es. Està disponible en català, castellà i anglès, ja que també es pretén arribar al públic de fora de les Illes perquè els emblemàtics siguin punt d’atracció turística i puguin aportar promoció a la resta del teixit comercial de cada municipi.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt