Ara llegint
El Consell de la Indústria dona suport al parc fotovoltaic de Ses Veles, a Bunyola, però no al de Son Bonet

El Consell de la Indústria dona suport al parc fotovoltaic de Ses Veles, a Bunyola, però no al de Son Bonet

El Consell de la Indústria ha acordat la declaració com a projecte industrial estratègic del parc fotovoltaic Mallorca Sostenible, previst a Bunyola, que generarà 40 MW, l’equivalent a l’abastiment de 12.000 famílies. L’impuls d’aquest projecte generarà prop de 400 llocs de treball en fase d’execució (270 directes i 120 d’indirectes) i un total de 15 llocs nous de feina durant la fase d’operació.

Al mateix temps, també ha acordat no proposar la declaració de projecte industrial estratègic la proposta d’inversió d’un parc fotovoltaic als terrenys de Son Bonet, al terme municipal de Marratxí, degut a que, a més de l’informe desfavorable de l’Ajuntament de Marratxí, el projecte no inclou cap mesura compensatòria addicional a les pròpies d’un parc fotovoltaic que impliquin un valor afegit per a la declaració com a projecte industrial estratègic.

El projecte de Bunyola

El vicepresident del Govern i Conseller de Transició energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha asseverat que «aquest projecte s’ubicarà a una zona industrialitzada com és el polígon de Ses Veles. Aquest fet, juntament amb la proposta d’emmagatzematge, són factors essencials per a les Illes, ja que tenim molta dependència de l’energia solar i l’hem d’emmagatzemar el màxim possible».

Yllanes, qui defensarà aquest projecte com a estratègic en un Consell de Govern, ha afegit que «l’objectiu de la Llei 10/2019, de canvi climàtic i transició energètica, estableix que el 70 % de l’energia ha de ser produïda a les Illes Balears i el Govern té com a objectiu arribar al 25 % el 2023. Amb aquest parc fem una passa de gegant, que també suposa la creació de llocs de feina, el que ens ajudarà en el repte de diversificar el model productiu de les Illes».

Per la seva banda, el director general d’Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha asseverat després de la reunió del Consell de la Indústria que «aquest parc serà declarat com a estratègic industrial perquè combinarà usos agrícola i energètic, a més de ser un projecte pioner en emmagatzematge d’energia a gran escala, un fet vital en la transició energètica. Aquestes accions ajudaran no només a crear l’energia que ens permeti assolir la sobirania energètica, sinó també mitigar els efectes del canvi climàtic».

El projecte consisteix en la instal·lació de 79.920 panells solars de 500 Wp de potència unitària, 187 inversors de 185 kW cada un i sis centres de transformació de 6.660 KVA que generaran una potència total de 39.960 kWp i 34.650 kWn. Així mateix, cal assenyalar que incorporarà la instal·lació de bateries d’emmagatzematge de 80 MWh. El parc s’ubicarà al polígon 1, parcel·la 28, i al polígon 2, parcel·les 235, 237, 237 i 238 del terme municipal de Bunyola. L’ocupació de superfície serà de 32,22 hectàrees i arribarà fins a les 79, gràcies als usos i solucions d’apicultura i agrícoles que s’hi aplicaran.

Cal assenyalar, a més, que l’evacuació de l’energia generada es preveu mitjançant una línia soterrada fins a la subestació Son Reus. Sobre aquest punt, cal tenir en compte que el Pla Director Sectorial Energètic estableix la necessitat que aquestes línies d’evacuació discorrin per camins existents, cosa que no succeeix amb el traçat indicat en el projecte, i que s’haurà de modificar en el projecte d’execució.

Així mateix, cal assenyalar que el projecte compta amb l’informe municipal i insular favorable que exigeix l’article 3.3 de la Llei 14/2019.

El projecte de Son Bonet

L’actuació prevista a Son Bonet (Marratxí), que no ha comptat amb el vistiplau del Consell de la Industria, consistia en la instal·lació d’un parc fotovoltaic de 19.391 kWp als terrenys de l’aeroport de Son Bonet, al terme municipal de Marratxí. Amb una ocupació total de 19,89 hectàrees, es preveia la instal·lació fotovoltaica de 32.318 panells solars de 600 Wp de potència unitària, 95 inversors de 185 kVA cada un, quatre centres de transformació de transformació i una subestació d’entrega i mesura. L’evacuació de l’energia generada es duria a terme mitjançant una línia soterrada dins la subestació de Son Orlandis.

En aquest sentit, el conseller Juan Pedro Yllanes, ha asseverat que «hi ha un alt rebuig social al projecte. Hem de tenir en compte que la generació d’energia distribuïda ha de comptar amb el major consens possible, i això no s’ha donat en aquest cas». Per això, ha dit el vicepresident, «entenem que el territori a ocupar és d’ús social, i creiem que s’ha de garantir aquest ús a prop dels nuclis de població. A més, vull recordar que AENA pot instal·lar plaques solars als seus edificis, com a l’Aeroport de Son Sant Joan, així com cobrir aparcaments per tal de potenciar l’autoconsum».

Per la seva banda, Pep Malagrava, ha asseverat després de la reunió del Consell de la Indústria que «els projectes fotovoltaics poden ser més o menys polèmics, però és cert que en cap cas havíem tingut més de 1500 al·legacions. Per això, els parcs fotovoltaics que no comptin amb un mínim consens i no aportin un valor afegit al de la generació d’energia renovable no poden ser estratègics per a la Comunitat».

Així mateix, el director general de Política Industrial, Antoni Morro, ha recordat que «una condició sine qua non a l’hora d’atorgar a un projecte la condició de projecte industrial estratègic passa per comptar amb el vistiplau de les autoritats municipals».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt