El Pla de Mallorca explota la gastronomia, la natura i el patrimoni per atraure turisme
El conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaume Bauzà, ha presentat la nova guia d’experiències turístiques locals del Pla de Mallorca. L’acte ha tingut lloc al convent de Lloret de Vistalegre, marcant un punt clau en el desenvolupament turístic de la comarca.
Aquesta guia forma part del projecte «Disseny de nous productes turístics locals sota la marca Colors del Pla», finançat pel Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) – NextGeneration EU, i ha rebut part dels 2.994.037 euros de la subvenció de la Mancomunitat.
La presidenta de la Mancomunitat del Pla, Joana Maria Pasacual, ha destacat que la iniciativa busca «fer valdre els recursos del Pla de Mallorca i crear experiències que permetin desenvolupar una oferta de qualitat, atreure viatgers interessats en descobrir un destí mediterrani d’interior i fomentar el coneixement del territori entre els residents».
El conseller Bauzà ha elogiat la guia com a exemple de la transformació del model turístic que el Govern Balear vol impulsar, destacant la col·laboració amb empreses privades i la promoció d’un turisme sostenible i amb valors.
El projecte ha estat liderat per Castroconsulting, amb la consultora Elena Soler al capdavant. Soler ha explicat que l’elaboració de la guia ha inclòs tallers, processos participatius i consultories individuals, i s’ha estructurat en quatre eixos principals: turisme gastronòmic (enoturisme i oleoturisme), turisme actiu i de naturalesa, cultura i patrimoni, i turisme rural i «slow».
La guia posa un èmfasi especial en l’enogastronomia, destacant el potencial dels productes agroalimentaris locals de km 0 i les experiències vinculades amb el medi natural, com tasts a l’aire lliure, visites guiades i activitats sostenibles. Els vins de qualitat amb Denominació d’Origen DOP Pla i Llevant i l’oli d’oliveres centenàries són alguns dels productes estrella, juntament amb la cuina tradicional que combina sabors antics amb tocs contemporanis. Restaurants i cellers tradicionals ofereixen una àmplia gamma d’experiències enogastronòmiques i oleoturístiques.
El turisme de natura és un altre pilar de la nova oferta turística, amb activitats com rutes a peu, en bicicleta o a cavall. El Pla de Mallorca també proposa experiències singulars com l’observació d’aus, aprofitant que l’illa és un punt de pas per a prop de 350 espècies migratòries, i l’astroturisme, gràcies a les condicions òptimes per a l’observació del cel estrellat.
La riquesa cultural i històrica del Pla de Mallorca queda reflectida en les experiències que la guia ofereix als visitants. Les festivitats, fires, jaciments talaiòtics, museus, pous, molins, ermites, santuaris medievals i convents configuren una oferta cultural diversa i rica en connotacions religioses, històriques i culturals. Aquestes activitats permeten als visitants connectar amb el passat i el present de l’interior de Mallorca, oferint una visió profunda i autèntica de la seva evolució.
La nova guia d’experiències turístiques del Pla de Mallorca suposa un pas endavant en la transformació del model turístic cap a una oferta més sostenible i de qualitat, segons han destacat des del Govern Balear.