Ara llegint
Per què el niu de vespa asiàtica localitzat a Marratxí no representa cap perill? La UIB ho ha aclarit

Per què el niu de vespa asiàtica localitzat a Marratxí no representa cap perill? La UIB ho ha aclarit

El Laboratori de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears ha fet un estudi de la capacitat de dispersió dels niu de vespa asiàtica que localitzaren a Marratxí al principi del passat mes de juliol. A través de l’anàlisi de la càrrega genètica dels quatre exemplars trobats al niu, l’equip investigador de la UIB ha pogut determinar tots eren mascles estèrils i que, per tant, encara no podien generar descendència fèrtil ni cries amb vista a l’any que ve.

Ara, la tasca dels investigadors de la UIB se centra a analitzar el genotip de tots els nius i reines trobats a les Illes Balears, també els de Marratxí. Els investigadors extrauen i seqüencien l’ADN de tots els exemplars. A partir de la informació genètica que obtinguin de cada exemplar, podran determinar les relacions genètiques entre tots i, per tant, també esperen poder arribar a establir quin va ser el focus inicial des del qual es va propagar la vespa asiàtica per la Península i Mallorca. De la mateixa manera, sabran si la vespa trobada a Marratxí és o no part d’una nova introducció de vespa asiàtica a Mallorca.

Aquest estudi es farà en el marc d’un projecte de recerca liderat per la doctora Mar Leza, professora del Departament de Biologia de la UIB, i en el qual també participen el doctor José Antonio Jurado i l’alumne de doctorat Cayetano Herrera. L’objectiu d’aquest projecte és identificar la via d’entrada de la vespa asiàtica a Mallorca i a la Península a través de l’estudi de la diversitat genètica d’aquesta espècie.

El projecte té el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També hi col·laboren investigadors de la Universitat de Barcelona, la Universitat de Vigo, l’associació Avispa Asiática i el Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB), amb el suport del Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears.

Els investigadors esperen que les dades que obtinguin permetin de proposar mesures específiques de gestió que contribueixin a reduir l’impacte de la vespa asiàtica i frenar-ne l’expansió.

Què hem de fer si en trobam un exemplar sospitós?

Els investigadors de la UIB han aprofitat l’ocasió per recordar la importància de la participació ciutadana per detectar nius i exemplars d’aquesta espècie invasora a les illes Balears. Per això, demanen als ciutadans que, si troben o creuen que han trobat, un exemplar de vespa asiàtica ho comuniquin mitjançant l’aplicació Vespapp i que no capturin l’exemplar, atès que l’objectiu és poder seguir-lo per localitzar la ubicació del niu i així poder eliminar-lo.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt