Ara llegint
Al Rum ressuscita i actualitza fotografies de fa cent anys del castell i l’oratori d’Alaró

Al Rum ressuscita i actualitza fotografies de fa cent anys del castell i l’oratori d’Alaró

Les celebracions del IV Centenari de l’Oratori de la Mare de Déu del Refugi del Castell d’Alaró es troben en el seu apogeu. El Teatre d’Alaró va acollir ahir la presentació de vint-i-quatre targetes postals commemoratives, una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i de l’Associació Cultural Al Rum que compta amb el suport del Consorci de la Serra de Tramuntana, Patrimoni Mundial de la Humanitat declarat per la UNESCO, depenent del Consell de Mallorca.

L’origen de la iniciativa arranca un segle enrere. Entre les accions organitzades l’any 1922 per recordar el III centenari de l’oratori es publicà un conjunt de dotze postals en blanc i negre. Es tracta de fotografies del poble, del castell, de l’oratori i de Son Fortesa, no debades l’escriptor Joan Rosselló n’era un dels promotors. Cent anys després, Kolau Lluca i Andreu Quintana han cercat els mateixos indrets i angles i han repetit les imatges, ara en color.

El resultat són vint-i-quatre postals que es presenten en forma d’acordió i dins una faixa que reprodueix per un costat la portada de la col·lecció de 1922, en estil modernista, i per l’altra, el logotip del IV Centenari, ideat per Bartomeu Noguera, soci de l’associació Al Rum i dissenyador gràfic.

El director insular de Territori, Miquel Vadell va recordar ahir durant la presentació de les imatges que el Consell forma part de la Fundació del Castell d’Alaró, amb el Bisbat de Mallorca, i l’Ajuntament d’Alaró. És per això que “Territori no es va dubtar quan des de l’ajuntament i l’associació es va demanar la col·laboració del Consell per dur a terme la publicació d’aquestes fotografies”, que va dir Vadell, va en la mateixa línia que les que va publicar el llibre ‘Refotografia del paisatge de la Serra de Tramuntana’, també fet amb la col·laboració del Consorci Serra de Tramuntana.

Vadell va destacar que la fotografia és una eina fonamental i ha assenyalat que l’Observatori del Paisatge que fa feina en la creació d’un banc d’imatges. “És molt important per gestionar el present conèixer el passat. A part de donar una visió històrica és fonamentalment una eina de futur”.

Kolau Lluca i Andreu Quintana, per la seva banda, varen explicar el procés d’elaboració de de les fotografies, juntament amb el president de l’associació, Gabriel Campins, Andreu Mateu, historiador i soci d’Al Rum.

El conjunt de les 24 postals es poden aconseguir avui dissabte, dia 23 a la Fira del Llibre de la plaça Sebastià Jaume i el Dia de l’Àngel, el diumenge, 24 al Castell.

A la matexia paradeta es trobaran els llibres publicats per Al Rum al llarg dels seus setze anys d’existència: alguns reculls fotogràfics, com els de Paco Rayó o el jutge Joan Ordinas; o relacionats amb exposicions, com les dedicades a Cabrit i Bassa, Gabriel Reinés, el camí del Castell o la II República; també hi haurà els dedicats a l’escultura de l’església o a l’impost dels estims. Malauradament, els dedicats als carrers del poble o a la cuina de Son Manyes ja estan esgotats, segons han informat des de l’entitat.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt