Finalitza la verema a la DO Binissalem, marcada per un descens del 29% en la producció
La verema d’aquesta temporada a la Denominació d’Origen (DO) de Binissalem ha arribat a la seva fi després de 36 dies d’intensa activitat. Les bodegues i viticultors han estat pendents de les condicions meteorològiques per decidir el moment òptim per a la recollida del raïm. Tot i la bona qualitat del fruit, la campanya ha estat marcada per un descens del 29 % en la producció respecte a l’any anterior, recollint-se un total d’1.001.378 quilograms de raïm.
D’aquest total, un 68 % correspon a varietats de raïm negre (679.118 kg) i un 32 % a varietats de raïm blanc (322.260 kg). Les varietats locals continuen tenint un paper predominant, representant el 67 % de la collita. D’entre elles, la Manto negre destaca amb un 37 % del total, seguida del Moll (21 %), el Callet (5 %), el Giró ros (3 %) i la Gargollassa (1 %).
La reducció de la collita s’explica per les condicions meteorològiques que han marcat el cicle de creixement del raïm. L’hivern i la primavera càlids, combinats amb tres onades de calor que van afectar Mallorca durant l’estiu, han provocat un estrès considerable en les vinyes. Tot i això, les pluges registrades als mesos d’abril i maig van ajudar a mitigar part d’aquests efectes, i les pluges de setembre, moderades a la comarca de la DO Binissalem, no han afectat negativament la qualitat del raïm.
Sanitat òptima
Tot i la disminució en quantitat, els experts asseguren que la qualitat del raïm és excel·lent, amb una sanitat òptima que afavoreix les previsions per a la collita del 2024. Les condicions meteorològiques no han propiciat l’aparició de malalties fúngiques, factor que ha contribuït a la bona salut del raïm.
El Consell Regulador de la DO Binissalem continua treballant en la promoció de les varietats locals que fan única la producció vinícola de la comarca. En aquest sentit, es plantegen nous projectes per donar més visibilitat a varietats minoritàries com l’Escursac, el Callet negrella o l’Esperó de Gall, amb l’objectiu de mantenir la qualitat i singularitat dels vins amb denominació d’origen.