Ara llegint
Descobreixen una formiga gegant a Llucmajor i Andratx mai vista fins ara a Mallorca

Descobreixen una formiga gegant a Llucmajor i Andratx mai vista fins ara a Mallorca

La formiga Camponotus barbaricus, endèmica del Nord d’Àfrica i també de la península Ibèrica, ha arribat a Mallorca. Es tracta d’una formiga que podria ser considerada com a gegant. Sens dubte és la més gran de la fauna de les Illes Balears, ja que les obreres poden arribar a una longitud de 15 mil·límetres i les reines encara són molt més grans.

La troballa d’aquesta espècie, fins ara mai vista a l’arxipèlag, ha estat publicada en línia aquesta setmana al “Bolletí de la Societat d’Història Natural de les Balears” per Joan Díaz Calafat i Jorge Fortis, els seus descobridors.

Els exemplars testimonis de la troballa han estat dipositats a la col·lecció del Museu Balear de Ciències Naturals de Sóller.

Els autors creuen que aquesta formiga gegant podria haver estat introduïda recentment a Mallorca, ja que consideren molt difícil que una formiga tan grossa hagi passat desapercebuda fins ara. Tot i això, no descarten res, fins i tot que, en realitat, sigui realment autòctona de les Illes Balears.

La troballa d’aquesta espècie va ser fortuïta, segons expliquen. Es trobaren exemplars de Camponotus barbaricus a Camp de Mar (Andratx) i s’Arenal (Llucmajor), amb al manco un formiguer en cada cas.

Detallen que el formiguer de Camp de Mar es trobava en un lloc predominantment urbà, concretament sota una rajola que tapava un forat al terra, a la vorera entre una carretera i una casa.

Per altra banda, a s’Arenal el formiguer es trobava a un forat directament al terra, fora cap tipus de protecció, a la vorera d’un camí d’una zona de garriga. La vegetació predominant de la zona consistia de pi i mata, en una àrea és força transitada per corredors, ciclistes i veïns de la zona, cosa que fa que el sòl es trobi bastant compactat.

Els autors destaquen que es tracta d’una espècie depredadora i agressiva que ataca altres invertebrats i expliquen que la gran distància entre els dos nius localitzats fa pensar que pugui haver-n’hi més.

Fins ara a les nostres illes s’havien localitzat una seixantena d’espècies de formigues diferents, per“o reconèixen que encara hi ha molt desconeixement sobre la microfauna de les Illes Balears.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt