Ara llegint
El Centre Forestal de Menut, 90 anys al servei de la conservació de la biodiversitat forestal

El Centre Forestal de Menut, 90 anys al servei de la conservació de la biodiversitat forestal

El Centre Forestal de Menut, 90 anys al servei de la conservació de la biodiversitat forestal

El Centre Forestal de les Illes Balears (CEFOR) assoleix aquest any 2023 els seus 90 anys d’existència. Per aquest motiu organitza «Diumenges al CEFOR», un cicle d’activitats divulgatives per donar a conèixer el món forestal, la producció de planta del viver i de difusió de coneixements sobre la biodiversitat.

La primera activitat serà el pròxim 19 de febrer i consistirà en un taller d’empelt d’alzina amb varietats d’aglà dolç en el banc de llavors del viver de Menut. Hi explicaran els seus usos i les varietats identificades de Mallorca, amb la col·laboració de l’Associació de Varietats Locals.

Els pròxims «Diumenges al CEFOR» previstos són un tast sonor de Menut, un passeig per conéixer els ocells del bosc i un taller d’estampació amb plantes i estan emmarcades en la celebració dels 90 anys del CEFOR.

El CEFOR treballa en la recerca forestal, amb la finalitat de garantir la conservació genètica i la biodiversitat insular. Està ubicat a la finca pública de Menut, i es va iniciar com a viver forestal els anys 30 del segle passat, promogut pel Districte Forestal, òrgan dependent del Ministeri d’Agricultura.

Les instal·lacions de Menut.

Les seves funcions

A banda de l’ampliació del coneixement i l’experimentació forestal, les seves principals funcions són: producció de planta autòctona, conservació de la diversitat forestal, sensibilització forestal, control del material forestal de reproducció i formació.

El Centre Forestal de les Illes Balears està situat a Menut, en el terme municipal d’Escorca. Es va iniciar com a viver forestal l’any 1933 promogut pel Districte Forestal, òrgan dependent del Ministeri d’Agricultura. Des d’aleshores, el centre ha passat per diferents fases, més o menys actives, tot i que la prioritat sempre ha estat la producció de planta forestal.

La gestió del centre la realitza actualment la Direcció General de Medi Natural, Educació Ambiental i Canvi Climàtic de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori, amb el suport del personal de l’Institut Balear de la Natura (Ibanat).

El Centre Forestal consta de: Centre de recepció i oficines, Banc de Llavors Forestals de les Illes Balears, Viver forestal, Aula polivalent, Centre de documentació forestal, Jardí Botànic i una aula d’interpretació del bosc (Caseta des Bosc).

Les funcions del Centre Forestal són: producció de planta autòctona, conservació de la diversitat forestal, sensibilització forestal, experimentació, control del material forestal de reproducció i formació.

La producció

La producció mitjana del viver de les darreres campanyes ha estat d’entre 250.000 i 300.000 plantes forestals autòctones amb garantia de qualitat i procedència. Es produeixen espècies arbòries com Pinus halepensis, Quercus ilex, Olea europaea var sylvestris, Juniperus phoenicea, etc., espècies arbustives com Pistacea lentiscus, Quercus coccifera, Rhamnus alaternus, Rosmarinus officinalis, etc.; i també espècies vegetals singulars, per exemple Quercus suber, Ulmus minor, Quercus cerrioides, Cotoneaster gr. tomentosus, Euphorbia margalidiana, Taxus baccata, Pinus pinaster, etc.

Els objectius principals d’aquesta producció són cobrir les necessitats dels projectes de restauració i regeneració de masses forestals així com els dels Plans de Conservació promoguts per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Territori. A més, es disposa de dos vivers auxiliars ubicats a les illes de Menorca i Eivissa.

El Banc de llavors disposa de lots de llavors de més de 150 espècies forestals autòctones de totes les illes del arxipèlag balear, que permeten futures sembres i restauracions vegetals. Se gestiona la recollida, recepció, extracció i emmagatzematge de llavors per tenir una reserva de la diversitat d’aquestes espècies forestals.

Xarxa Forestal

La Xarxa Forestal organitza diferents activitats de sensibilització a les instal·lacions del viver i a la “Caseta del bosc”, que és un espai expositiu dedicat al món forestal. A més gestiona el lliurament de planta per a programes de disseny i execució de jardins forestals en entitats públiques, centres d’ensenyament i altres entitats de caire social.

També es realitzen accions de protecció forestal, silvicultura i genètica forestal. Per conèixer el comportament de les nostres espècies, s’experimenta amb els diferents mètodes de germinació i producció de planta, per aprofundir en el coneixement de la manipulació, germinació i conservació de les llavors.

D’igual manera, al centre es realitzen tallers d’ocupació del SOIB, pràctiques formatives d’estudiants de Formació Professional i s’organitzen reunions i cursos específics per a la gestió, el disseny i la innovació del medi rural forestal, així com altres cursos de caràcter general en matèria de medi ambient.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt