Ara llegint
El Consell proposa l’augment de la caça de les cabres per evitar la seva elevada densitat a la Tramuntana

El Consell proposa l’augment de la caça de les cabres per evitar la seva elevada densitat a la Tramuntana

El Consell proposa l'augment de la caça de les cabres per evitar la seva elevada densitat a la Tramuntana

La Direcció Insular de Caça del Consell de Mallorca i la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural coordinaran conjuntament una sèrie d’accions de control de les poblacions cabrunes de Mallorca per poder actuar de manera més eficient i efectiva i abordar la situació amb un enfocament més ampli.

Una de les mesures principals que s’han acordat ha estat l’aplicació de diferents metodologies per estimar, tant la població global de cabres, com les seves densitats zonals i estacionals. Poder disposar d’un cens nou actualitzat permetrà prioritzar-ne el control on sigui més necessari.

Així mateix, s’ha establert que a la presa de decisions es tindran en compte, en primer lloc, totes les persones afectades que són coneixedores del territori i les finques: propietaris, titulars de vedats, caçadors, foravilers, associacions de veïnats, ajuntaments, associacions de modalitats específiques de caça, empreses de turisme cinegètic i empreses de control de fauna, entre altres, així com els investigadors i equips d’investigació que col·laboren amb el Servei de Caça i el Servei de Protecció d’Espècies.

Consell i Govern han considerat oportú que s’estudiassin diversos convenis, accions de foment i accions de gestió conjunta amb els col·lectius esmentats.

Un problema general i complex

Un dels motius que originen la proliferació de les cabres assilvestrades, segons expliquen els tècnics des de la Direcció Insular, té el seu origen en què cada vegada hi ha menys ramaders que s’encarreguin de la gestió del bosc i, per tant, l’escassetat d’aliments i de beguda per a la seva supervivència fan que les cabres hagin de baixar de la muntanya.

Així, la capacitat de càrrega de la muntanya ha baixat dràsticament, perquè ja no se sembra, no es gestiona el bosc ni la crema de canyís per afavorir el rebrot i la pastura, ni es mantenen estructures hídriques seculars, que permetien que els animals passessin el període de sequera estival, segons expliquen des de l’administració. Antigament, les cabres i, sobretot, les ovelles eren un recurs econòmic de primer nivell per a totes les finques de la Serra de Tramuntana i Llevant, i a bona part de les marines insulars.

Ateses aquestes circumstàncies les cabres s’han desplaçat cap a urbanitzacions i infraestructures periurbanes a la Serra de Tramuntana, on en els últims anys el terreny està més urbanitzat, i allà hi troben fonts artificials d’aigua i enjardinaments molt regats. Per tant, es tracta d’un problema en què intervenen molts factors i no té una solució senzilla.

El director insular de Caça, Sebastià Perelló, assegura que «el principal control de les cabres es fa mitjançant la caça i sense el col·lectiu de caçadors la proliferació d’aquesta espècie seria encara més gran. A més, el Consell de Mallorca concedeix autoritzacions excepcionals de control per raons ambientals i de seguretat en zones on la caça no està permesa. La cabra salvatge mallorquina és l’única espècie de caça major a Mallorca, amb un valor cinegètic indubtable».

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt