Ara llegint
Fornalutx edita un llibre sobre l’art de les teules pintades

Fornalutx edita un llibre sobre l’art de les teules pintades

Fornalutx edita un llibre sobre l'art de les teules pintades

“Criatures de fang, calç i almangra” és el títol del llibre sobre l’art de les teules pintades que aquesta setmana ha vist la llum, de la mà de l’Ajuntament de Fornalutx i de Jaume Pinya i Aina Darder, antic i actual conservadora del museu de Can Xoroi, de Fornalutx, dedicat a aquest curiós fenomen.

Segons el defineixen els seus propis autors, aquest llibre és un homenatge a les teules pintades i al fascinant món que envolta aquesta pràctica. Assenyalen que és també un homenatge a Can Xoroi i a la gran feina d’investigació que ha realitzat Jaume Pinya durant dècades en el marc del projecte del museu dedicat a les teules.

L’obra inclou nombroses fotografies amb exemples de teules pintades, així com una part bibliogràfica que representa un dels eixos fonamentals de l’obra.

Assenyalen els autors que aquest és un art popular únic de Mallorca, oblidat sovint pels estudiosos. Les cases de Fornalutx i també les de Sóller són les més riques en aquesta manifestació artística.

La majoria d’investigadors, arqueòlegs, historiadors i antropòlegs coincideixen en el fet de que pintar la teulada era un símbol de protecció. És una tradició que neix a Mallorca i les dades més antigues són del segle XVI. Té a veure amb rituals de construcció. Fer una casa implica una sèrie de rituals, i un d’ells és aquest.

Les teules pintades consisteixen en composicions de dibuixos complexos realitzades normalment en color vermell que contenen motius geomètrics i vegetals, elements de la vida quotidiana, figures antropomòrfiques i zoomòrfiques i temes religiosos. Es pinten a la part inferior de les teules de la volada de les cases, de tal manera que alçant del cap des del carrer es poden admirar. En alguns casos també hi poden aparèixer inscripcions que poden ser cronològiques, antroponòmiques, religioses i, fins i tot, refranys.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt