Ara llegint
La Revolució dels Mapes arriba a la Conselleria de Medi Ambient

La Revolució dels Mapes arriba a la Conselleria de Medi Ambient

Dilluns dia 3 de maig es va dur a terme  la trobada entre la Conselleria de Medi Ambient i Territori (CMATIB) i la Federació Balear de Muntanya i Escalada (FBME) de les Illes Balears sol·licitada per aquesta darrera entitat el passat dia 21 d’abril com a resultat de l`escàndol i la polseguera aixecades per com a resultat de la interposició d’una Acta d’Infracció a l’Editorial Alpina per l’elaboració i confecció de mapes de senderisme per part d’agents mediambientals adscrits a aquesta Conselleria.

Les mostres de suport a l’editorial i en contra de l’actuació en els darrers anys de la conselleria, s’han transformat en el que s’ha anomenat com a “Revolució dels Mapes”. Tota la comunitat d’amants de la natura i la muntanya representada per la FBME, la Federació Balear d’Espeleologia, la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada, Tècnics i Guies de Muntanya, la plataforma Units per Conservar, subministradors d’equips de muntanya i escalada i multitud d’altres entitats i particulars… ha donat suport a aquesta petita empresa davant l’actuació de la Conselleria de Medi Ambient. La indignació ha ultrapassat les fronteres de la mà dels Germans Pou –considerats entre l’elit de la muntanya mundial- i les nombroses mostres de rebuig per aquests fets vingudes de tot el territori espanyol i més enllà.

La trobada va comptar amb el conseller Miquel Mir i el Director General d’Espais Naturals i  Biodiversitat, Llorenç Mas. Per part de la Federació hi varen ser presents responsables de la Junta Gestora (la FBME està en ple procés de renovació de la seva assemblea i junta directiva) i el secretari tècnic. Segons informa la FBME es varen tractar temes relacionats amb els esports de muntanya i els espais natural protegits, principalment a la Serra de Tramuntana, i diferents situacions que s’han provocat aquests darrers mesos que han desembocat en l’esclafit del conflicte amb l’Editorial Alpina.  La federació ha valorat positivament l’encontre. S’ha acordat fer reunions periòdiques per tractar els diferents temes. Si hi hagués un tema d’urgència es convocaria de forma immediata aprofitant el fil directe establert per solucionar-lo el més prest possible. Els encontres es farien amb convocatòria, temes a tractar i amb documentació enviada a l’avançada per tal de ser eficients. Els participants serien sempre d’alt nivell i convidarien a participar, si és necessari, als tècnics i experts que s’estimi convenient.

La Costa del Puig Roig amb una bella panoràmica de la mar. (Foto: Xisco Simó)

Pere Joan March, integrant d’un dels equips que aspiren a liderar la FBME en el proper procés electoral, ha manifestat que està satisfet amb aquesta primera passa i els seus resultats sempre i quan no es tracti d’una tàctica de l’administració per guanyar temps i desactivar el moviment iniciat. En la seva opinió, la posició de la FBME està afeblida per la manca d’un equip directiu definitiu alhora que ha manifestat la seva confiança en la Junta Gestora. Ha lamentat el fet que aquest marc de diàleg no existís de fa temps.  Declara que “Fa falta a la FBME una organització professional, tecnificada, amb capacitat per estar en igualtat de condicions amb els poders públics i privats que actuen en l’àmbit de la muntanya. Amb objectius i metodologia clara i orientada. Hem de ser tinguts en compte i no ignorats com fins ara, el que ha donat lloc a aquesta situació. El problema ve d’enrere i hem de defensar els més de 5.000 federats.” 

Des de la plataforma Units per Conservar es mostren molt crítics i parlen d’una simple rentada de cara que no ha tocat encara els temes més importants en els que la conselleria s’ha desentès quan no d’alineat amb els grans propietaris i els seus auxiliars,  com ara la reobertura dels camins públics tancats, l’eliminació de les zones d’exclusió i la necessitat de impulsar la gestió i allunyar-se de la simple prohibició o l’imposició de taxes a la pràctica esportiva en el medi natural. Alerten que, per la seva banda, “seguirem ferms en la lluita per els drets dels usuaris del medi natural”.

Fonts properes a la FBME manifesten que tenen previst convocar una reunió amb els impulsors de la reacció sobre el mapes Alpina en aquest moviment de “Revolució dels Mapes” així com a persones compromeses en la defensa del medi natural i la practica esportiva per tal d’informar-los i marcar pautes de feina. Tot i que la Junta Gestora no pot comprometre a la futura Assemblea que sortirà de les properes eleccions, es la seva intenció defensar el col·lectiu ja que entenen que esta dins les seves competències i es la seva obligació. Indiquen que “hem fet arribar la idea de la necessitat de diàleg amb l’administració ambiental per el bé dels nostres esports de muntanya”.

Les xarxes socials expressen opinions molt diverses amb predomini de opinions que valoren aquesta primera passa però incideixen en el fet de que, si es just un intent de apaivagar i deixar passar el temps, els responsables polítics de la conselleria podrien pagar un preu molt alt que afectaria la seva reputació, capacitat de gestió i capital polític.

Aquest medi ha pogut constatar l’existència d’una moviment per constituir una plataforma que es presentaria properament amb la publicació d’un manifest que recolliria les reivindicacions d’aquest ample col·lectiu tot cercant l’adhesió de diferents grups d’interès.  Altres accions també s’estan estudiant.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt