Ara llegint
La Ruta de Pedra en Sec, homologada com a sender de gran recorregut (GR-221)

La Ruta de Pedra en Sec, homologada com a sender de gran recorregut (GR-221)

La Ruta de Pedra en Sec, homologada com a sender de gran recorregut (GR-221)

L’homologació suposa la certificació dels trams que comprenen des de Deià fins al Port de Pollença en les etapes següents: l’etapa 4, del refugi de Can Boi al refugi de Muleta; l’etapa 5, del refugi de Muleta al refugi de Tossals Verds; l’etapa 6, del refugi de Tossals Verds al refugi de So n’Amer; l’etapa 7, del refugi de So n’Amer al refugi de Pont Romà i també la variant F, del Pas Llis. La marca de Gran Recorregut GR®, que atorga la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), s’identifica amb els colors blanc i vermell i indica recorreguts de més de cinquanta quilòmetres.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, i la vicepresidenta i consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, juntament amb el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, han presentat avui al refugi de Muleta, a Sóller, l’homologació de la Ruta de Pedra en Sec com a sender de gran recorregut (GR-221). La feina feta al llarg d’aquesta legislatura perquè estigui en les millors condicions de seguretat i senyalització i sigui transitable ha permès homologar la ruta, una certificació pendent des de feia 20 anys.

La presidenta Catalina Cladera ha destacat que «faltava aquesta passa i ja la tenim, una fita important pel món del senderisme i muntanyisme de Mallorca que posa en valor tota la feina feta en senyalització i seguretat de la Ruta de Pedra en Sec i la col.laboració amb la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, amb qui s’ha treballat per posar Mallorca i la serra de Tramuntana al mapa internacional de senderisme».

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha recordat que «és una gran notícia per al senderisme mallorquí poder anunciar que ja tenim l’homologació de la Ruta de Pedra en Sec. Fa vint anys que treballam per millorar la Ruta de Pedra en Sec i homologar-la suposa un gran reconeixement a tots aquests anys de feina. «La Ruta de Pedra en Sec (GR-221) és una ruta senderista icònica de la serra de Tramuntana i és l’eix vertebrador de la Serra i de la xarxa de refugis del Consell de Mallorca. I seguirem fent expropiacions per poder incorporar trams nous a la Ruta de Pedra en Sec», ha remarcat Aurora Ribot.

El president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Fanals, ha explicat que «des de la Federació valoram molt positivament poder homologar la Ruta de Pedra en Sec, una de les joies per al senderisme a Mallorca i en la qual s’ha fet una feina brutal, de màxima qualitat. Estam encantats d’haver col·laborat amb el Consell de Mallorca amb aquesta ruta perquè és la primera de Mallorca que tenim homologada. Aquesta ruta dona accés a sa societat a un espai natural com és sa Serra de Tramuntana, importantíssim patrimoni de la humanitat. També volem donar les gràcies als nostres tècnics del Comitè de Senders per tot el seu esforç».

La raó principal per homologar la Ruta de Pedra en Sec és la seguretat dels senderistes que la utilitzaran. El segell de qualitat de Gran Recorregut GR® indica que l’itinerari està senyalitzat de forma completa i permet autoguiar-se sense pèrdua, i assegura que el promotor hi fa accions de control i manteniment de les condicions del sender que en permet l’ús al llarg del temps.

Les sigles GR® designen un sender de gran recorregut homologat, és a dir, un sender senyalitzat de més de 50 quilòmetres, utilitzat principalment per excursionistes, que transita per llocs considerats d’interès paisatgístic, cultural, turístic, històric, social, etc. Els senders de gran recorregut conformen una xarxa de camins aptes per a l’oci sostenible, que travessen Europa en totes direccions i uneixen nacions i pobles.

A l’acte d’avui també hi han assistit el responsable de l’àrea de senderisme de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Guillem Roig, i el tècnic de senders de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Rafael Ramos.

Més informació: https://caminsdepedra.conselldemallorca.cat/ruta-pedra-en-sec-gr-221

Danys borrasca

El Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient continua treballant per netejar els camins que s’han vist afectats per la caiguda d’arbres després del pas de la borrasca Juliette. A més del personal propi, que ja treballa per reparar els danys, el departament de Sostenibilitat i Medi Ambient ha multiplicat els esforços per fer-hi treballs d’emergència.

Aquests equips tallaran els arbres i les branques que han caigut i els retiraran o els biotrituraran. Així mateix, s’encarregaran de reparar marges i camins de pedra de tot el traçat de la Ruta de Pedra en Sec que s’ha vist afectat. A mesura que les brigades de forestals i voluntaris vagin netejant l’arbrat i adequant el camí, s’anirà informant de les novetats mitjançant les xarxes socials i el web de la Unitat de Pedra en Sec i Senderisme.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt