Ara llegint
Pollença ingressa oficialment en el club dels Pobles més Bonics d’Espanya

Pollença ingressa oficialment en el club dels Pobles més Bonics d’Espanya

Pollença ja és, oficialment, un dels Pobles més Bonics d’Espanya després de la seva inclusió a la xarxa per gener de 2020. Una marca de qualitat que és un referent de prestigi a nivell nacional i internacional. La iniciativa està basada en el model francès ‘Les Plus Beaux Villages de France’ i la xarxa espanyola forma part i presideix actualment la Federació dels Pobles més Bonics del Món, amb xarxes a França, Itàlia, Bèlgica i el Japó.

Per poder ser un dels pobles més bonics d’Espanya, Pollença ha hagut de superar una dura auditoria de més de quaranta punts. Cal destacar que va ser la pròpia associació Pobles més Bonics d’Espanya la que va proposar, l’any 2019, que Pollença entràs a formar part de la marca de qualitat i va realitzar, per iniciativa pròpia, l’auditoria al poble.

Es tracta d’una auditoria on s’han valorat aspectes tan importants com: la cura del patrimoni, la bellesa de l’accés al poble i l’homogeneïtat en les seves construccions, l’harmonia dels materials de les façanes i les teulades, neteja i conservació, presència d’elements decoratius simbòlics i originals, tancat permanent o temporal a la circulació d’automòbils dins el barri antic, organització per a l’aparcament de vehicles de visitants i veïns, cura de flors i zones verdes, l’activitat cultural programada o l’atenció a les tradicions, entre molts d’altres. Cal destacar que tan sols el 20% dels pobles auditats supera aquesta valoració.

L’esdeveniment de proclamació, que s’hauria d’haver fet la primavera de l’any passat però que es va haver d’ajornar per motius sanitaris, s’ha celebrat aquest divendres al Claustre del Convent de Sant Domingo.

Durant l’acte s’ha duit a terme la tradicional destapada del cartell que acredita Pollença com un dels pobles més bells del país. Un moment molt emotiu que ha comptat, a més de la presència de multitud de pollencins i pollencines, amb el batle del municipi, Bartomeu Cifre; el president de l’associació els Pobles més Bonics d’Espanya, Francisco Mestre; el conseller d’Educació i Formació Professional del Govern, Martí March, i el conseller executiu de Turisme, Andreu Serra, entre d’altres autoritats.

El batle ha assegurat que per a Pollença “és un honor i un orgull ser un dels pobles més bonics d’Espanya i obtenir, amb aquest reconeixement, visibilitat i renom a nivell nacional i internacional”.

Una proclamació, ha afegit, que “reconeix el treball i l’esforç diari de tots els pollencins i pollencines per conservar la bellesa de Pollença”. Des de l’Ajuntament “treballam, no sols per mantenir el valor patrimonial i cultural del nostre poble, sinó per ser un referent nacional pel que fa a destins de qualitat”.

Tomeu Cifre ha assegurat, a més, que formar part de la xarxa dels Pobles més Bonics d’Espanya beneficia Pollença de moltes i diverses maneres però, sobretot, “quant a formació i difusió de la preservació de valors del nostre patrimoni, el nostre entorn natural, la nostra cultura, gastronomia i tradicions”.

A partir d’ara, i després del nomenament oficial, el nom de Pollença serà present a la guia de Pobles més Bonics d’Espanya així com en el seu web, les seves xarxes socials i diferents canals de comunicació.

A més, en col·laboració amb l’associació, es duran a terme accions de formació en matèries de sensibilització, gestió i preservació del patrimoni així com de difusió a través de tots els canals de comunicació de l’associació i l’accés a ajudes públiques en favor dels pobles oficials, suport i reconeixement de la Unió Europea, de l’Estat i de les comunitats autònomes.

Per la seva part, Francisco Mestre ha assegurat que “per a l’associació és un orgull que el poble de Pollença formi part de la nostra xarxa, reconeguda com un pilar contra la despoblació i a favor de la sostenibilitat, que ens converteix possiblement en la marca turística més desitjada pel turista actual i, sens dubte, Pollença, és aquesta petita joia que sorprèn qualsevol visitant per la seva excel·lent conservació i la seva bellesa.”

L’objectiu, ha afegit, “no ha de ser convertir-nos en un destí massificat, sinó elevar la qualitat del nostre turisme, aconseguint una despesa major per visitant”.

El conseller executiu de Turisme del Consell de Mallorca, Andreu Serra, ha destacat que “aquesta nova distinció per a Pollença beneficia de ple Mallorca com a destinació turística”. Reconeixements com aquest, ha explicat, “garanteixen que estam davant un municipi amb un patrimoni cuidat, amb sostenibilitat urbana i un paisatge destacat”.

Després dels parlaments s’ha duit a terme la projecció del vídeo Pollença cultural i l’actuació del grup de ball de bot ‘Racó de Tramuntana’, així com el cant de l’himne de Pollença i una petita degustació de productes locals.

L’associació Pobles més Bonics d’Espanya

L’Associació Pobles més Bonics d’Espanya, que ja compta amb 104 localitats úniques, entre elles també Fornalutx i Alcúdia, neix de la convicció i necessitat de posar en coneixement de tot el món els meravellosos pobles de la geografia espanyola. L’objectiu és promocionar els petits municipis, preferentment rurals, agrupats sota una mateixa marca de qualitat, a través de les accions de promoció i esdeveniments culturals que l’associació emprèn tant dins com fora d’Espanya.

Aquesta xarxa engloba llocs de gran bellesa i personalitat que destil·len història i cultura alhora, viles marcades per la tradició que el viatger podrà gaudir en recórrer els seus camins i barrejar-se amb els vilatans.

L’associació du a terme activitats durant tot l’any centrades en valorar el món rural i específicament dels 104 pobles integrants de la xarxa, per la qual cosa cada any organitza un acte al Senat d’Espanya per sensibilitzar i tractar de buscar solucions als problemes del món rural, com la despoblació, la necessària diversificació econòmica, un correcte finançament públic o l’establiment de bones telecomunicacions als pobles d’interior que afavoreixin el teletreball i augmentin la qualitat de vida dels seus veïns.

Des de 2011 celebra el Dia dels Pobles més Bonics d’Espanya, cada 1 d’octubre, on es reivindica el reconeixement als nostres avantpassats per haver cuidat durant generacions el patrimoni històric, cultural i paisatgístic dels nostres pobles i fer possible que avui puguem gaudir d’un món rural autèntic.

Al llarg de l’any l’associació desenvolupa quatre trobades etnogràfiques a diferents pobles de la xarxa, per incentivar l’activitat sociocultural i turística dels municipis, on es realitzen actuacions populars, mostres d’artesania i degustacions de productes típics en els estands dels 104 pobles de la xarxa. Esment especial per a la Nit Romàntica, en la qual durant el cap de setmana més proper al solstici d’estiu, veïns i visitants reten culte a l’amor amb l’escenari dels Pobles més Bonics d’Espanya, i que es realitza conjuntament a més de 300 pobles de França, Itàlia, el Japó, Valònia, Líban, Rússia, Saxònia, Suïssa i el Principat de Liechtenstein, i que cada any a les 12 de la nit, milers de persones es mostren el seu afecte o el seu amor etern amb el petó ‘Més Bonic del Món’.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt