Tramuntana XXI proposa noves mesures per a la protecció de la Serra de Tramuntana
L’entitat Tramuntana XXI ha presentat les seves propostes per a l’actualització del Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN) i el Pla Rector d’Ús i Gestió (PRUG) de la Serra de Tramuntana, amb l’objectiu de millorar la protecció del territori i adaptar les normatives a les necessitats reals de la població i del medi ambient. Aquesta iniciativa arriba després del període de consulta prèvia per aportar millores als marcs legals de gestió d’aquest emblemàtic espai natural de les Illes Balears.
Segons l’associació, les actualitzacions de la normativa han de garantir la protecció dels valors naturals de la Serra, alhora que permeten l’accés responsable i ordenat de residents i visitants. Tramuntana XXI destaca la importància de regular activitats que impacten negativament en l’entorn, com ara els esdeveniments esportius i la conducció imprudent a la carretera Ma-10, així com fomentar pràctiques sostenibles en l’agricultura, la silvicultura i la transició energètica.
Un dels punts centrals de les propostes de Tramuntana XXI és la regulació dels esdeveniments esportius a la Serra. Segons l’entitat, la norma ha de limitar el nombre de participants i esdeveniments anuals, així com establir criteris ambientals per als recorreguts i el calendari, especialment en èpoques sensibles com la nidificació d’aus. També es proposa que aquests esdeveniments calculin i compensin la seva petjada de carboni i hídrica, contribuint econòmicament a projectes de compensació mediambiental.
La carretera Ma-10, que travessa la Serra de Tramuntana, és un altre focus d’atenció. Tramuntana XXI considera que la normativa hauria d’evitar les pràctiques que pertorben la vida dels residents o danyen el medi ambient. En aquest sentit, proposen que la carretera estigui totalment supeditada a la normativa de protecció de la Serra, incloent-hi mesures per eradicar la conducció temerària i l’ús de dispositius no regulats, com els tubs d’escapament modificats.
L’entitat també suggereix ampliar la zona marina protegida de la Serra, incorporant l’àrea de S’Illeta, situada a la costa de Sóller, per tal de garantir una millor preservació dels ecosistemes marins adjacents.
Tramuntana XXI advoca també per una normativa que promogui l’agricultura ecològica i regenerativa, i que faciliti la transició de les explotacions tradicionals cap a pràctiques més sostenibles. En l’àmbit energètic, l’associació proposa delimitar les àrees on es permetran projectes d’energies renovables, garantint que no comprometen la biodiversitat ni el paisatge.
La prevenció d’incendis forestals és un aspecte clau en les propostes de l’entitat, que reclama un finançament adequat per a la gestió forestal a la Serra, especialment en les finques públiques. Tramuntana XXI proposa promoure la silvicultura activa i adaptativa al canvi climàtic, a través d’una gestió forestal que minimitzi l’impacte de les pertorbacions climàtiques i la propagació de plagues. També s’aposta pel control del combustible vegetal i l’ús de pràctiques tradicionals com la ramaderia extensiva i les cremes controlades.
Finalment, Tramuntana XXI demana que es faciliti el desenvolupament de projectes de compensació de la petjada de carboni, en línia amb la Llei de canvi climàtic i transició energètica de 2019. Aquests projectes haurien de servir, segons expliquen, per compensar els impactes ambientals de les activitats econòmiques dins la Serra de Tramuntana.