Ara llegint
Tres escaladors demanen a la Conselleria de Medi Ambient aclariments sobre una actuació dels seus agents al Gorg Blau

Tres escaladors demanen a la Conselleria de Medi Ambient aclariments sobre una actuació dels seus agents al Gorg Blau

Una intervenció de dos Agents de Medi Ambient (AMA), pretesament irregular el passat dia vuit d’agost a les 13 hores a les parets d’escalada del Gorg Blau amb tres escaladors, ha desembocat en una petició d’aclariments per escrit per part de tres practicants d’aquesta disciplina esportiva davant la Conselleria de Medi Ambient.

Els esportistes varen ser obligats, per part dels agents, a interrompre i abandonar la pràctica esportiva que estaven duent a terme, encara que disposaven de tota la documentació exigible sota l’amenaça de la interposició d’una acta de sanció.  Es dona la circumstància que un dels escaladors havia fet un trajecte a la carretera d’una hora i mitja per practicar la seva afició en aquest diumenge d’agost per, finalment, veure’s obligat a marxar. Tres hores de camí entre anar i tornar perduts. Segons declaren els esportistes, en cap moment el dos AMA personats els varen facilitar identificació personal alguna.

Segons el que indica el correu electrònic enviat el dia nou d’agost al Servei d’Agent de Medi Ambient per un dels tres escaladors demanant explicacions per haver-los fet presentar la seva identificació i haver-los fet sortir d’allà baix sota amenaça d’aixecar acta. Els esportistes disposaven de la preceptiva autorització expedida per la conselleria de Medi Ambient i indiquen que tenien permís de l’empresa propietària de les terres on es troba el sector en el qual estaven. En el mateix, escrit expressen que “…s’actuació no va ser adequada i sol·licitem identificació de sa parella d’Agents (…) per tal d’emprendre accions perquè no torni a passar.”

Imatge del Gorg Blau. (Foto: Xisco Simón)

En la resposta donada per l’administració, redactada per l’agent de medi ambient amb NIP 102036, expressa que la parella actuant estava formada per ell mateix i el NIP 1975. La identificació “… consisteix en un número que tots els agents duen al seu uniforme i a la vista de qualsevol persona”. Confirma que “…s’ha determinat que tant vostè com els seus acompanyants es trobaven dins la propietat de (…), la qual SI ha donat permís per practicar l’escalada; per tant compleixen tots els condicionants de l’autorització emesa per la Conselleria” Comuniquen que “…l’actuació dels agents de medi ambient no donarà lloc a cap acta de denúncia.” També rebutja les expressions com “incident, amenaça”, fets servir al correu demanant explicacions. De fet, indica que, en l’opinió dels AMA, “…no record que en cap moment ho féssim baix cap amenaça; de fet, diria que el tracte va ser més que correcte, com així correspon a un agent de l’autoritat” tot admetent que “…la seva col·laboració també va ser correcte”. La resposta dels agents de medi ambient acaba amb l’advertiment de què “… li recordo per a properes vegades, que a part de l’autorització de la Conselleria, també han de dur en paper o en format digital l’autorització de la propietat” i dona per acabada l’explicació “… demanant que faci arribar aquest escrit als seus dos companys que  es trobaven escalant amb vostè ahir.”

En cap lloc de l’escrit es pot identificar una disculpa o una petició d’excuses per haver malbaratat, si escau, tot i el reconeixement de què ho tenien tot en regla, la seva jornada de lleure i esport als tres ciutadans per part dels AMA implicats.

Fonts consultades per aquest medi indiquen que, pel que fa a la identificació dels esportistes, els AMA, com per exemple els bombers de Mallorca, son Agents de l’Autoritat i poden demanar-la. Es considera molt recomanable que, de forma prèvia i sense petició del ciutadà, s’identifiquin amb els seus nombres d’identificació personal (NIP) el que facilita la confiança de l’administrat i el possible seguiment de qualsevol incidència que en el transcurs de la interacció entre agent i ciutadans, es pugui esdevenir. El protocol hauria de ser primer identificació amb els NIP dels AMA i després petició de la identificació personal del ciutadà.

Pel que fa a l’obligació de dur l’autorització de la propietat, alguns opinen que l’autorització de Medi Ambient duu implícita la de la propietat. Medi Ambient sap quines finques permeten i quines no aquesta activitat. Alguns experts consultats recorden que la Llei de Procediment Administratiu indica, quan esmenta els documents que ha de portar per part de l’administrat, que “Los interesados tienen derecho a no aportar documentos que ya se encuentren en poder de la administración o hayan sido elaborados por cualquier otra administración.”En la resposta feta pels AMA s’indica clarament que disposaven d’aquesta informació i que la varen poder contrastar pel seu compte.

Un incident que amb una telefonada o una consulta posterior s’hauria pogut arreglar sense més conseqüències i, segurament, sense suposar l’expulsió de tres esportistes que estaven degudament acreditats, ha suposat una petició d’explicacions i, una vegada rebuda la resposta, l’estudi d’accions addicionals.

Aquestes situacions són, segons proclamen molts escaladors, una mostra del procés de criminalització de la seva activitat en particular i la dels practicants d’activitats, en la Serra de Tramuntana en particular i en el medi natural en general, com ara espeleòlegs, corredors de muntanya, barranquistes i senderistes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt