Darrera fase en la restauració del cotxe de passatgers Napolità, de 1931
El Gerent de Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM), José Ramon Orta, acompanyat de la Directora General de Mobilitat, Maria Lorena del Valle, la regidora de l’Ajuntament de Sant Llorenç, Joana Maria Cabrer, i Mateu Oliver, ha realitzat una visita oficial a les instal·lacions del Museu del Ferrocarril de Mallorca per marcar l’inici de l’esperada darrera fase de la restauració del cotxe de passatgers conegut com a Napolità, que data de l’any 1931.
Després d’un intens treball que ha durat més d’un any, el procés de restauració es troba ara a la seva recta final. Aquesta iniciativa ha estat possible gràcies al suport decisiu de l’Ajuntament de Sant Llorenç i Caixa Bank-Fundació La Caixa, els quals han finançat les dues primeres fases del projecte. Aquestes fases van incloure la eliminació de pintades vandàliques, la retirada completa de la pintura deteriorada i l’aplicació de diverses capes d’imprimació i massilla.
La tercera i última fase de la restauració serà crucial per a la recuperació total d’aquesta peça única del patrimoni ferroviari mallorquí. Durant aquesta etapa, es duran a terme les aplicacions de les capes de pintura definitiva, que restituiran a aquest vehicle el seu aspecte original i el convertiran en una joia destacada del Museu del Ferrocarril.
La col·laboració estreta amb Serveis Ferroviaris de Mallorca ha estat fonamental per aconseguir aquesta darrera fase, programada per concloure durant el primer trimestre de 2024. La resta de la comunitat pot esperar amb expectació la inauguració d’aquesta restauració, que segurament serà un moment destacat per als amants de la història ferroviària.
S’ha de destacar la important contribució de la Fundació Estel de Llevant al projecte, la qual ha incorporat una dimensió social a la restauració. La participació activa de persones amb discapacitat en els treballs de recuperació no només ha contribuït a la preservació del patrimoni ferroviari, sinó també a la seva inserció social i laboral, segons han explicat des de FERROCAIB.
Finalment, la Fundació FERROCAIB ha estat el motor d’aquesta iniciativa, impulsant la preservació del patrimoni ferroviari i la creació del Museu del Ferrocarril de Mallorca. Amb la restauració d’aquest vehicle, es fa una passa més cap a l’objectiu de retornar a la societat de les Illes Balears una part destacada de la història ferroviària europea.