El Consell de Mallorca anima les associacions de gent gran a tornar a l’activitat després de 19 mesos de paràlisi
El Consell de Mallorca anima els col·lectius de la tercera edat a reprendre l’activitat, després de 19 mesos de paràlisi provocada per la pandèmia i aprofitant la relaxació de moltes de les restriccions que els afectaven fins ara.
Aquest és un dels missatges en què s’ha incidit en els dos actes simultanis celebrats a Palma en els quals s’ha ressaltat la voluntat de la institució insular d’ajudar-los a reprendre l’activitat a través del pla «Reactiva’t».
«Després d’un any especialment difícil per a vosaltres, ara que s’aixequen restriccions i que la situació sociosanitària ho permet, és el moment de reactivar-se i reprendre l’activitat. Per a això, el Consell està fermament decidit a ajudar-vos», ha destacat Teresa Suárez, consellera de Presidència, que, juntament amb la directora insular de Promoció Sociocultural, Carolina Abad, han acudit a l’acte celebrat al local de l’Associació de Gent Gran de la Vileta i Federació de Gent Gran de la CAIB.
Per part seva, Jaume Tortella, vicepresident de l’IMAS, i Omar Lamin, director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics han participat a l’acte que s’ha duit a terme a la FELIB. Entre els dos actes hi estaven convidats representants d’un centenar d’associacions de gent gran de Palma i municipis del Ponent de Mallorca.
Tots ells han detallat a les persones assistents les accions dissenyades per a majors de 60 anys en el pla «Reactiva’t», amb l’objectiu d’ajudar-los a «reactivar-se socialment, emocionalment i físicament”, en paraules de Teresa Suárez, després de l’any tan dur que han patit. En aquest sentit, Suárez els ha llançat un missatge d’agraïment per la «lliçó de fortalesa i pels sacrificis en un any de grans patiments per a aquest col·lectiu».
A més, ha insistit en la crida que han fet a reactivar l’activitat després de la relaxació de les restriccions, que inclou l’augment de la capacitat permesa als interiors, el permís per organitzar dinars o berenars amb les mateixes mesures que als establiments de restauració, la supressió del nombre màxim de cantants a les corals, el permís per fer ball de saló i similars amb l’ús de màscares o les ballades populars i socials mantenint algunes condicions especialment en els casos en què se celebrin en interiors.
El pla «Reactiva’t» és un pla transversal d’activitats dissenyades pels departaments de Presidència, Turisme i Esports, i Drets Socials, que inclou activitats físiques, de socialització i de suport psicosocial. Amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la gent major de 60 anys de Mallorca, preveu fer activitats d’oci i turístiques, promoure hàbits de vida saludables, fomentar l’exercici físic, donar suport psicosocial i terapèutic davant situacions generades per l’impacte de la pandèmia, reprendre l’activitat presencial de tallers d’estimulació cognitiva o potenciar activitats socioeducatives de caràcter intergeneracional.
El pla «Reactiva’t» inclou el programa «Gaudeix l’illa sènior», a través de la Fundació Mallorca Turisme. És una iniciativa del Consell per a la reactivació econòmica i social, a través del foment del sector turístic, mitjançant 1.800 estades dobles en hotels de Mallorca, perquè la gent gran pugui gaudir d’activitats esportives i del turisme actiu. També s’hi uneix el programa «Mou-te amb salut», del Departament d’Esports, amb propostes per als ajuntaments d’activitats d’envelliment actiu per a la segona edat (entre 40 i 60 anys) i per als majors de 60. El programa «Suport psicosocial» de l’IMAS, a càrrec de l’Equip de Vellesa i Família de l’IMAS (EVIF), per a la gent gran amb dificultats psicològiques derivades de l’impacte de la pandèmia, reprèn l’activitat presencial amb tallers d’estimulació cognitiva a tots els municipis de Mallorca on es duien a terme fins al moment aquestes activitats.
A més, s’hi uneix el projecte «Xerram de tu» a tots els municipis de Mallorca on es duen a terme tallers d’estimulació cognitiva. També s’hi inclou la potenciació d’activitats socioeducatives de caràcter intergeneracional als diferents municipis on l’Equip de Vellesa i Família i les llars intervenen, en col·laboració amb els centres formatius i la resta de serveis de la comunitat.
Pel que fa a la promoció sociocultural, el Departament de Presidència treballa en diferents projectes, com la reedició de la guia de recursos socioculturals, visites guiades a edificis i equipaments d’interès històric i cultural, i activitats de dinamització i formació. En aquest sentit, Carolina Abad ha destacat en la seva intervenció la decisió del Consell d’actualitzar i de reeditar la guia de recursos socioculturals de Mallorca.
Paral·lelament el Consell, a través de la Direcció insular de Promoció Sòciocultural ha editat una sèrie de vídeos que recullen els testimonis i experiencies de persones del col·lectiu de gent gran en el procés de reprendre la seva activitat lúdica i social després de la pandèmia.