Ara llegint
Elsa Pons i Miquel Jaume (a títol pòstum) reben el premi Cornelius Atticus a la trajectòria esportiva

Elsa Pons i Miquel Jaume (a títol pòstum) reben el premi Cornelius Atticus a la trajectòria esportiva

Elsa Pons i Miquel Jaume (a títol pòstum) reben el premi Cornelius Atticus a la trajectòria esportiva

La presidenta del Govern, Margalida Prohens, juntament amb el conseller de Turisme, Cultura i Esports, Jaime Bauzá, el secretari autonòmic de Cultura i Esports, Pedro Vidal, i el director general d’Esports, Joan Antoni Ramonell, varen ser els encarregats ahir horabaixa de lliurar els guardons Cornelius Atticus de 2023 a la menorquina Elsa Pons i al mallorquí Miquel Jaume Roig, en aquest cas a títol pòstum.

La menorquina Elsa Pons (31/12/1951) compta amb una dilatada carrera esportiva lligada al tennis, on ha estat una dona pionera com a jugadora i entrenadora, i des del 2015 com a propietària d’una empresa de serveis esportius. A més, fou la primera dona presidenta d’un club de tennis a Espanya. Per la seva banda, el mallorquí Miquel Jaume (1953-2021) va rebre, a títol pòstum, el màxim guardó esportiu de les Illes Balears en reconeixement a la seva dilatada experiència com a entrenador i gestor esportiu, en què destaca la seva etapa al Mallorca Palma Futsal. El reconeixement va ser recollit per la seva filla, Maria Jaume.

El premi Cornelius Atticus, instaurat l’any 1996 i que des del 2017 compta amb categoria femenina, rep el nom del primer esportista que es coneix a les Illes Balears, un atleta del pancraci (una disciplina de lluita cos a cos) del segle III la làpida del qual, amb un poema laudatori inscrit, es va trobar durant les excavacions a la ciutat romana de Pollentia (Alcúdia, Mallorca) l’any 1933.

Onze candidatures

A l’edició 2023 es varen presentar onze candidatures (set en categoria masculina i quatre en femenina). Per optar al premi, els candidats han d’haver estat esportistes, dirigents, tècnics o haver tingut una altra funció directament implicada en la promoció de l’esport. A més, han d’haver dedicat un temps superior als 25 anys al desenvolupament esportiu dins l’àmbit balear o des de l’esport balear, i han d’haver contribuït a l’evolució esportiva de la comunitat autònoma.

Elsa Pons Fortuny (Alaior, 31/12/1951) va iniciar la seva carrera com a tennista l’any 1972. Des de llavors, ha exercit com a jugadora, capitana d’equips, dirigent de clubs, assembleista i delegada a Menorca de la Federació de Tennis. Ha estat la guanyadora absoluta de tots els open organitzats a Menorca des del 1978. El 1993 esdevé la primera presidenta dona d’un club de tennis a Espanya, concretament el CT Alayor, del qual era propietària des d’un any abans.

Miquel Jaume Roig (1953-2021) és una de les persones més reconegudes de l’esport balear. Fins a la seva mort va ser president i fundador del club de primera divisió de futbol sala Mallorca Palma Futsal. Anteriorment, va viure una carrera a les banquetes del futbol mallorquí, al Manacor i al Juvenil del Reial Mallorca. El 1988 va fundar l’Associació Esportiva Manacor. Miquel va fer així d’un equip local i humil un referent a totes les illes, i va dotar de protagonisme i identitat un esport minoritari com era el futbol sala, juntament amb un treball social admirable. Deu anys després d’haver-lo fundat, el projecte de Miquel Jaume arribava a la màxima categoria possible.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt