Ara llegint
Més de 600 tradicions, festes, rituals i música popular, en un novedós Inventari de patrimoni cultural

Més de 600 tradicions, festes, rituals i música popular, en un novedós Inventari de patrimoni cultural

Més de 600 tradicions, festes, rituals i música popular, en un novedós Inventari de patrimoni cultural

El Consell de Mallorca i l’empresa Labrit Patrimoni Immaterial han presentat avui el primer balanç del projecte d’«Inventari de patrimoni cultural immaterial de Mallorca». És un document que identifica, defineix i descriu les diferents tradicions, rituals, actes festius, músiques i sabers artesanals d’arreu del territori que s’han anat transmetent de generació en generació fins avui.

El projecte, que va començar l’1 de gener, té una durada de 24 mesos, prorrogable 24 mesos més, fins al 2026. En total, es preveu inventariar al voltant de 600 manifestacions culturals. La Direcció Insular de Patrimoni hi destina 300.000 euros, fet que el converteix en el projecte d’inventari de patrimoni immaterial més ben dotat de tot l’Estat espanyol.

A la presentació del projecte, la vicepresidenta primera i consellera de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, Bel Busquets, ha destacat que «fa temps que sabem que a Mallorca tenim un patrimoni immaterial riquíssim fruit de segles de diferents aportacions i canvis. Ara, per estudiar-lo, protegir-lo i difondre’l començam un ambiciós projecte com és aquest inventari, que pel volum d’inversió és el més ben dotat de tot l’Estat. Una vegada acabat, tendrem una fotografia concreta d’aquest patrimoni tan fràgil, i per això tan valuós».

Per zones

El pla de treball s’ha dividit en zones i terminis. Durant el 2023 es recollirà material al Llevant de Mallorca i a Palma. A partir del 2024, aquesta tasca es farà a la zona de Ponent i Nord de l’illa. El 2025 es durà a terme al nord-est i al Pla-centre, i durant el 2026 serà el torn del Migjorn i Pla-Ponent de l’illa. En finalitzar el contracte, s’hauran inventariat un total de 600 manifestacions, 10 per cada municipi o barriada de l’illa.

«La finalitat d’aquest inventari és conèixer el patrimoni immaterial de Mallorca i fer possible la seva durabilitat. Les manifestacions són vives i dinàmiques, i formen part de la col·lectivitat. Per això, el resultat es posarà a l’abast de tothom», ha afegit Andreu Ramis, coordinador del projecte. 

Balanç dels primers dos mesos de feina

L’objectiu d’enguany és inventariar aproximadament 140 manifestacions, repartides en sis municipis mallorquins: Palma, Sant Llorenç, Son Servera, Capdepera, Artà, Santa Margalida i Muro.

Durant aquests dos primers mesos de feina i fins avui, s’han enregistrat 43 manifestacions, 21 a la zona de Llevant i 22 a Palma. Per tant, aquesta xifra suposa la recollida d’un 30 per cent del material que es preveu inventariar enguany. 

Entre les manifestacions ja enregistrades s’hi troben el cant de la Sibil·la de Capdepera; les festes de Sant Antoni de Capdepera, Sant Llorenç, Son Servera, Artà i Muro; l’elaboració dels senyorets de Sant Blai i de la greixonera dels darrers dies a Sant Llorenç; l’ofrena floral i l’himne a Sant Ignasi de Son Servera, i la construcció de ximbombes a Muro, entre d’altres.

El cas de Palma

Pel que fa a la recollida de material a Palma, ja s’han inventariat les neules retallades, l’elaboració de la llet d’ametla, el cant de la Sibil·la, la festa de l’Estendard, els cavallets cotoners, l’adoració dels Reis d’Orient, la cavalcada dels Reis, els foguerons de Sant Antoni, les beneïdes, la revetla de Sant Sebastià, l’elaboració de les ensaïmades i els llonguets, la festa de la llum a la Seu i la Rua, entre molts d’altres.

Com a tasca prèvia a l’inventari, s’ha duit a terme un estudi d’identificació de les manifestacions immaterials susceptibles de formar-ne part. Una feina que s’ha fet conjuntament amb el Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca. Una vegada determinades les manifestacions per inventariar, s’han identificat les principals fonts d’informació i s’han assegurat els àmbits espacials i temporals exactes de cada manifestació, per elaborar un cronograma de treball precís.

Licitació del projecte

El projecte per dur a terme l’«Inventari de patrimoni cultural immaterial de Mallorca», licitat pel departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, es va assignar a l’empresa Labrit Patrimoni Immaterial, especialitzada en la gestió del patrimoni immaterial.

És un grup multidisciplinari amb una gran experiència en la realització de preinventaris i inventaris de patrimoni immaterial. L’empresa està formada per dos coordinadors, Andreu Ramis i Miquel Frontera, i vuit col·laboradors locals, que abasten àmbits que abracen des de l’antropologia fins a la història, història de l’art, filologia, llengua i literatura, així com també especialitzacions en patrimoni immaterial, gestió cultural i documental, gastronomia i perspectiva de gènere.

L’equip de Labrit, amb el suport del Consell de Mallorca, treballa conjuntament amb les comunitats portadores, un conjunt de persones de cada un dels municipis que aporten els seus coneixements i faciliten l’enregistrament de les manifestacions per inventariar. «Els portadors són el bessó del patrimoni cultural immaterial. Les persones formen part activa d’aquest patrimoni gràcies a la transmissió intergeneracional que en fan i, per tant, n’esdevenen protagonistes. La seva implicació en el projecte és indispensable i la resposta que hem tengut no podria ser millor», ha assenyalat Miquel Frontera, coordinador del projecte.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt