Ara llegint
Mil cinc-centes fotos per intentar conservar millor la mar Balear

Mil cinc-centes fotos per intentar conservar millor la mar Balear

Mil cinc-centes fotos per intentar conservar millor la mar Balear

El lliurament de premis de la tercera edició del Certamen Audiovisual per a la Conservació de la Mar Balear, MARE, es va celebrar anit des de l’edifici del Col·legi Oficial d’Arquitectes dels Illes Balears, al centre de Palma.

En els premis de fotografia es van obtenir 1.500 entrades entre 120 participants (106 adults i 14 joves) distribuïdes entre els quatre perfils de participació: infantil, juvenil, adults amateurs i adults experts. S’han repartit un total de 10.000 euros en 22 premis —dotació econòmica per a la participació Adulta i material subaquàtic per a la Jove. Els millors projectes presentats s’inclouran en l’exposició itinerant que recorrerà les Illes Balears durant l’any 2023.

Les fotografies guanyadores recullen la diversitat d’hàbitats, espècies i paisatges submarins i costaners presents en la mar Balear; un grup de calamars en el gran blau, una espectacular imatge d’un pop dins d’un mol·lusc i imatges acolorides de gorgonies i coralls. També trobem fotografies més artístiques amb mirades i retrats amplis que ens permeten connectar amb la mar des de la seva bellesa, vulnerabilitat i crida a l’acció.

Pedro Riera va captivar a l’audiència amb la seva història de rescat de la balena geperuda: “Gràcies MARE, entre tots retornarem el blau a la mar Mediterrània”.

Fotografies premiades

Perfil de participació adults experts: “Gotcha!” de Hidde Juijn (MARE Animalia); “Plántula de posidonia” de Xavier Mas Ferrà (MARE Plantae); “Niebla submarina“ de Víctor de Valles Ibáñez (MARE Sapiens); “La ballena Jorobada y las redes de deriva” de Pedro Riera Llompart (MARE Denuncia); “La Virgen del Mar” de Marc Casanovas Félix (MARE Nostrum-la Mediterrània); “Caracola” de Vicente Planells Ramón (M.H. Áreas Marinas Protegidas); “Formación de ataque” de Simón Vila Font (M.H. Empatía) i “La tortuga gigante que visita nuestro mar” de Rafael Fernández Caballero (M.H. Mensaje de Conservación).

Perfil de participació adults amateurs: “Conviure (Simbiosi)” de Margot Bosch Altimiras (MARE Animalia); “Silenciós ball” de Fernando Estarellas Calderón (MARE Plantae); “Notre mére” de Miquel Ángel Pascual (MARE Sapiens); “Agonía silenciosa” de Nicolau Pere Cerdà Pons (MARE Denuncia); “Su último canto” de Héctor Gago Bellido (MARE Nostrum- la Mediterrània); “Cratena peregrina” de Alex Morell (M.H. Áreas Marinas Protegidas); “El meu amic el pop de Sa Mesquida” de Cristina Campano Martín (M.H. Empatía) i “Guardería de Corales” de Julio Martínez (M.H. Mensaje de Conservación).

Perfil de participació de joves: Adrià Mas Escandell (14 anys), Joan Sans Tous (11 anys) i Daniel Jasper Whittle Riera (13 anys) són els guanyadors per al perfil infantil i Maria Izquierdo, Laia Bonet Cardona i Carlos Nicolas Wenham Martínez per al perfil juvenil.

Sara García Betorz, coordinadora de MARE ha dit que “per tercer any consecutiu sumem més mirades cap a la mar plenes de bellesa i riquesa a partir de les fotografies guanyadores de MARE. Desitjo que aquesta bellesa es contagiï i sigui un corrent imparable que acceleri la seva conservació. Gràcies a totes les persones participants – sense la vostra generositat no coneixeríem el que s’amaga sota l’aigua- i a les organitzacions que fan possible MARE.”

El jurat de la segona edició ha seleccionat les imatges seguint criteris de qualitat fotogràfica, originalitat, fidelitat amb la realitat i capacitat de connectar amb l’espectador.

Francis de Andrés, fotògraf de naturalesa i co-fundador de IRCC ha assenyalat que “ha estat un plaer i una feina difícil seleccionar les fotografies guanyadores. Gràcies als fotògrafs que participen a MARE, les persones que no tenen accés als fons submarins poden conèixer la bellesa que allí habita. Ells són els nostres ulls a la mar.” I afegeix: “M’agradaria que en pròximes edicions es presentessin més fotografies de flora, ja que en el món vegetal marí és on s’inicia la resta de vida animal”.

MARE és una iniciativa col·laborativa que té per objectiu despertar consciències per garantir la conservació de la mar Balear. Neix impulsada per la Fundació Marilles, juntament amb Menorca Reserva de la Biosfera, Eivissa Preservation, Mallorca Preservation Foundation, Menorca Preservation Fund, Save The Med, Fundació Iniciatives del Mediterrani i Fòrum Marí d’Eivissa i Formentera. MARE compta amb el suport financer de la Fundació Marilles i Fundatur i està oberta a la participació d’altres entitats i patrocinadors que vulguin contribuir a visibilitzar la bellesa de la mar Balear i treballar en la seva conservació.

Per la seva banda, Aniol Esteban, director de Fundació Marilles, ha dit que “les fotografies de MARE mostren que la mar Balear encara és de les zones millor conservades del Mediterrani, però sofreix una forta pressió i és urgent actuar per a la seva conservació. Una mar en excel·lent estat és essencial per al futur de les Illes Balears i el benestar de la seva ciutadania.”

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt