Ara llegint
“Possessions de Mallorca. Selecció essencial”, el colofó de quinze anys de treball de Tomàs Vibot

“Possessions de Mallorca. Selecció essencial”, el colofó de quinze anys de treball de Tomàs Vibot

Ja fa més de quinze anys de l’aparició del primer volum de la col·lecció “Les possessions de Mallorca”, sens dubte un dels projectes més ambiciosos i encoratjadors que ha duit a terme l’editorial pollencina El Gall, de la mà de l’infatigable Tomàs Vibot, que va suposar fins a sis títols complementaris.

“Possessions de Mallorca. Selecció essencial” és el volum de més de 400 pàgines que aquests dies ha vist la llum i on, talment com es fa amb el vi, l’autor ha escollit algunes de les possessions ja esmentades en anteriors edicions i les ha complementat amb altres per a una tria personal molt ben justificada.

El seu criteri, segons diu, és l’històric i el patrimonial i el resultat del seu particular concurs conté descripcions de les finques de S’Àguila (Llucmajor), Alfàbia (Bunyola), Bàlitx d’Avall (Fornalutx), Bellveure (Binissalem), Es Calderers (Sant Joan), Coma-sema (Bunyola), Son Cosmet (Campos), Son Cotoner, d’Amunt (Puigpunyent), Ca s’Hereu (Son Servera), S’Hospitalet Vell (Manacor), Monnàber Vell (Campanet), Es Pagos (Porreres), Planícia (Banyalbufar), Can Prohom (Sóller), Can Raió de Laiar (Sencelles), Son Ramon (Llubí), Son Santandreu (Petra), Sos Sanxos (Artà), Tagamanent (Montuïri), Talapi (sa Pobla), Torre de Canyamel (Capdepera), Son Vic Vell (Calvià), Son Vives (Sant Llorenç) i Son Vivot (Inca).

El Gall havia editat fins ara quatre volums diferents de “Possessions de Mallorca”, més “Les possessions de Campos” i “Les possessions de Pollença”, a banda d’altres títols relacionats amb les cases, les posades i els itineraris pel fora vila de les Illes Balears.

Tomàs Vibot aconsegueix aprofundir en la història, el patrimoni, la cultura i els valors etnològics de les possessions mallorquines, amb descripcions, explicacions, connexions amb la cultura popular, la gastronomia, l’agricultura i la ramaderia, el medi ambient, el folklore i moltes altres dèries de l’autor que converteixen cada capítol en una completíssima visita a les possessions, òbviament complementades per belles fotografies.

Feina de camp

Vibot ha confeccionat totes aquestes obres trepitjant el terreny i entrevistant-se amb les persones que estan vinculades amb les possessions. Una feina de camp que es nota en els textos i que converteix aquests quinze anys de treball en un veritable tresor i que no defuig de la investigació de documents i a arxius històrics.

Tomàs Vibot, (1973), és filòleg, escriptor, investigador i promotor cultural. Membre, entre altres institucions, del Grup d’Estudis Etnopoètics de la Societat Catalana de Llengua i Literatura (Institut d’Estudis Catalans), Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i de la Societat Arqueològica Lul•liana, és també professor i actiu guia cultural en temes patrimonials, històrics, folklòrics i literaris.

Col·labora habitualment a diaris, publicacions culturals, revistes locals, butlletins historicoculturals i lingüístics i és coautor de diversos catàlegs de béns patrimonials, a més d’una important quantitat de llibres dedicats al patrimoni arquitectònic del fora vila balear.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt