Ara llegint
Publicats els dos primers volums de l’Obra científica de Pasqual Calbó i Caldés

Publicats els dos primers volums de l’Obra científica de Pasqual Calbó i Caldés

La Universitat de les Illes Balears i l’Institut Menorquí d’Estudis presenten avui a Palma els dos primers volums de l’Obra científica de Pasqual Calbó i Caldés (Maó, 1752-1817), la personalitat més destacada de l’anomenat grup il·lustrat menorquí. Els volums han estat coeditats per Edicions UIB.

En el primer volum es recullen els tractats de matemàtiques pures. Són lliçons de fraccions, àlgebra, logaritmes, geometria i trigonometria que s’orienten a la resolució de problemes i incorporen l’ús de matemàtiques necessari en les altres parts.

El segon volum, dedicat a la física experimental i la matemàtica, ofereix descripcions molt en detall sobre la naturalesa de la matèria sòlida, les lleis del moviment, els components del sistema solar i les seves característiques, els fluids, els fenòmens meteorològics, la naturalesa dels gasos i les seves propietats, l’acústica, la naturalesa de l’aigua, l’estàtica, la calor, l’òptica, l’electricitat, i el disseny i construcció de lents.

El volum III, en preparació, inclourà diferents tractats amb un ensenyament pràctic concret: el de rellotges de sol, de perspectiva, d’arquitectura civil i militar, i, finalment, un de construcció naval. 

La presentació tindrà lloc avui horabaixa a Ca n’Oleo (Palma). Hi intervindran el doctor Antoni Roca, membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), autor i coordinador de l´edició; el doctor Santiago Vallmitjana, catedràtic de la Universitat de Barcelona i autor; la doctora Marta Jordi, coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis i autora; la doctora Isabel Moll, catedràtica jubilada d’Història Contemporània de la UIB, i el doctor Víctor Homar, vicerector de Política Científica i Investigació de la UIB.

La recuperació d’una figura cabdal de la il·lustració menorquina

La declaració de 2017 com a Any Calbó pel Consell de Menorca, amb el compromís del Govern de les Illes Balears, l’Institut Menorquí d’Estudis (IME) i el Museu de Menorca, a més del suport, entre d’altres, de l’Ajuntament de Maó, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i la Universitat de les Illes Balears, va donar forma a la voluntat ferma i compartida d’avançar en la recuperació i la difusió de Pasqual Calbó i Caldés.

Un dels objectius més ambiciosos de l’Any Calbó va ser recuperar el projecte d’edició de l’obra científica, un valuós llegat científic i tècnic en llengua catalana del tombant del segle XVIII al XIX. El manuscrit, d’uns 700 folis de textos i làmines, és en realitat un «curs matemàtic» dedicat a l’ensenyament. Està dividit en tres parts: matemàtiques pures, primer; física experimental, després, i, finalment, rellotges de sol, perspectiva, arquitectura civil i militar, i construcció naval.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt