Ara llegint
Stella Maris, atenció espiritual per als mariners que recalen en el port de Palma

Stella Maris, atenció espiritual per als mariners que recalen en el port de Palma

Stella Maris, atenció espiritual per als mariners que recalen en el port de Palma

L’Autoritat Portuària de les Balears (APB) i el Bisbat de Mallorca han inaugurat la seu d’Stella Maris Mallorca al port de Palma, una iniciativa que pretén transformar la vida dels mariners que visiten les nostres costes.

Aquesta organització internacional de l’Església Catòlica es dedica a oferir assistència humana i espiritual a la gent de mar, així com suport a les seves famílies, consolidant així una tradició centenària de servei i acollida.

Situada al Contramoll-Mollet del port de Palma, la nova seu cedida per l’APB esdevé un centre neuràlgic per al benestar dels navegants durant les seves estades a terra. En aquesta fase inicial, Stella Maris Mallorca està dirigida per mossèn Nadal Bernat, el director del Secretariat del Bisbat, i compta amb un equip de voluntaris laics compromesos amb la missió de l’organització.

El lema de Stella Maris, “Una llar lluny de la llar”, reflecteix l’essència de la seva tasca. Els voluntaris visiten diàriament els vaixells que arriben al port, oferint serveis que cobreixen necessitats espirituals, socials i laborals. La seva ajuda es presta sense discriminació de raça, nacionalitat, sexe, cultura, religió o ideologia, segons han explicat durant la presentació del projecte.

Des de l’assistència amb problemes pràctics fins a l’oferta d’un acolliment humà càlid, Stella Maris s’esforça per crear un ambient de suport i solidaritat.

En l’àmbit espiritual, Stella Maris representa una presència viva de l’Església al port. Als mariners se’ls ofereixen materials catequètics, bíblies, rosaris, i la possibilitat de celebrar missa. A més, poden rebre per correu electrònic les lectures, pregàries i reflexions dominicals. La sensibilitat ecumènica de l’organització també permet l’atenció per part de ministres d’altres confessions cristianes, així com de l’Islam o el Judaisme, reflectint així un compromís amb la diversitat religiosa i cultural.

La trajectòria del projecte

La història de l’apostolat de la mar es remunta a finals del segle XIX, quan diverses missions catòliques començaren a atendre les necessitats espirituals i materials dels mariners en múltiples ports del món. No obstant això, fou el 1920 al port de Glasgow on el P. Egger SJ, juntament amb el frare franciscà Peter Anson i el laic Arthur Gannon, establiren les bases del futur Apostolat de la Mar.

Aquell any, el 4 d’octubre, tingué lloc la primera reunió de Stella Maris a Glasgow, creant-se així l’emblema de l’Apostolat de la Mar, una insígnia que representa el Sagrat Cor de Jesús en una àncora antiga.

Des de la seva fundació, Stella Maris ha crescut fins a tenir presència en 322 ports de 56 països. A Espanya, hi és present des del 1923, impulsada pel bisbe de Barcelona, Josep Miralles. Actualment, opera en 15 ports espanyols, on 126 agents de pastoral, 10 capellans, 3 diaques i 114 col·laboradors i voluntaris laics ofereixen assistència a les tripulacions.

Cada any, es visiten més de 5.400 vaixells i més de 6.200 mariners visiten aquests centres, beneficiant-se un total de 40.000 mariners mercants i pescadors de les visites i instal·lacions de Stella Maris.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt