Els inspectors detecten 155 allotjaments turístics il·legals a Mallorca
El Consell de Mallorca, a través del Departament de Transició, Turisme i Esports, ha duit a terme 1.651 inspeccions a establiments turístics entre l’1 de gener al 31 d’agost. Des de principi d’any, la institució insular és l’òrgan competent en ordenació turística, quan va rebre les competències del Govern de les Illes Balears. Des de llavors, s’encarrega de les tasques d’ordenació turística, d’inspecció i de sanció.
Enguany, fins ara s’han executat 1.651 inspeccions a establiments de tot Mallorca. 1.165 de les quals han estat a allotjaments turístics, i d’aquestes, 791 a habitatges turístics. La resta s’han fet a intermediaris turístics (276) i a restauració i establiments d’entreteniment (176), entre d’altres. Aquestes inspeccions han suposat 439 actes d’infracció, que s’han traspassat al servei de sancions. Pel que fa als municipis amb més inspeccions, la majoria s’han executat a les zones més turístiques de l’illa, com per exemple Palma (624), Calvià (160), Llucmajor (120), Pollença (70), Alcúdia (69), Santanyí (64), Santa Margalida (46) o Sóller (46).
Del total de les 439 actes d’infracció, 350 s’han obert a allotjaments turístics. Durant aquestes inspeccions s’han detectat 155 allotjaments turístics il·legals. La resta d’actes a allotjaments són, la majoria, per sobrecomercialització. El total d’actes d’infracció es completen amb 57 a restauració i establiments d’entreteniment i 14 a intermediaris turístics.
El conseller de Transició, Turisme i Esports, Andreu Serra, ha afirmat que «hem de lluitar contra l’activitat il·legal als allotjaments turístics, un dels principals problemes en el sector a Mallorca. Des del Consell no escatimarem esforços per acabar amb aquesta xacra».
El Consell té en marxa un servei perquè la ciutadania pugui informar si té el coneixement o la sospita d’alguna oferta turística il·legal que s’estigui oferint a Mallorca. Les denúncies es poden fer arribar al correu electrònic inspeccioturisme@conselldemallorca.net, i totes s’investiguen.
El Consell de Mallorca és a l’actualitat l’òrgan competent en ordenació turística i gestiona el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics (CBAT). El Govern de les Illes Balears va traspassar, l’1 de gener d’enguany, a la institució insular les competències d’ordenació turística. El servei, que depèn del Departament de Transició, Turisme i Esports, consta de quatre aspectes bàsics: ordenació turística, servei tècnic, servei d’inspecció i servei de sancions.
Les prioritats del Pla d’Inspecció de 2022 d’ordenació turística per aquest estiu ha estat el control en l’aplicació del decret d’excessos i la supervisió de les estades turístiques vacacionals (ETV) a Palma.
Per part seva, el Consorci Borsa d’Allotjaments Turístics, que des de l’1 d’abril d’enguany ja depèn del Departament de Transició, Turisme i Esports, ha destinat 21 milions d’euros a una convocatòria d’ajuts per als ajuntaments de Mallorca per millorar les infraestructures i desestacionalitzar l’oferta turística de l’illa, incloses en el pla de mesures de circularitat.