Ara llegint
Recomanacions per a un consum responsable per Nadal

Recomanacions per a un consum responsable per Nadal

Recomanacions per a un consum responsable per Nadal

Davant la proximitat d’aquestes festes de Nadal, la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum del Govern de les Illes Balears llança uns consells bàsics per seguir en aquestes dates a fi de mantenir la màgia de Nadal mitjançant un consum responsable.

Elaborar llistes i pressupost dels productes que es volen adquirir. Convé tenir en compte que el preu d’alguns productes s’incrementa per Nadal.

Planificar i escalonar les compres (alimentació, regals, juguetes…).

Evitar compres compulsives i innecessàries. Durant aquestes dates estam sotmesos a insistents campanyes publicitàries que inciten, en molts de casos, a comprar de manera desmesurada. Cal ser reflexius i crítics amb la informació publicitària, i comparar els preus i la qualitat dels productes i dels serveis.

La publicitat és vinculant i se’n pot exigir el compliment. Per això, és recomanable guardar els documents d’oferta de serveis, les instruccions, els catàlegs…

Evitar crèdits. Els crèdits ràpids només poden contribuir a augmentar el deute.

Fer un consum reflexiu, responsable, just i respectuós amb el medi ambient. És imprescindible que es generi el menor impacte possible al medi ambient.

Afavorir la igualtat social, fomentar unes condicions laborals dignes, exercir un consum solidari, adquirir productes de comerç just i de proximitat.

No comprar més del que fa falta, apostar per la reutilització i el reciclatge de productes.

No embolicar els regals fent un ús excessiu de paper i cercar l’eficiència energètica a l’hora d’il·luminar la casa.

Els productes de comerç just són una bona elecció, ja que en produir-los i elaborar-los se segueixen criteris ètics, socials i mediambientals. Són una alternativa solidària.

A l’hora de comprar juguetes, cal pensar que han de servir per divertir els menuts. És important valorar els continguts dels jocs i els aspectes educatius. És convenient:

  • Tenir en compte l’edat i la maduresa dels infants.
  • Evitar la distinció sexista i la incitació a la violència.
  • Llegir les etiquetes, les regles i les instruccions dels jocs. Fixar-se en les dades mínimes obligatòries que hi han d’aparèixer: marca CE (significa que la jugueta compleix les exigències essencials de seguretat que contenen les normes comunitàries); nom i marca del producte; raó social i adreça del fabricant o importador o venedor, i les instruccions, els advertiments d’ús i les restriccions d’edat, si n’hi ha.
  • Comprovar si contenen peces petites que es poden separar, si tenen parts o caires que puguin punxar o tallar, o si disposen d’obertures on els infants poden introduir els dits o les mans i no els en puguin treure.
  • Juguetes de funcionament elèctric: han d’especificar la potència màxima, la tensió d’alimentació que necessiten i el consum energètic que fan.
  • Les juguetes fetes amb materials renovables (fusta, cartó…) tenen, generalment, un impacte ambiental més baix en el procés de fabricació que les que s’elaboren mitjançant processos industrials (materials sintètics, plàstics…).

A l’hora de comprar videojocs. Hi ha diferents tipus de videojocs en el mercat (d’acció, d’aventures, d’estratègia, d’esports, educatius, de fantasia, històrics, simuladors, puzles…). És convenient tenir en compte:

  • Que s’ha de triar el més adequat a l’edat, la personalitat i la sensibilitat de la persona usuària, especialment si és menor d’edat.
  • Que l’etiquetatge indiqui la raó social i l’adreça del fabricant o importador o del venedor. Que s’incloguin les instruccions d’ús i les característiques, i que tengui el codi PEGI (codi de conducta de la indústria europea del programari interactiu, que estableix una classificació per edats i continguts).
  • La classificació del joc ha d’aparèixer a la part frontal inferior i a la part de darrere del videojoc. Fa referència a l’adequació del contingut visual, però no al grau de dificultat o a les habilitats que requereix.

Compres per Internet: cada vegada són més habituals, però poden donar sorpreses desagradables.

  • Usar un servidor segur que mostri el cadenat tancat i una pàgina amb https.
  • Comprovar el preu original del producte, si inclou l’IVA i si té despeses d’enviament o no.
  • Assegurar-se que es pot identificar el responsable de la pàgina web o l’entitat proveïdora (nom, domicili, CIF).
  • Dret de desistiment legal, del qual s’ha d’haver informat.

És obligatori en la contractació a distància i fora d’establiment comercial. La persona consumidora ha de comunicar a l’empresa la voluntat de desistir en el termini de 14 dies naturals a partir de l’endemà de la subscripció del contracte, en el cas dels contractes de serveis, i a partir de l’endemà de la possessió material dels béns, en el cas dels contractes de venda, sense necessitat d’al·legar cap motiu.

  • Guardar una còpia de les operacions de compra fetes. En acabar l’ordre de compra ha d’aparèixer una pàgina que resumeixi l’operació (és aconsellable que els compradors se’n quedin una còpia, fins i tot en cas que es produeixi algun tipus d’incidència o operació fallida per error informàtic).
  • En la legislació europea hi ha una sèrie de normes, reflectides en el Codi de drets en línia de la UE, que protegeixen els consumidors durant tot el procés de realització de la transacció en línia.

A l’hora de pagar, demanar i conservar totes les factures o els tiquets de compra, ja que són la garantia i es poden necessitar en cas de reclamació.

Canvis i reclamacions. L’establiment no té l’obligació de canviar un producte que està en perfecte estat, llevat que ho anunciï. Convé demanar al comerciant sobre la possibilitat de canviar el producte i les condicions en què es pot fer el canvi.

En cas d’incidència amb el producte, s’ha de reclamar a l’empresa que l’ha venut.

Els establiments comercials han de disposar de fulls oficials de reclamació.

És una garantia contractar amb una empresa adherida al Sistema Arbitral de Consum, les quals estan identificades amb el distintiu d’adhesió.

Per a més informació:

Oficines de la Direcció General de Prestacions, Farmàcia i Consum. Sistema de cita prèvia obligatòria.

— Palma: 971 17 79 79

— Maó: 971 17 73 33

— Eivissa: 971 17 70 67

— Xarxes socials: @IBConsum

— Telèfon gratuït d’atenció al consumidor: 900 16 60 00

— Reclamació telemàtica: reclamacionsconsum.caib.es

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt