Ara llegint
Ada Siquier: “El punt de partida és la persona, entendre el seu context i posar el focus cap a on vol anar”

Ada Siquier: “El punt de partida és la persona, entendre el seu context i posar el focus cap a on vol anar”

L’associació Pa i Mel ha rebut aquest 14 de juliol l’Escut d’Or, la màxima distinció de la vila. L’Ajuntament de Sa Pobla va acordar per unanimitat aquest reconeixement a la seva tasca per a la millora de la cohesió social, la convivència i la igualtat entre les persones. Parlam amb Ada Siquier, directora de Pa i Mel, del paper d’aquesta entitat a Sa Pobla. “Estam amb els menys escoltats i amb els que menys eines tenen per tirar endavant, i hi som perquè puguin ser uns ciutadans actius, participatius i amb els mateixos drets que tothom”.

Pregunta.-Quins serien els projectes més representatius de Pa i Mel? 

Reposta.- El que té Pa i Mel a diferència de moltes entitats és que no tenim un col·lectiu específic. El que miram és el territori de Sa Pobla i el que faci falta al territori de Sa Pobla, per tant, quan me dius un projecte estrella no te puc contestar amb un. L’estrella és Sa Pobla i el que necessiti. 

Tot el tema de la infància diria que és el motor que ens va fer néixer i no ens ha amollat mai, i com a partir de la infància es vertebra tota la societat, qui diu infància diu famílies, per tant feim molta feina amb famílies. I des de la infància també sorgeix el tema de la immigració, hi ha tota una feina a nivell de convivència, coneixement de l’entorn, autonomia… Són molts de fronts.

També hi ha tota l’àrea laboral de Pa i Mel, que creix en numero de programes, usuaris i amb extensió de territori. Aquí tenim els programes que són d’aprendre una professió però sempre amb un acompanyament d’habilitats, recerca de feina, gestió emocional… no tot és cercar feina, llavors mantenir-la… Tenim el curs d’ajudant de cuina i cambrer, i el curs de cambrera de pisos. 

I llavors tota la part psicosocial. Tenim un conveni amb l’Ajuntament per dur l’àrea psicosocial de Serveis Socials, com a programa de l’IMAS, amb grups terapèutics de persones amb una situació crònica.

També feim cooperació internacional, tenim 4 projectes en marxa a Burkina Fasso i Mali. 

“El que miram és el territori de Sa Pobla i el que faci falta al territori de Sa Pobla”.

P.- Quin és l’esperit de Pa i Mel? La vostra guia?

R.- La nostra guia és abordar a la persona a nivell global. Quan atenem a algú partim del global i després miram quin programa li pot anar bé. Una mateixa persona pot participar a projectes diferents. La nostra meta és reduir els factors de vulnerabilitat i arribar a una igualtat d’oportunitats. Estam amb els menys escoltats i amb els que menys eines tenen per tirar endavant, i hi som perquè puguin ser uns ciutadans actius, participatius i amb els mateixos drets que tothom. D’aquí l’origen del nostre nom, fer feina amb els “pa i mel” de la societat. Pa i mel és una expressió poblera, com “mel i sucre”, que són els nins petits que els feim creure que juguen, però els protegim. 

El punt de partida és la persona, mirar-la amb amor, entendre el seu context, d’on ve, i posar el focus cap a on vol anar. Som la guia però sempre des de el que ells vulguin. Qui tria el procés que vol fer és la persona, noltros acompanyam, estam més o manco a prop depenent de la necessitat. Es molt variable. Som un equip molt polivalent i amb molts de perfils diferents.

“La nostra guia és abordar a la persona a nivell global. Quan atenem a algú partim del global i després miram quin programa li pot anar bé.”

P.- Qui formau part de Pa i mel?

R.- Som 12 treballadors. Hi ha una filòloga àrab, amb experiència en formació, pedagogs, professors, psicòlegs, jo que som sociòloga, gent del món de la comunicació, la mediadora, dos educadors de carrer, una integradora social, el professor de cuina que és cuiner de professor i dues governantes que son les professores del curs de cambrera de pisos.

P.-Quins projectes teniu en marxa aquests mesos d’estiu?

R.- Ara mateix, dins del mes de juliol tenim en marxa el projecte de Patis Oberts que és amb infants. És un projecte on l’objectiu és oferir el dret a l’oci de tots els infants. Ens trobam a una societat en la que l’oci és de pagament, i tenim infants sobreestimulats, saturats d’activitats, i d’altres que no accedeixen a cap activitat i no hi ha espais segurs al municipi on poder jugar al carrer. Patis Oberts va néixer fa uns anys per donar una alternativa a aquests infants, i ara ho tenim ple tot l’estiu i també a l’hivern perquè mai s’atura perquè els infants el necessiten sempre.

Llavors tenim el projecte d’Aula Jove, que ara està ple, hem hagut de posar llista d’espera aquesta setmana perquè a l’estiu ens trobam amb molts més joves que ho necessiten. Es un poc com un casal de joves, un espai on es troben, s’organitzen, muntam sortides..  d’aquí una setmana ens anem d’acampada. Es d’oci i temps lliure pels joves.

Ara tenim en marxa els 2 cursos d’inserció laboral. Varem acabar fa un mes i mig el primer curs de cambrera de pisos, ara estam acabant el segon, i els alumnes comencen les practiques als hotels del nord de Mallorca on tenim convenis. 

També tenim el curs d’ajudant de cuina i cambrer. Tenim molts d’alumnes acabant la formació i entrant a pràctiques, també molts que ja l’han acabada i ja fan feina. 

I també estam amb els grups de català. Treballam amb ells la importància de conèixer la llengua catalana perquè arribes a un altre nivell d’integració i connexió amb el poble. Els incentivam un poquet i ho feim a l’estiu, quan és més compatible amb els altres programes.

Tampoc atura l’àrea psicosocial. Al juliol i agost hi ha un descans dels grups terapèutics, però tot el seguiment psicosocial amb serveis socials, les atencions individuals segueixen em marxa. 

“Pa i Mel i Serveis Socials feim feina de la mà. Ells són una gran font de derivació d’usuaris, i noltros també som una font de derivació a Serveis Socials. Ens nutrim mútuament.”

P.- Com detectau les necessitats que s’han de cobrir?

R.- Noltros som uns fills de Serveis Socials. Pa i mel neix d’una part de l’equip de Serveis Socials de l’any 96, que varen considerar que era necessari crear una entitat per donar serveis complementaris a les necessitats socials. Pa i Mel i Serveis Socials feim feina de la mà. Ells són una gran font de derivació d’usuaris, i alhora, com duim molts d’anys de trajectòria moltes persones ens arriben directament a noltros, i també som una font de derivació a Serveis Socials. Ens nutrim mútuament. Som molt flexibles i sempre la nostra mirada es atendre el que sorgeixi, i qui ens ho diuen son els propis usuaris. El que té Pa i Mel en primer lloc és la flexibilitat.

“Volem créixer cap a la comunitat i generar espais de trobada entre diferents realitats.”

P.- Ajuda el fet d’estar a un poble? És més fàcil conèixer les situacions de les persones? 

R.- No sé que t’he de dir. Quan venen persones noves a l’associació i són pobleres es queden sorpreses. Viuen a Sa Pobla i no veuen aquesta realitat. Cadascú té la il·lusió de que tothom viu com ell mateix viu i de vegades no ens podem imaginar les situacions que existeixen. És vera que al poble és més fàcil tenir una relació de primer grau, de dir-se bon dia, però a un nivell més profund és més complicat. Pareix que coneixem més del que coneixem. Crec que no hi ha consciència del que hi ha a nivell social al municipi.

P.- Parla’ns  de projectes pel futur?

R.- De cara al futur tenim una novetat. Estam molt il·lusionats perquè aquest 2022 hem adquirit un local, ha estat molt difícil i encara s’ha de fer obra, però ens fa il·lusió fer una passa més. Per una banda, hi duríem a terme les nostres activitats, i per un altra, la intenció és oferir un espai sociocultural més obert al poble, que pugui generar més espais de trobada de tota la població poblera, i no tant des dels programes. Volem créixer cap a la comunitat i generar espais de trobada entre diferents realitats. Ho hem anunciat al discurs de recepció del reconeixement. Hi ha il·lusió. 

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt