Ara llegint
Magdalena Mesquida: “Els vins de Mallorca s’han prioritzat al mercat i la gent comença a conèixer les nostres varietats autòctones”

Magdalena Mesquida: “Els vins de Mallorca s’han prioritzat al mercat i la gent comença a conèixer les nostres varietats autòctones”

Magdalena Mesquida sempre ha estat vinculada al món del vi. Editora de la publicació Terra de Vins i del suplement gastronòmic Manjaria, de “Diario de Mallorca”, va ser la primera col·laboradora de Balears Vadevi. Des de 2021 és la presidenta de Vi de la Terra Mallorca.

Pregunta.- Parlar de Mallorca és parlar de cultura vitivinícola. Què caracteritza als vins de la nostra Illa?

Resposta.- Són vins molt mediterranis i el fet que es produeixin a una illa els imprimeix caràcter. Per climatologia, els vins negres tenen molt de cos, i els blancs, amb els sistemes de refrigeració més moderns, cada vegada es fan millor. Tots els vins que es fan a l’Illa tenen molta personalitat.

P.- Els microclimes de les diferents zones de Mallorca tenen com a resultat vins particulars…

R.- Tot i que és una illa petita ens trobam amb diferents microclimes específics. Per exemple, tenir una vinya o fer vi a la Serra de Tramuntana, com els vins de Mortitx o els vins de cellers d’Alaró, suposa unes condicions geoclimàtiques especials i els vins mostraran una tendència ser a més suaus, més afrancesats; en canvi, els vins que es fan a la part de Llevant, al sud de l’Illa, tendran un altre caràcter: la climatologia, les hores d’insolació, la temperatura i els sòls tendran com a resultat vins amb més cos i graduació.

Raïm madur en una de les explotacions on s’elabora Vi de la Terra Mallorca.

P.- El Vi de la Terra Mallorca està emparat sota una Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Què suposa comptar amb aquesta marca de qualitat?

R.- Tenir una IGP és una targeta de presentació pels nostres vins. A Mallorca, com sabeu, comptam amb dues Denominacions d’Origen més, però els vins adscrits a Vi de la Terra Mallorca, que són la majoria, a prop de 80 bodegues, tenen la seva pròpia certificació de qualitat. En el nostre cas, el Consell Regulador és l’òrgan responsable de dur a terme aquests controls de qualitat, que són els que ens distingeixen i els que ens donen aquesta personalitat que d’alguna manera s’havia de certificar.

Els bons vins mallorquins no s’han de poder beure només a Mallorca”

P.- Com es controla la qualitat dels productes?

R.- Des del mes d’agost de l’any passat tenim un equip tècnic, que conformen químiques i biòlogues, que fan feina per Vi de la Terra i també per ENAC, el més alt organisme nacional quant a qualitat i que és al que estam adscrits i el que ens ha atorgat la independència per certificar nosaltres mateixos la qualitat dels nostres vins.

P.- L’any passat es va aconseguir el finançament per posar en marxa un panell de tast…

R.- Efectivament, és un projecte que tenim en marxa per un futur no molt llunyà, però que encara és complicat, perquè estam pendents del suport de la Conselleria. Tenir el nostre propi panell de tast, amb els nostres experts formats, suposarà una passa més endavant per aconseguir el màxim de qualitat dels nostres vins, i amb aquesta passa estarem al mateix nivell de qualsevol Denominació d’Origen.

Una imatge de la verema.

P.- També figura entre els seus projectes la realització d’un estudi científic dirigit als sòls i la climatologia de l’Illa de cara a la futura creació d’una DO Mallorca….

R.- Sí, de fet ara mateix hi ha diversos estudis científics en marxa. Un d’ells el duu a terme un investigador de la universitat de reconegut prestigi, Jaume Vadell, que s’està dedicant a fer un estudi, que no s’havia fet mai abans, per conèixer de quina manera estan conformats geogràficament els sòls de Mallorca. També hem posat en marxa amb l’ajuda de dos historiadors de prestigi, Antoni Contreras i Mateu Morro, estudis historiogràfics per aprofundir en els orígens i la història de la cultura del vi a Mallorca.

Tot i que encara falta molt per fer, els vins de Mallorca s’han prioritzat al mercat”

P.- Recentment han estat presents a Madrid Fusión. Quin impacte ha tingut l’auge de la gastronomia dels darrers anys en la indústria del vi?

R.- A Madrid Fusión vàrem estar presents nosaltres i les altres dues DO. Es tracta d’una fira eminentment gastronòmica, però allà on hi ha gastronomia de qualitat procuram que hi siguin els nostres vins, perquè els vins de Mallorca tenen qualitat  i personalitat per acompanyar aquestes creacions, és un maridatge perfecte. Els bons vins mallorquins no s’han de poder beure només a Mallorca; volem que ens tenguin en compte en les fires de prestigi nacional i internacional. Pel que fa a l’impacte que ha tengut l’auge de la gastronomia en el vi, en el cas de Mallorca hem comprovat que la restauració s’ha implicat més en el producte local i aquesta circumstància ens ha donat l’oportunitat de veure moltes cartes a Mallorca a on el nostre vi va per davant de qualsevol altre tipus de vi. Tot i que encara falta molt per fer, els vins de Mallorca s’han prioritzat al mercat i la gent comença a conèixer les nostres varietats autòctones i això és molt important.

P.- A més d’apostar pel turisme gastronòmic, de fet, a Mallorca també s’està potenciant l’enoturisme. Què s’ofereix al visitant?

R.- De quasi 80 cellers que tenim a l’IGP la gran majoria fan enoturisme. Tenim diferents tipus d’enoturisme, però podem gaudir d’ell a totes les bandes de l’Illa, tant sigui Tramuntana, Llevant, Es Pla, Raiguer… per tot; tenim enoturisme davant la mar, de la muntanya… El turista o el visitant local poden gaudir de visitar el paisatge que dibuixen les nostres vinyes, de conèixer les varietats de ben a prop, de viure una experiència enogastronòmica de la mà de la gent autènticament professional que fa feina en el món del vi… A la pàgina de VT Mallorca, de fet, s’ofereix informació dels diferents cellers, de les instal·lacions que té cadascun i també de les activitats d’enoturisme que realitzen.   

P.- Quines accions es tenen previstes per la promoció del vi tant a nivell local com nacional i internacional?

R.- La nostra principal promoció és el Raïm Wine Fest, un format totalment nou, que consisteix en ajuntar música i vi i que vàrem impulsar nosaltres per atreure al públic jove local. Actualment, ja anam per la cinquena edició i estam molt contents, perquè a cadascun dels festivals que hem fet hem comptat amb l’assistència de més de 3.000 persones. La pròxima cita serà dia 1 de juny a Porreres i tendrem la participació de nou cellers.

Una ampolla de Vi de la Terra Mallorca.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt