Ara llegint
Miquel Arbona: “Les branques d’olivera tombades per Juliette s’han de cremar abans del 30 d’abril”

Miquel Arbona: “Les branques d’olivera tombades per Juliette s’han de cremar abans del 30 d’abril”

Miquel Arbona Carreras és el president de la Denominació d’Origen Oliva de Mallorca des de l’any 2019. També és el propietari d’una finca en el terme municipal de Sóller, majoritàriament poblada per oliveres, però també amb zones de garrover, i ha viscut, per tant, en la seva pròpia pell les conseqüències devastadores del pas, dilluns de la setmana passada, de la tempesta Juliette per les Illes Balears.

El paisatge que ha quedat després de la nevada és devastador. I en tots aquests olivars el denominador comú és ara el soroll dels motors de serrar, que tira tira serveixen per retirar el brancam destruït per la nevada.

Pregunta.- Quina és la situació després del pas de Juliette?

Resposta.- En aquest moment encara no podem fer un retrat de la magnitud del desastre perquè no ho hem pogut comptabilitzar. Però a la Serra de Tramuntana ja et dic que és molt gros, és una cosa que mai no havíem vist la gent de la meva generació. A partir dels 400 metres d’altura totes les oliveres, els garrovers, els pins i les alzines estan destrossats. Molts d’ells tenen la meitat del seu brancam en terra.

P.- Quina és l’activitat ara als olivars?

R.- Des del primer dia tenim una activitat frenètica. Jo mateix tenc dos homes a l’olivar arreglant els arbres. Hem de tenir en compte que treballam contra rellotge

P.- Per què?

R.- Tota la rama que ha caigut de les oliveres no pot quedar en terra. En primer lloc perquè quan comença a fer calor, al maig, si hi ha branques en terra farà acte de presència la plaga del brom, i d’allà passarà als arbres i ens matarà tots els brots tendres. S’ha de llevar i eliminar amb urgència. I amb la configuració de la Serra de Tramuntana, amb olivars on no és possible entrar-hi amb màquines, la millor opció és la crema. Fins i tot no crec que totes les trituradores que hi ha a Mallorca bastassin per escometre la feinada que hi ha. No hi ha més remei que cremar.

P.- I s’està fent ja aquesta feina?

R.- Sí, jo veig per la meva zona moltes columnes de fum, que no són més que això, pagesos que eliminen les branques caigudes. Aquesta feina s’haurà de fer ràpidament perquè a finals d’abril s’acaba el temps per poder fer foc. Fins i tot abans d’aquesta data moltes vegades ja es prohibeix per evitar perills.

P.- Hi haurà temps de fer-ho tot?

R.- Tenim la sort que per Sóller i Fornalutx la majoria de les parcel·les són petites. Estaria bé que abans de la primavera estàs tot arreglat. A més, de cara la collita, seria molt molest tenir brancam en terra.

P.- Quina ha estat la reacció de l’administració?

R.- S’han mogut molt ràpidament. El dimarts vàrem tenir una reunió amb el Consorci de la Serra de Tramuntana i s’està parlant d’una ajuda de 35 euros per arbre afectat. Ens referim a un arbre que tengui la meitat de les seves branques afectades. És una ajuda que la valor com molt correcta.

P.- Ens espera un any sense producció?

R.- És una mica prest per dir-ho, perquè encara no tenim ni tan sols la floració. Enguany ha fet un mes de febrer fred i les oliveres duen el ritme que toca. Enguany diria que es presentava un bon any, després d’un 2022 amb una producció molt baixa. La meva esperança és que les branques que han quedat sanes agafin més força, la força de les branques perdudes, i que la baixada de la producció no sigui del 50%. Tenc esperances que els arbres es recuperin aviat i que puguin produir, i que no perdem la temporada.

P.- Com és que s’ha produït un desastre tan gros amb una nevada?

R.- Va ser la tempesta perfecta. A la zona de Sóller va nevar de les 16 a les 18 hores amb molta força, i va ser un tipus de neu de pedaç que es va aferrar a les fulles dels arbres. En terra, davall els arbres, ni tan sols havia neu. Tota estava damunt els arbres. I després, a partir de les 19 hores, va entrar un vent molt fort de Tramuntana que ho va acabar d’esbrancar tot i ens va deixar aquesta trencadissa. Jo no ho havia vist mai.

P.- Quins són els arbres més afectats?

R.- Sobretot els quatre que he esmentat: el garrover el més afectat perquè té una llenya blana i l’interior buit, després l’olivera, i també el pi i l’alzina. El que passa és que l’olivera és l’arbre més abundant de la zona conreada i el que més perjudici ens causarà. De garrovers no n’hi ha tants per aquí, però n’hi ha algun que la neu l’ha destruït del tot.

P.- I els pins i alzines? Què passarà amb ells?

R.- Els arbres que donen producció els arreglarem, però amb els pins i alzines no sé què passarà, però alguna cosa s’hi hauria de fer. No podem tenir aquesta gran quantitat de massa vegetal morta als boscs, perquè representa un gravíssim perill pel que fa a incendis forestals i també a plagues.

P.- Quin consell dona als pagesos?

R.- Que retirin les branques el més aviat possible. Hem d’evitar al màxim l’aparició del brom. Per sort la nevada és un aliat nostre pel que fa a altres plagues, com la de la caparreta, que el fred destrueix. Altres nevades havien estat molt positives, però aquesta va ser molt diferent.

P.- Fora de la Serra de Tramuntana, té constància de l’afectació de conreus d’olivar?

R.- No, no em consta. La nevada va afectar més per aquí i, a més, als altres llocs han optat per un tipus d’olivera més baixa i amb menys capçada, que no s’hauria vist tan afectada per la nevada.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt