Agricultura, al rescat del sector porcí i de la patata per l’increment de costos de 2022
El sector porcí s’ha vist especialment afectat pels costos dels pinsos arran de l’encariment provocat per la guerra a Ucraïna, que actualment suposen entre un 70 i un 80% dels costos de l’explotació. L’increment del preu dels cereals ha estat de prop d’un 40% en els últims dotze mesos, i fins a un 67% si comparam la mitjana del 2022 amb la mitjana dels preus del 2019, segons dades facilitades avui per la Conselleria d’Agricultura.
Aquesta situació s’agreuja a les Illes Balears, a més, a causa de la dependència externa en relació amb l’alimentació del bestiar.
Pel que fa amb el sector de la patata, els costos de producció han pujat 5 cèntims per quilogram el 2022, i el principal element és el cost de l’energia com a determinant d’aquest pujada. A més, els fertilitzants han doblat de preu i els fitosanitaris s’han incrementat entre un 20 i un 25%. A aquests increments en els costos de producció, cal sumar-hi l’increment dels costos en els nolis del transport marítim que són imprescindibles per a comercialitzar la patata extra primerenca de Mallorca.
Per aquest motiu la conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació ha anunciat avui que convoca una ajuda extraordinària per valor d’1.882.130 euros per als titulars d’explotacions del sector porcí i de producció de patata, dos sectors que s’han vist especialment afectats per les repercussions en els preus de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia.
La modificació d’un reglament de la Unió Europea ha possibilitat aquesta ajuda, que beneficia aquests dos sectors directament afectats per la guerra d’Ucraïna i la crisi inflacionista en els costos de producció que, a més de no haver rebut ajuts extraordinaris per la crisi, no compten amb suports específics de la Política Agrícola Comuna (PAC).
Aquesta ajuda, que serà per tràmit d’urgència i, per tant, es redueixen a la meitat els terminis, consistirà en un pagament a tant alçat. La consellera Mae de la Concha ha explicat que «aquests dos sectors s’han vist molt afectats per la guerra a Ucraïna i s’havien quedat al marge dels ajuts fins ara». De la Concha ha afegit, a més, que se sumen a l’ajuda per a compensar la pujada dels fertilitzants, que ha posat en marxa el ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.
Els beneficiaris
Poden ser beneficiaris de les ajudes els titulars d’explotacions agràries de patata o ramaderes de porcí, tant de raça porc negre com de capa blanca, que estiguin inscrits al Registre General d’Explotacions Ramaderes (REGA) o al Registre Interinsular Agrari de les Illes Balears (RIA). Han de fer, a més, alguna pràctica amb objectiu d’economia circular, gestió de nutrients, ús eficient de recursos o producció respectuosa amb el medi ambient i el clima.
L’import de l’ajuda es calcula en consideració a les hectàrees o animals. En el cas de les explotacions ramaderes, es compta el número de truges i els porcs d’engreix, i es fixa una quantitat específica. El mínim és 5 animals i no hi ha màxim. En el cas del conreu de la patata, es fixa una quantitat mínima per a un cultiu més gran o igual que 1 hectàrea i més petit que 3 hectàrees, fins a més gran o igual que 15 hectàrees. L’import màxim de l’ajuda no pot superar els 15.000 euros per beneficiari.
Segons el director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, «és una ajuda ben redistribuïda que contribuirà a mantenir les explotacions afrontant aquests costs de producció que han apujat el darrer any i que encara se mantenen».
«Les petites explotacions ramaderes rebran proporcionalment més doblers que les grans. Es beneficiaran 293 explotacions, 44 de porc negre i 259 de porc blanc», ha destacat el director general, i ha afegit que les petites rebran uns 2.500 euros, les mitjanes, 7.000 euros, i les grans, entre 10.000 i 15.000 euros.
Pel que fa al sector de la patata «es beneficiaran 114 explotacions de patata, unes 1.100 hectàrees, i cobrirem un 75% de la superfície de la producció de la patata de l’any anterior», ha destacat Fernández, que ha afegit que les petites rebran uns 1.900 euros de mitjana, i les grans, fins a 15.000 euros.